"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Güven: “Arsuz’da üretilen ürünleri dünya pazarına sunduk”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Asaf Güven, Arsuz Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:


Göreve geldiğimizin günden bu yana Arsuz’un ekonomisinin “2T” diye adlandırdığımız, tarım ve turizm üzerinden yükseleceğini belirttik. Tarım alanında ilçemize birçok yenilik getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Arsuz için tarım çok önemli, Arsuz’da bin dekara yaklaşan muz seraları var. İlçemizde yaklaşık 50.000 dönümlük alanda maydanoz yetiştiriliyor, bu da ülkemizin maydanoz ihtiyacının yaklaşık %60’lık kısmını karşılıyor. Arsuz’un en önemli tarımsal ürünleri arasında muz, mısır, narenciye, buğday, zeytin de yer alıyor. Bu ürünleri sadece ülke pazarına değil, dünya pazarına da sunuyoruz.

Tarım, sürdürülebilir olmalı. Sürdürülebilir tarım politikalarının siyaset üstü olması gerektiğine inanıyoruz.  Çiftçileri bilgilendirmek, çiftçilerin örgütlenmesi gerektiğini düşünerek yola çıktık. Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’yle Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük ettik. Arpaderesi Mahallesi’nde “Tarım Akademisi” kurduk.  Tarım Akademisi, ilçemizdeki tarımsal üretim ve kadın girişimciler için önemli bir değer. Akademide, üretim, işleme, markalaşma ve pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Ürünlerin kalitesini ve verimliliğini artırıyoruz. Doğru yöntemlerle yapılacak tarımsal üretim ve pazarlama hem üreticilere kazandırıyor hem de ürünlerin verimini artırıyor. Proje sayesinde üretici kadınlar da ekonomik ve toplumsal hayata katılıyor. Kadın üreticiler için “Kadın Eli Semt Pazarları” kurduk. Kadınların ürettiği ürünleri bu pazarlar aracılığıyla tüketicilerle buluşturduk, ihtiyaç sahibi üretici kadınlara nakdi yardımda bulunduk. Kadınlar, Tarım Akademisi’nde de üretiyor, ulusal çaptaki pazarlara giriyor, fuarlara katılıyorlar.

Belediyemizin mülkiyetindeki tarlalara karakılçık buğdayı ekiyoruz, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle çiftçileri üretime teşvik ediyoruz. Genetiği bozulmamış sağlıklı atalık tohumları ekiyoruz, bu tohumların yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz. Kendi buğdayımızı kendimiz üretiyoruz. Kooperatiflerimiz önemli bir yol katetti.  Üretici kadınlar, karakılçık buğdayından ince ve kalın bulgur, dövme, tarhana, kömbe, erişte gibi ürünler ürettiler. Tarıma ve kooperatifçiliğe yönelik çalıştaylar, sempozyumlar düzenliyoruz, tarımsal üretim konusunda vatandaşları ve çiftçileri bilgilendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de tarıma desteğimizi sürdüreceğiz, üreticileri ve kooperatifleri güçlendireceğiz.


Önerilen Haberler