"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Köse: “Safran üretimini geliştirdik”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Elif Köse, Safranbolu Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Ülkemizin en temel sorunlarından biri, tarımsal üretim. Yanlış tarım politikaları nedeniyle bu sorun her geçen gün büyüyor. 20-25 yıl öncesine kadar kendi kendine yeten, hatta ihracat yapan bir ülkeyken, dışarıdan ürün alan bir ülkeye dönüştük. Oysaki dünyanın en verimli topraklarına sahibiz. Seçimlerin ardından iktidarın değişmesiyle tarımsal üretimde eski güzel günlere dönüleceğini düşünüyorum.

Tarıma ve üretime önem veriyoruz. Göreve gelir gelmez, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’yle, Uygulama ve Üretim Birimi’ni kurduk. İlçe merkezine yakın bir köyde oluşturduğumuz seralarda çiçek, sebze-meyve üretimine başladık. İlçemizi dışa bağımlılıktan kurtardık. Peyzaj alanlarında kullanmak ve satışa sunmak için 450.000 tohumdan çiçek ürettik. Belediyemizin bütçesine katkıda bulunduk. Seralarda üretilen ürünleri hem belediyemize ait sosyal tesis hem de günlük sıcak yemek desteği verdiğimiz ihtiyaç sahibi aileler için kullanıyoruz. Atalık tohum maniyede verimi artırdık. Vatandaşları tarımsal üretime teşvik etmek amacıyla 15.000 fide dağıttık. Üç yılda yaklaşık 20 ton yazlık/kışlık sebze ürettik. Çocuklara tarımın önemini anlatmak için uygulamalı çalışmalar yaptık. Seraların bulunduğu bölgedeki elma ağaçlarından elde ettiğimiz 2.5 ton elmadan sirke ve elma kurusu yaptık. “Tarım Okulu” açtık. Okulda, vatandaşlara üretim, budama ve aşılama gibi konularda eğitim veriyoruz. Safran üretiminde organik üretim belgesi almak için girişimlerde bulunduk. 600 kilogram safran ürettik. Vatandaşlara ağaç fidanları da dağıtıyoruz. 30.000’den fazla fidanı vatandaşlara dağıttık. “Tohum Bankası” kurduk.

Önümüzdeki dönemde fide ve fidan dağıtmaya devam edeceğiz. 20.000 faniye fidesini ve 8.000 fidanı toprakla buluşturacağız. Çocukları tarımsal üretim konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz. 10 ton kışlık sebze, 250.000 tohumdan çiçek üretmeyi hedefliyoruz. Tıbbi ve aromatik bitki bahçesi de oluşturacağız. İlçemize tarımın ve üretimin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyoruz. Sadece Safranbolu için değil, Türkiye için de çalışmaya devam ediyoruz.


Önerilen Haberler