"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Tarımsal üretim kooperatiflerine her konuda destek olduk”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Muğla’nın tarım geliri ve potansiyeli yüksek, nüfusunun %55’i kırsalda yaşıyor. İlçelerimiz farklı iklimlerin etkisinde olduğu için Muğla’da tarımsal ürün çeşidi de fazla. “Kırsalda Üret, Kıyıda Tüket” ve “Toprağını Satma, Ürününü Sat’’ sloganlarıyla Muğlalı üreticilerle işbirliği yaparak, Muğla tarımını ileri taşımak, özellikle kadın çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmek, bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak, kaliteyi yükseltmek, sürdürülebilir kırsal kalkınmayı sağlamak, alternatif tarım tekniklerini ve ürünlerini geliştirmek, üreticileri ve kooperatifleri desteklemek amacıyla çeşitli projeler yürütüyoruz. Katma değeri yüksek ürünler üreterek, üretimde kalıcı çözümlere yönelik planlama yapıyoruz. Tarımsal üretimi geliştirmek amacıyla hayata geçirdiğimiz projeler ve kurduğumuz üretim tesisleriyle “Muğla Tarım Modeli” oluşturarak dünyaya örnek olmak istiyoruz.

Vizyonumuz, tarımda kooperatifleşmenin sağlanması, tarım alanlarının imara açılmasına engel olarak tarımsal üretimin artırılması ve özellikle kadın üreticilerin kalkınmasıdır. “Toprağını Satma, Ürününü Sat” sloganıyla iklim krizi ve ekonomik kriz nedeniyle zor durumdaki üreticilere desteğimizi sürdürüyoruz. Kooperatiflere destek oluyoruz, kooperatiflerin kalkınmasını sağlıyoruz veya yeni kooperatiflerin kurulmasına öncülük ediyoruz. Desteklediğimiz kooperatifleri de tek çatı altında topluyoruz. Türkiye’de tek olan Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi’nin çatısı altında topladığımız kooperatiflere, ürün ve hizmet sunumu, markalaşma ve pazarlama için destek veriyoruz.

Üreticilere rehber olmak, üreticilerin alternatif ve verimli ürünler üretmesini sağlamak amacıyla deneme, geliştirme ve üretim bahçeleri kuruyoruz. Trüf mantarı, tıbbi aromatik bitkiler, yem bitkileri, sakız ağacı, süs bitkileri, koleksiyon bağı ürünleri için bahçeler oluşturduk. Donanımı ve yazılımı belediyemiz tarafından yapılan Akıllı Tarım Çiftliği’ni hizmete sunduk. Bu çiftlikte, “Tarım 4.0” çalışmaları yürütülüyor, üreticilere yönelik eğitimler düzenleniyor.

Kentimizin sembolü hâline gelen tarımsal ürünleri destekliyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerin üretimi ve pazarlaması için çalışmalar yürütüyor, coğrafi işareti olmayan ürünler için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bilimsel veriler doğrultusunda tarımsal üretim yapıyoruz, dönüm başına en yüksek verimi almak amacıyla üreticilere teknik destek sağlıyoruz. Yerel tohumların korunarak geleceğe aktarılması, yöresel ürünlerin geliştirilerek gelir elde edilmesi için hibe programları uyguluyoruz. Ayrıca çam balı, badem, narenciye gibi kentimizin önde gelen ürünlerinin üretimini artırmak, bu ürünlerin pazarlamasını kolaylaştırmak için kooperatiflere destek oluyoruz. Tarımın, ülkemizin geleceği açısından önemini biliyor, tarım politikalarımızla üreticilerin sayısını artırmayı ve tarımsal üretimin yaygınlaşmasını hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde tarımsal üretimde kooperatifleşmeye ağırlık vereceğiz. Üreticilerin örgütlenmesini, girdi maliyetlerinin düşürülmesini, kâr marjının artırılmasını, ürünlerin pazarlama sürecinin daha iyi olmasını hedefliyoruz. Geleneksel ve alternatif ürünlerin üretime dahil edilmesiyle ürün yelpazesini genişletmeyi amaçlıyoruz.


Önerilen Haberler