"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin tarım politikalarına ilişkin örnekleri -2

  • 6 Şubat 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin tarım politikalarına ilişkin örnekleri derledik.

İTALYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/italian-municipalities-with-numerous-initiatives-in-support-of-agriculture-4772

İtalya’daki belediyeler, gıda ürünlerinin vatandaşlara düzenli olarak ulaştırılmasını garanti altına almak için çalışmalar yapıyor. Belediyeler, kaliteli yerel gıdayı, tarımsal üretimi desteklemeyi ve döngüsel ekonomiyi yaşam tarzına dönüştürmeyi hedefliyor. Örneğin, Piedmont'taki Giaveno Belediyesi, #madeinpiemonte ve #choosepiedmontese kampanyasını başlattı. Belediye, Piedmontese gıda zincirinin gıda ve şarap ürünlerinin tüketiminin desteklenmesini istiyor. Floransa’daki Impruneta Belediyesi, yerel çiftliklerden ürün satın almaya yönelik bağış toplama kampanyası başlattı. Girişim, yerel şirketleri ve bu şirketlerin ürünlerini desteklemeyi amaçlıyor. En az 20 avro harcanarak elde edilen kârın %10’u değerli bir amaç için bağışlanabiliyor. Prato’ya bağlı Cantagallo Belediyesi, vatandaşların yerel ekonomiyi desteklemesini istiyor. Genuri Belediyesi ise, daha geleneksel tarımsal faaliyetleri desteklemek amacıyla yerel badem yetiştiriciliğini anlatan kitabı vatandaşlara hediye etti. Emilia-Romagna bölgesindeki kentlerde “Campagna Amica” sayesinde vatandaşlar tarafından talep edilen ürünlerin çiftliklerden temin edilmesi mümkün.

POLONYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/organic-farming-promoted-in-poor-regions-of-poland-4023

Polonya ve AB, yoksul bölgelerde organik tarımı teşvik ediyor. Polonya, Avrupa’nın en önemli tarım üreticilerinden biri. Birçok AB üyesi ülkeye mal ithal ediyor, dünya pazarında kendine yer ediniyor. Polonya topraklarının %50’sinden fazlası kırsal alanda. Toplam nüfusun %33’ü kırsal alanlarda yaşıyor. Bu oran, diğer AB üyesi ülkelere kıyasla yüksek. Polonya, Rekabete, verimliliğe, sürdürülebilir yönetime, iklim değişikliğine ilişkin girişimlere, doğal kaynakların korunmasına odaklanıyor. AB fonları sayesinde daha fazla sayıda vatandaş üretime katılıyor. Çiftçiler, AB’nin öngördüğü sürdürülebilir tarımın gereklerini yerine getirmek ve zorlukları aşmak için çiftliklerini modernize ediyor.

Organik Tarım

Güneydoğu Polonya’daki Sanok, küçük bir kasaba. Az elverişli alan olarak sınıflandırılan bölgede, Rolapis PL şirketi tarafından bir proje yürütülüyor. Projenin amacı, emmer buğdayı, kavuzlu buğday ve siyez buğdayından oluşan eski mahsullerin organik üretimine başlamak. Üretimin sürdürülebilir olmasına önem veriliyor, proje bu nedenle finanse ediliyor. Geleneksel tarım yöntemleri yerine organik yöntemler kullanılıyor. 80 hektarlık bir alandan 70 tondan fazla ürün elde ediliyor. Ürünlerin %70’i satılıyor. %30’luk kısım ise, çiftlik bünyesinde düzenlenen ekmek pişirme dersleri için kullanılıyor. Böylece sağlıklı ve sürdürülebilir tüketim teşvik ediliyor. Projenin avantajları oldukça fazla. Çiftliği, toprağı ve yeraltı sularını kirletmemek için suni gübre kullanılmıyor. Proje sadece ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir olmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumsal farkındalığın artırılmasına da katkıda bulunuyor.

BELÇİKA

https://www.themayor.eu/en/a/view/grow-your-own-food-in-the-hearth-of-the-city-2488

Brüksel’de kent çiftçisi olmak isteyenler için ücretsiz atölyeler düzenleniyor. Brüksel, Avrupa’nın önemli kurumlarına ev sahipliği yaptığı için Avrupa’nın başkenti sayılıyor. Brüksel’in hizmet odaklı ekonomisi tarımla değil, iş dünyasıyla ilişkilendiriliyor. Ancak bu durum, vatandaşların tarımsal üretim fırsatlarından mahrum olduğu anlamına gelmiyor. “GoodFoodBrussels” adlı bölgesel strateji sayesinde vatandaşlar evde, balkonda, bahçede veya başka bir yerde meyve-sebze üretmeyi öğrenebiliyor.

Apis Bruoc Sella ve Tournesol-Zonnebloem dernekleri işbirliğiyle ücretsiz tarım atölyeleri düzenleniyor. Atölyeler, on üç konuya ayrılıyor ve yaklaşık üç saat sürüyor. Atölyelerde, tarım ilacı kullanmadan nasıl tarım yapılacağı, bahçe aletlerinin nasıl kullanılacağı ve bir metrekarelik alandan nasıl yararlanılacağı anlatılıyor.

İSPANYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/castilla-la-mancha-supports-tech-innovation-in-agricultural-sector-7680

Tarımda Teknolojik İnovasyon

Tarım, Castilla-La Mancha’daki ana sektörlerden biri. Uçsuz bucaksız ovalarıyla tanınan Castilla-La Mancha’da tahıl, üzüm ve zeytin üretiliyor. Albacete İl Tarım Delegesi Ramón Sáez, AgriSat Iberia şirketini ziyaret etti. Bu ziyaret, tarımda dijital çözümler konusunda uzmanlaşan öncü şirkete destek olmayı ve şirketi teşvik etmeyi amaçlıyordu. Ramón Sáez, Castilla-La Mancha bölgesel hükümetinin sunduğu mali desteğin bu sektördeki son teknoloji projelerini içereceğini ifade etti. Sáez, tarımsal üretime yönelik desteğin yeni projelerin hayata geçirilmesi için farklı paydaşlar arasındaki işbirliğini teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. AgriSat Iberia şirketinin uyduyla uzaktan algılama teknolojisi, ulusal ölçekte referans alındı. Castilla-La Mancha Üniversitesi’yle ortaklaşa geliştirilen bu tür uygulamalar çiftçilere, tarlanın farklı bölümlerinde bitkilerin ne kadar iyi büyüdüğünü veya ne kadar iyi sulandığını gösteren haritalar gösteriyor, ayrıntılı ve sürekli güncellenen bilgiler sunuyor.

FRANSA

https://www.themayor.eu/en/a/view/agrivoltaics-weather-smart-solar-panels-aid-in-food-production-11121

Agrivoltaics: Hava Koşullarına Duyarlı Güneş Panelleriyle Gıda Üretimi

Fransa’nın kuzeydoğusundaki Amance kasabası yakınlarındaki tahıl tarlaları, ekinlerin yetişmesine olanak tanıyan güneş panellerinin kurulmasıyla birlikte ikili arazi kullanımının başlatıldığı bir pilot proje için test alanı oldu. Güneş enerjisi geliştiricisi TSE tarafından yönetilen proje, aynı arazideki tarımsal üretimi kesintiye uğratmadan yerel şebekeye elektrik sağlıyor. Pilot tesis, TSE’nin tarımsal kanopisi (birim alandan elde edilen en yüksek verim) ve yerden beş metre yükseklikteki kablolara sabitlenmiş döner güneş panelleriyle 2.4 MW’lık kapasiteyle donatıldı. Şirket, fotovoltaik modülleri iklim koşullarına göre yönlendirmek için SCADA (denetleyici kontrol ve veri toplama) sistemi aracılığıyla izleme algoritması kullanıyor. TSE, izleme algoritmasını optimize etmeyi, geleneksel güneş enerjisi tesisine kıyasla üretimi %10 ila %20 arasında artırmayı hedefliyor. Paneller, altlarından tarım makinelerinin geçmesine izin verecek kadar yükseğe yerleştirildi. Modüller, hava koşullarına da duyarlı. Güneşin yörüngesini takip ediyor, yörüngeye uygun olacak şekilde dönebiliyor. Paneller, yağmur yağdığında ekinlerin sulanmasını sağlamak için dikey olarak dönüyor. Dolu yağdığında da mahsuller için kalkan görevi görüyor.


Önerilen Haberler