YÜKLENİYOR
Başkan Şükrü Genç, Sarıyer Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Biyolojik çeşitliliğin korunması, yerel ekonominin desteklenmesi, tüketicilere daha taze ve kaliteli ürünler ulaştırılması açısından yerel tarım çok önemli. Sarıyer köyler bölgesi, tarıma elverişli. Köyler bölgesindeki vatandaşlar geçimini tarımdan sağlıyor. 2020 verilerine göre, köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerleşim yerleri 528 dekarlık tarım alanına sahip. Çok az sayıda olsa da, kapama meyve bahçeleri de bulunuyor.
Yaşadığımız ilçeye sahip çıkmak, Sarıyer’de üretilen ürünleri korumak, vatandaşların sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yola çıktık. Önem verdiğimiz konuların biri de tarım oldu. İklim krizi gündelik hayatı etkilemeye devam edecek. Devletin her kurumu, sivil toplum kuruluşları, yöneticiler ve vatandaşlar, kısacası herkes, “Biz ne yapabiliriz,” diye sormak zorunda. Dünya nüfusu 2050 yılında 10 milyar olacak. Bu nüfus nasıl geçinecek, yiyeceği nereden bulacak? Bu nedenle kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanmak zorundayız. Sarıyer’de her alanda bu konuya ilişkin farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Sarıyer genelinde yerel tarımda üretimin ve verimliliğin artması, çiftçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması için çalışmalar yürütüyoruz. Köylü üretici pazarları kuruyoruz. Amacımız, ilçemizdeki köylerde üretilen doğal ürünleri ilk elden tüketicilerle buluşturmak. Sarıyerli vatandaşlar, oluşturduğumuz bu alanda çiftçilerin kendi tarlalarında ve bahçelerinde ürettiği doğal ürünleri, taze sebze-meyveleri, yumurtayı, süt ve süt ürünlerini uygun fiyata satın alıyor ve gönül rahatlığıyla tüketiyor.
Gübreye yapılan zamlar nedeniyle zorlanan çiftçilere destek olmak amacıyla evsel organik atıklardan doğal gübre kompostu yaptık ve dağıtıma hazır hâle getirdik. Sarıyer genelinde haftanın belli günlerinde kurulan üç büyük pazardan topladığımız ürünlerden 10 ton kompost elde ettik. Bu çalışmamızla çiftçilere rahat bir nefes aldıracağız. Ekiplerimiz, organik ve biyobozunur atıkları (sebze-meyve, bahçe ve budama atıkları vb.) ayrı topluyor, budama atıklarından elde edilen talaşla uygun oranda karıştırıyor. Kompost termometresiyle bu atık yığınının sıcaklık kontrolü yapılıyor, atık yığını kontrollü bir şekilde karıştırılıyor, bu sayede yığının havalandırılması sağlanıyor. Komposta, organik içeriğinin artırılması amacıyla gübre, mil, torf ve yüksek kaliteli toprak ekleniyor, yüksek kalitede toprak iyileştirici karışım elde ediliyor, bu karışım, paketler hâlinde üreticilere ücretsiz dağıtılıyor.
Tarımsal üretimi destekleyecek yeni önerileri öğrenmek ve tarımdaki sorunlara çözüm bulmak amacıyla çiftçilerle birlikte çeşitli etkinliklere de katılıyoruz. Bu etkinliklerden biri, 2021 yılında düzenlenen CHP Tarımsal Kalkınma Zirvesi’ydi. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun standımızı ziyaret etti, köyler bölgesinde tarım yapan kadınlar, tarımın gelişmesi için hazırladıkları önerileri Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu.
Sınırlı Sorumlu Sarıyer Mahalle ve Köyleri Kadın Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kuruluş sürecinde paydaş olarak yer aldık. 2013 yılında İsveç Konsolosluğu işbirliğiyle hayata geçirilen kooperatife destek olmaya devam ediyoruz. Gümüşdereli vatandaşların, ürettikleri ürünleri işleyecekleri mutfağın ve oturma alanının yer alacağı “Gümüşdere Mahallesi Konserve Köy Tarım Evi ve Sosyal Tesisi” için çalışmalar devam ediyor. 185 metrekarelik alana kurulacak tesiste, üretici kadınlar tarlalarından topladıkları domateslerden konserve yaparak satabilecek. Tesiste, kadınların sosyalleşebileceği bir alan da oluşturulacak.
Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nı güncelledik. Tarım, “Yerel Ekonomi” başlığı altında yer alıyor, bu alanda projelerimizi hayata geçirmek için hazırlanıyoruz. Tarım kooperatiflerinin desteklenmesi, köylü pazarlarının sayısının artırılması, akşam pazarı kurulması, kent bostanları oluşturulması, yerli ürün kullanımının teşvik edilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.