"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İmamoğlu: “Gıda strateji belgesi hazırladık”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Dünyanın en önemli gıda politikaları işbirliği ağlarına üye olma sürecini başlattık. Glasgow Gıda ve İklim Deklarasyonu’nu imzaladık, C40 Gıda Ağı’na üye olduk. Milano Kentsel Gıda Politikaları Paktı (MUFPP) üyelik süreci da yakın zamanda tamamlandı. Paris, New York, Londra, Milano, Barselona gibi öne çıkan kentlerin hazırladığı Gıda Strateji Belgesi’ni hazırladık. Gıda alanını bir strateji belgesinde taahhütlerle bağlayan Türkiye’deki ilk belediye olduk.

Üreticilere yazlık/kışlı sebze fidesi desteğinde bulunduk. 2020 yılından bu yana 25 milyon sebze fidesi toprakla buluşturduk. Fidelerin büyük bir bölümünü belediyemize ait 7.2 dekarlık kapalı alandaki modern seralarda ürettik. Fide desteğine devam edeceğiz. Üreticilere gübre ve damla sulama desteği de veriyoruz. 2023 yılında malç naylonu desteğinde de bulunacağız. Belirlediğimiz merkezlerde üreticilere sebze yetiştirmeye yönelik eğitimler veriyoruz. Belediyemizin ziraat mühendisleri, uygulamalı üretim eğitimleri de veriyor. Hayvancılıkta yem maliyetini düşürmek amacıyla 2021 yılında çiftçilere toplam 2.217 torba silajlık mısır tohumu dağıttık. Avrupa Yakası’ndaki geniş alanlarda yağlık ayçiçeği tarımı yapılıyor. 2022 yılında ayçiçeği ekilen alanların yaklaşık %40’ın tohumunu biz sağladık. 1.591 çiftçiye 2.540 torba ayçiçeği tohumu desteği verdik. Ülkemizin araştırma enstitülerinde ıslah edilen ve kentimize uyum sağlayacak yerli çeşitler için deneme üretimi yapıyoruz. 2022 yılında sekiz çeşit buğday, üç çeşit arpa, dört çeşit yağlık ayçiçeği ve beş çeşit silajlık mısırın deneme üretimi yapıldı. Deneme üretiminde verim ve teknik değerler açısından öne çıkan iki buğday çeşidini temin ettik, çiftçilere sertifikalı buğday tohumu olarak dağıttık. Yaklaşık 2.300 çiftçiye 1.540 ton buğday tohumu verdik. 2022 yılında çiftçilere mazot desteğinde bulunduk (çiftçi başına 100 litre). Belediyemize ait dört tanker, çiftçilerin traktörlerine mazot ikmali yaptı. Mazot desteğinde özgün bir model oluşturduk ve Türkiye’ye örnek olduk.  



İstanbul’da çilek üretimini yaygınlaştırmak amacıyla başlattığımız proje kapsamında her biri bir dekar olmak üzere farklı mahallelerdeki çiftçiler için toplam 12 çilek demonstrasyonu kurduk. Fide, malç naylonu, damla sulama malzemesi ve gübre gibi ihtiyaçları karşıladık. 2023 yılında daha geniş alanlarda bu desteği sürdüreceğiz. Halk bostanları oluşturduk. Bu yıl üç farklı lokasyonda (Pendik, Kartal ve Ataşehir/Kayışdağı) her biri 16 metrekare olmak üzere toplam 182 parseli vatandaşların kullanımına sunduk. Bostanların altyapısını hazırladık, fide ve çiftlik gübresi desteği sağladık. “Yuvamız İstanbul” projesi kapsamında inşa edilen 32 kreşte, çocukların üretimi öğrenmesi amacıyla mini bostanlar oluşturduk. Fideler, çocuklarla birlikte dikildi, sulandı ve hasat edildi. Çiftçiler için ücretsiz toprak ve su analizi yaptık.

Geçimini hayvancılıkla sağlayan üreticilere yem desteği veriyoruz. 2.300 tonu kuzu besi yemi, 1.300 tonu büyükbaş süt yemi olmak üzere toplam 3.600 ton yem desteği sağladık. 2022 yılında Şile’de Arıcılık Merkezi açtık. Şile Belediyesi ve Şile Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle kurulan merkezde, arı ürünleri üretiliyor, ayrıştırma ve dolum işlemi yapılıyor. Arıcılara arı yemi desteği vermeye başladık. Belediyemize başvuruda bulunan arıcılara 50 ton arı yemi desteğinde bulunduk. 16 Ekim 2019 Dünya Gıda Günü’nde başlatılan “Halk Süt” projesi kapsamında 150.000 çocuğa taze ve güvenilir sütü ücretsiz ulaştırdık. İhtiyaç sahibi ailelerin 3-6 yaş arasındaki çocuklarının aylık sekiz litre süt ihtiyacı bu sayede karşılandı. Dağıtılan sütler, İstanbul Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği kanalıyla İstanbullu üreticilerden temin ediliyor. Üreticilerden 18 milyon litre süt temin ettik.


Küçük ölçekli balıkçılara tekne bakım malzemesi desteği veriyoruz. 2021 yılında 1.200, 2022 yılında 1.300 balıkçıya destek olduk. 2023 yılında da balıkçılara destek olacağız. İstanbul’un iki yakasında iki adet üretici ve kooperatif pazarı açtık. Bu sayede üreticilerin ürettiği ürünler doğrudan tüketicilerle buluşturuluyor. Halk Ekmek A.Ş., 2022 yılında ilk kez İstanbullu çiftçilerden buğday aldı. Buğdaydan elde edilen unla yapılan ekmekler, “Halk Ekmek” büfelerinde tüketicilere sunuldu.

Çiftçilerin kullanımına sunulmak üzere tarım kooperatiflerine, üretici birliklerine ve ziraat odalarına makine ve ekipman desteğinde bulunduk. Yaklaşık 3.000.000 TL (2022 fiyatları) değerindeki ekim, silajlık mısır hasat, silaj paketleme, katı gübre dağıtma, balya, tohum temizleme ve ilaçlama, atomizer gibi çok sayıda makineyi çiftçilere ulaştırdık. Bir tarımsal kalkınma kooperatifi için bir dekar kapalı alana modern sera yapacağız ve kooperatife teslim edeceğiz. Serada sulama için kullanılacak enerji, kuracağımız solar sistemden karşılanacak. Makine, ekipman ve sera desteğini sürdüreceğiz.



Kapatılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden belediyemize devredilen 15’i tarımsal sulama, dördü hayvan içme suyu olmak üzere toplam 19 gölet var. Tarımsal sulama göletleri açık kanal sistemiyle yapıldığı için zamanla kanallar deforme olmuş, su kaybı yaşanmış. Su kaynaklarının korunması ve etkin kullanılması amacıyla bu göletlerden dokuzunu borulu kapalı devre sisteme dönüştürdük. Bu sayede sulanan alan miktarını 9.473 dekardan 13.068 dekara yükselttik. Diğer göletler için dönüştürme çalışmaları devam ediyor. Kapalı devre sistemine dönüştürülen sulama göletleri aracılığıyla enerji kullanılmadan basınçlı sulama yapılabiliyor. Bu hizmeti de ücretsiz sunuyoruz.

Önümüzdeki dönemde “Tohum Merkezi” kuracağız. Sarıyer Büyükdere’deki fidanlık alanda çalışmalara başladık. Merkezde, tohumlar bilimsel yöntemlerle muhafaza edilecek, o alandaki arazilerde üretilecek ve vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak. Halk Ekmek A.Ş., üreticiler için çok önemli bir hizmete daha imza atacak. 100.000 ton kapasiteli lisanslı bir depo inşa edilecek, işletilecek, hububat üreticilerinin ürünleri burada depolanacak. Üreticiler bu sayede ürünlerini daha yüksek fiyatla satacak.


Önerilen Haberler