YÜKLENİYOR
Başkan Mustafa İduğ, Bornova Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Üreticilerin yanında olduk. Rekor sayıda tohum, fide ve fidan dağıttık. Yerel üreticilere teorik ve pratik eğitimler verdik. Tarım ve hayvancılık envanteri çıkardık. Amacımız, tarımsal üretimi artırmak ve sürekli kılmak, yerel üretimi geliştirmek, vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamak. Kooperatiflerle işbirliği yapıyoruz, kooperatiflere alım garantili üretim yaptırıyoruz. Kırsal mahallelerde ekoturizmi yaygınlaştırmak istiyoruz. Böylece doğal ürünlerin satış ağını genişleteceğiz. Çocukların, üretimin ve doğanın önemini anlaması için gezici ekolojik eğitim otobüsüyle mahallelerde ve okullarda ekoloji eğitimleri vereceğiz.
Bornova’nın ünlü kınalı bamyasının ve misket üzümünün coğrafi işaret tescili alındı. Ülke genelinde tanıtımı yapılan iki ürünün tohum ve fideleri Türkiye’nin her yerine dağıtıldı. 20 dönümlük arazide tarımı geliştirmek amacıyla kurulan Doğal Tarım Merkezi, UNDP’nin 422 sosyal inovasyon projesi arasında ilk 18’e girdi.
Bornova’da arıcılığı geliştirmek amacıyla 325 arıcı yetiştirildi, üreticilere arılı kovan, ekipman ve arı bitkileri dağıtıldı. Bal ormanı kuruldu, arı otu ve lavanta bahçeleri oluşturuldu, bal sağımı ücretsiz yapıldı.
Belediyemizin fidanlığında yok olmaya yüz tutan Pınarbaşı narı ve ayvasının yanı sıra erik, vişne, kiraz, şeftali, dut, zeytin, elma, badem, ceviz, armut, kayısı türleri başta olmak üzere toplam 30.000 fidan dağıtıldı.Yerel tohumların korunması ve yaygınlaştırılması için “Yerel Tohum Bahçesi” oluşturuldu. 65 farklı türde yerel tohum elde edildi, 2022 yılında Türkiye’nin dört bir yanına 5.5 milyon tohum dağıtıldı. Bu tohumlardan elde edilen bir milyon fide ve fidan ücretsiz dağıtıldı. Kurban satış yerlerinden toplanan 900 ton gübre üreticilere dağıtıldı.
2019 yılından bu yana 10.000 kişiye kooperatifçilik, gübre üretimi, budama, aşılama, toprak analizi ve çimlendirme gibi konularda eğitim verildi. Konserve, reçel, turşu, peynir, erişte, ekmek, sabun yapımı atölyeleri düzenlendi. Bu atölyelerden çıkan sağlıklı ürünlerle parklardaki sahipsiz ağaçlardan toplanan zeytinler işlendi, ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Toprak numunelerinin analizi yapıldı, tarlalara teknik ve zirai destek verildi.