FINDIK ÜRETİCİSİNE TMO OYUNU

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Türkiye açısından stratejik önem taşıyan, Ordu başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nin temel geçim kaynaklarından olan fındık üzerinde oynanan oyunlar bitmiyor. Hatırlayalım: Siyasi iktidar, geçen yıl tüm uyarılarımıza rağmen fındık taban fiyatını 51-53 TL arasında belirleyerek üreticiyi mağdur etmişti. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık alımını bu fiyat üzerinden yapmıştı.

Ancak zaman içinde serbest piyasada fındık fiyatı yükselmeye başladı. Birkaç gün önce 63 TL’ye kadar ulaştı. İktidarın düşük fiyatla mağdur ettiği üreticilerin bir kısmı, serbest piyasada yükselen fiyat nedeniyle bir nebze de olsa rahat nefes alıyordu. Ancak üreticilerin kazanmasını istemeyen karanlık eller devreye girdi.

Fındığın fiyatını düşürmek için TMO eliyle düğmeye basıldı. TMO, üreticilerden 51-53 TL’ye aldığı fındığın satışına başladı. Serbest piyasada fındık 63 TL’ye ulaştı. TMO satışı 58-61 TL üzerinden belirlendi. Böyle olunca, serbest piyasadaki fındık fiyatı 7-8 TL birden düştü.

Bu satışın ardından fiyatın ucuzlaması üreticiye değil, sadece yabancı şirketlere yaradı. Öyle ki, fındık piyasasını tekelinde tutan yabancı bir şirketin piyasadan ucuza fındık toplamasının önü açıldı. Açıkçası, fiyatta manipülasyon yapıldı. Bu, üreticilere ihanet etmektir, devlet kurumu eliyle yabancı bir şirketin taşeronluğuna soyunmaktır. Bu operasyonda parmağı olanlar, fındık fiyatını ucuzlatanlar, üreticilerin alınterini çalanlardır. Üreticinin cebinden alıp, yabancı bir şirketin kasasını dolduranları Ordu ve Karadeniz halkı affetmeyecektir.

TMO’ya da, Tarım ve Orman Bakanlığı’na da çağrı yaptık. Bu yanlıştan bir an evvel dönülmesi gerektiğini söyledik. Satışların durdurulmasını istedik. Ancak piyasanın gerçekten ihtiyacı varsa, illa satış yapılacaksa, fındık fiyatını ucuzlatmayacak şekilde 70 TL bandında bir fiyat belirlenmesi gerekir. TMO ve Tarım ve Orman Bakanlığı, bir an önce yabancı şirketlerin değil, fındık üreticilerinin yanında olduğunu kanıtlamalıdır.

Bu hafta Belediye Gazetesi’nde tarım dosyasının son sayısını yayımladık. Belediyelerimiz tüm imkânlarını zorlayarak üreticiye destek olurken, siyasi iktidarın fındık üzerindeki sorunlu politikalarına dikkatinizi çekmek istedim.

Seçimlere çok az bir süre kaldı. İktidar olduğumuzda fındığa da, diğer ürünlere de hak ettiği değeri vereceğiz, yerli üreticileri önceleyerek ülkemizde tarımsal kalkınmayı sağlayacağız.