YÜKLENİYOR
Başkan Erhan Kılıç, İzmir Buca Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Pandemi sürecinde tarımın ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu, tarımda kendi kendine yeten bir ülke olmamız gerektiğini bir kez daha anladık. Biz de elimizi taşın altına koyduk, Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’ni hayata geçirdik. Bu kapsamda köyler bölgesindeki üreticileri teşvik etmek için belediyemizin bu bölgedeki arazilerini tarımsal üretime açtık. Tarlalarımızdan elde ettiğimiz ürünleri vatandaşlarla paylaşmaya başladık. 289.000 adet yazlık sebze fidesi temin ettik ve çiftçilere dağıttık. Bugüne kadar 4.300 üreticiye destekte bulunduk. Kırklar kavunu ve Doğancılar bamyası üretiminin devam etmesi için üreticilere gübre ve ilaç desteği verdik. 5.000 adet bilye kekik fidesini kadın üreticilere ulaştırdık. Katma değeri yüksek ürünlerden salep için başlatılan çalışmalar kapsamında üreticiye 20.000 salep yumrusu dağıttık. Önde gelen bir salça firmasının domates tedarikçisi olan Karacaağaç Mahallesi’nde, firmanın belirlediği standartların dışında olduğu için dalında bırakılan domateslerin ihtiyaç sahibi kadınlar tarafından hasat edilmesini sağladık. Belirli gün ve haftalarda üretici pazarı düzenleyerek tarladan sofralara köprü kurduk.
Geçimini hayvancılıkla sağlayan üreticilerin en önemli sıkıntısı yem giderleri. Bunun için de bir proje hazırladık. İlk etapta 24 metrekare gibi küçük bir alanda hasıl (yeşil) yem üretimine başladık. Proje kapsamında geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla sağlayan üreticilere bir buçuk yıl boyunca 84.000 kilo taze yeşil yemi ücretsiz dağıttık. Talep artınca yeni yatırım yapma kararı aldık. Günlük üretim kapasitesini beş tona çıkardık. Bu sayede hayvan yetiştiriciliğindeki giderlerin %80’lik kısmını oluşturan yem giderlerinde %60’a varan oranda tasarruf sağlanıyor. Aynı zamanda hayvanların süt üretiminde de artış elde ediliyor. Bir anlamda hayvancılığın kaderini değiştiriyoruz.
Mart ayında yeni bir projemiz hayata geçecek. Yine köyler bölgesindeki arazilerimizde 10.000 tavuk üretimi yapacağız. Tamamen doğal yollarla yapılacak üretimin ardından elde edilecek yumurtalar, ilköğretim çağındaki öğrencilerin beslenme çantasına eklenecek. Yumurtaların bir bölümü Buca Halk Market’te uygun fiyatla satışa sunulacak. Köyler bölgesindeki iki dönüm alanda sera oluşturduk. Serada yetiştirilecek sebzeler de yine Buca Halk Market reyonlarında uygun fiyatla tüketicilerle buluşacak.
Üzüm bizim için çok önemli. Çünkü Buca’da bir zamanlar uçsuz bucaksız üzüm bağları vardı. Bu kültürü canlandırmak istedik. Bağcılığı yeniden başlattık. Buca razakısı ve benekli sultani üzümlerini geleneksel yöntemlerle yeniden ürettiğimiz bağlarımız, üreticiler için sağlıklı gen bankası vasfı da taşıyor. Ayrıca zeytinliklerimiz var. 180 dönümlük alanda dikili 7.500 zeytin ağacından elde ettiğimiz gelirle Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) aracılığıyla öğrencilere burs veriyoruz.