"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ergin: “Tarımsal üretimi destekleyen projeleri hayata geçirdik”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Mesut Ergin, Ayvalık Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Ayvalık, coğrafi işaretli zeytinyağıyla, zeytiniyle, endemik bitkileriyle, otlarıyla, özgün türleriyle, Altınova Ovası’nın bereketli ürünleriyle, Madra Dağı eteklerindeki Kozak Yaylası’nın çam fıstığıyla önemli tarım merkezlerinden biridir. Göreve geldiğimizde, Ayvalık’ı sadece turizmde değil, tüm alanlarda ön plana çıkarmayı hedeflediğimizi vurgulamıştık. Bu amaçla belediyemizin mülkiyetindeki 5.000’e yakın zeytin ağacını hasat ettik, kooperatif aracılığıyla tüketicilerle buluşturduk. Aynı zamanda belediyemizin mülkiyetindeki çam ağaçlarının fıstıklarını da topladık, bu sayede istihdam imkânı da yarattık. Ayvalık zeytinyağı markasını kullanıp, tağşiş ve taklit ederek gerek internet üzerinden gerek marketlerde satış yapan firmaları da hukuki olarak takip ediyoruz.

İlçemizin tarımsal üretim potansiyelini ortaya çıkarmak, üreticileri ve çiftçileri üretime teşvik etmek için girişimlerde bulunduk, bulunmaya da devam ediyoruz. Tamamen doğal ve yerli malzemelerle domates salçasından erişteye, reçel çeşitlerinden kurutulmuş yöresel ürünlere kadar yüzlerce ürünü kooperatif mutfağında üretip, profesyonel şekilde paketleyerek kooperatif mağazalarında ya da online sipariş yoluyla tüketicilerle buluşturuyoruz. İşlediğimiz bu ürünlerin birçoğunu belediyemizin mülkiyetindeki tarlalarda doğal yollarla yetiştirmeye özen gösteriyoruz. Bamya gibi ürünleri üreticilerden daha iyi fiyatla alıp, işleyerek tüketicilerle buluşturuyoruz. Hayvancılığı ve süt üretimini teşvik etmek amacıyla süt ürünleri kooperatifleriyle ortak çalışmalar yapıyoruz.

Ayvalık’ta üretilen, marka değeri yüksek olan birçok ürün var. Bu ürünlerin yanı sıra markalaşmayı bekleyen çok sayıda yerel ürün de mevcut. Bölgemizde üretilen ürünlerin markalaşması ve değerlenmesi amacıyla “Coğrafi İşaret Projesi” başlattık. Zeytinyağından sonra Ayvalık lor tatlısına ve sakızlı kurabiyesine coğrafi işaret aldık. Ayvalık tostunu da yöresel ürün olarak tescil ettirdik. “Kirli hanım peyniri”, “sepet peyniri” ve “Papalina balığı” ve “karadiken” (deniz kestanesi) için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunduk, başvurumuzun sonucunu bekliyoruz.

2019 yılından bu yana tarımsal faaliyetleri destekleyen birçok projeyi hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde Ayvalık’ın 16 kırsal mahallesinde ve Altınova’da tarıma uygun tüm alanlarda tarımsal üretim yapılması, bölgemize özgü ve fark yaratacak ürünlerin daha fazla üretilmesi, bu ürünlerin tanıtılması, tarımın doğru yöntemlerle yapılması ve her yaştan vatandaşın tarım konusunda bilinçlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.


Önerilen Haberler