"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Melek Mızrak Subaşı: “Kadın üreticileri görünür kılmayı amaçladık”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Melek Mızrak Subaşı, Bilecik Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Bilecik’te tarım ve havyacılığın önemli bir yeri var. Kentimizde yetişen tarım ürünleri arasında şerbetçiotu, nar, kiraz, domates, karpuz, ayva, kamber biber, kestane kabağı yer alıyor. Şerbetçiotunun sadece kentimizde yetişmesi, markalaşmış (Osmaneli ayvası, Çukurören biberi, Pazaryeri helvası ve bozası) ve markalaşmaya aday tarım ürünlerinin üretilmesi (Pazaryeri boncuk fasulye), büyük pazarlara yakınlık, kırsal turizm açısından zengin doğal kaynakları (Bozcaarmut Göleti, Yenipazar Şelalesi, Harmankaya Kanyonu), kentimizin güçlü yönleri arasında sayılabilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla hazırlanan fideleri Alpagut, Bekdemir, Küplü ve Yeniköy Mahalleleri’nin muhtarlarına teslim ettik, 118.750 adet sebze fidesini üreticilerle buluşturduk. Mahalle ve köy muhtarlarıyla koordineli yürüttüğümüz çalışmalarla fidelerin toprakla buluşmasını sağladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tesislerinde üretilen 100.000 adet yazlık sebze-meyve fidesi, “Yerel Çiftçiye Fide Desteği” projesi kapsamında Bilecik merkeze bağlı 25 köyün ve altı mahallenin muhtarına teslim edildi. 17 viyol, 5.000 adet kıvırcık marul fidesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün sera alanına getirildi ve dikildi. Mülkiyeti belediyemize ve iştirakçi şirkete ait olan ekilebilir tarım arazilerinde faaliyetlerde bulunmak, tarımsal üretimi desteklemek, verim artırıcı yöntemler geliştirmek amacıyla yer tespit çalışmaları yapıldı. Ekim yapılacak tarlalarda sürüm işlemi gerçekleştirildi, taşlık alanlar temizlendi, ekilecek ürünler tespit edildi. Bursa yolu üzerindeki 213 ada, 18 parsel, 8.898,44 metrekarelik tarım arazisine, Pelitözü Gölet yolundaki 250 ada, 14 parsel, 6.604,75 metrekarelik tarım arazisiyle Pelitözü Mahallesi’nin girişinde 6.320,18 metrekarelik tarım arazisine Çanakkale Belediyesi tarafından gönderilen 500 kilogram karakılçık buğday ekildi. Merkeze bağlı Çukurören Köyü, 150 yıldır atalık tohumdan ürettiği acı kırmızı biberin patentini aldı. Belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından orta refüjlere dikilen lavantalar, katma değeri yüksek ürünlere (lavanta yağı, kolonyası, sabunu, tonik vb.) dönüştürülmesi amacıyla S.S. Bilecik Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne hibe edildi.

Kırsal kalkınmayı sağlamayı ve yerel üreticileri desteklemeyi hedefliyoruz. Japonya Büyükelçiliği’nin “2023 Yerel Projelere Hibe Desteği Programı” kapsamında “Kalkınmada Kadın” çalışmaları doğrultusunda uygulama sera alanı oluşturmak ve mesleki tarımsal eğitim atölyesi düzenlemek için başvuruda bulunacağız. Kırsal kalkınmanın gizli emektarları kadın üreticileri görünür kılmak, yerellikten kopmadan kısıtlı imkânlarla üretim yapan üreticilerin yanında olduğumuzu göstermek amacıyla düzenleyeceğimiz tarım fuarlarına kadın girişimcileri ve kooperatiflerini davet edeceğiz, tarımsal ürünlerle katma değeri yüksek ürünlerin tanıtılması, pazar ağını genişletilmesi için ulaşımda ve stant kurma sürecinde destek vereceğiz. “2023 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı” kapsamında proje başvurusu yapacağız. Yerel, kültürel ve doğal yapıyı korumayı ön planda tutacağız. Tersine göçü desteklemeyi, köy nüfusunun sosyal ve ekonomik açıdan güçlenmesini, kırsal geliri artırmayı, üreticilere proje odaklı destek sağlamayı hedefliyoruz.






Önerilen Haberler