"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kantarcı: “Bölgemizin en büyük üretici pazarını hizmete sunduk”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Bülent Kantarcı, Çaycuma Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Çaycuma, Zonguldak’ın en önemli tarım arazilerine ev sahipliği yapıyor. 1980’li yıllara kadar Çaycuma’nın geçim kaynaklarının başında tarım geliyordu. Yanlış tarım politikaları nedeniyle tarımın ilçe ekonomisindeki rolü ve geçimini çiftçilikle sağlayan vatandaşların sayısı azaldı. Çaycuma’da küçük çiftçilik, aile çiftçiliği tasfiye olmakta, kırsaldaki nüfus yaşlanmaktadır. Köylerde yaşayanlar bile tarımsal üretim yapamamaktadır. Oysaki Çaycuma sınırlarındaki Filyos Vadisi gerek tarım gerek hayvancılık açısından son derece verimlidir, vadinin üretim potansiyeli yüksektir. Yılda üç ürün almanın mümkün olduğu vadide birçok endemik bitki türü vardır, ürün deseni renklidir, yaban hayatı da zengindir.

İlçemizin bağlı olduğu Zonguldak, tarım dışı faaliyetlerin yaygın olduğu birkaç kentten biridir. Ancak Çaycuma, demografik açıdan tam tersi bir görünüm sergilemektedir. İlçemizin nüfusunun üçte ikisi köylerde yaşamaktadır. Öte yandan, Zonguldak büyükşehir olmadığı için belediye sınırları, ilçenin tamamını kapsamamaktadır. Kırsal alanın neredeyse tümü sorumluluk alanımızın dışındadır. Dolayısıyla bu alanda büyük projeler geliştirmemiz, işbirlikleri yapmamız mümkün olmamaktadır.

Kadın dayanışma kooperatifleri ve ÇAYBEL aracılığıyla önemli işlere imza atıyoruz. Belediyemizin envanterinde yer alan ancak kullanılmayan araziler ÇAYBEL tarafından değerlendirilmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ödünç alınan tohumla geleneksel karakılçık buğdayının üretimini artırmak için çalışmalar yapan ÇAYBEL, personel yemekhanesinde kendi ürettiği ürünleri kullanmaktadır. Ürün fazlasını belediyemizin çalışanlarına indirimli sunan ÇAYBEL, belediyemizin atıl durumdaki arazilerini değerlendirirken, geleneksel üretim biçimlerinin korunmasını sağlamaktadır. Bu sayede tasarruf ederek çalışanlarının bütçesine de katkıda bulunmaktadır. ÇAYBEL, elde ettiği ürünlerin bir bölümünü kadın dayanışma kooperatifleri aracılığıyla katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmektedir. Kadın dayanışma kooperatifleri tarafından üretilen ürünler (konserve, reçel, pekmez, salça, tarhana, erişte) gerek internet aracılığıyla gerek ilçemizdeki yöresel ürünler mağazalarında satışa sunulmaktadır. Bir yandan kadın kooperatifleri desteklenirken, diğer yandan da vatandaşların sağlıklı gıdaya erişmesi sağlanmaktadır.

Kırsal bölgelerde çoğunluğunu kadınların oluşturduğu üreticilerin yetiştirdiği ürünlerin hijyenik koşullarda satışa sunulması için bölgemizin en büyük üretici pazarını vatandaşların hizmetine sunduk. Kapalı üretici pazarında yaklaşık 650 üreticiye, ürünlerini tüketicilerle buluşturma olanağı tanıdık. İlçe dışından gelen vatandaşların da ilgi gösterdiği üretici pazarı, bölge pazarı kimliğiyle bölgenin gıda güvenliğini sağlamaktadır. İlçemizde tarımsal üretimin artmasına sağlayan üretici pazarı,  vatandaşları üretime de teşvik etmektedir. Mücavir alanımızda bulunan bazı köylerin, yapılan referandumlarla sınırlarımıza dahil olması sayesinde tarıma yönelik proje geliştirme imkânı bulduk. Tarımsal üretim yapılan bu köylerde üretimin desteklenmesi ve tarım alanlarının korunması için çalışmalar planladık. Yine ilçemizin sınırlarında oluşturulan Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde belediyemizin de bir parseli yer alıyor. Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kuruluşlar ve üretici şirketlerle işbirliği yaparak, ilçemizin tarımsal üretim potansiyelini ve istihdamı artırmayı hedefliyoruz. Mandacılığın geliştirilmesi, coğrafi işaret alan ve ilçemizin marka değeri olan manda yoğurdunun üretiminin artırılması, ilçemizin ekonomisine de katkıda bulunacak.


Önerilen Haberler