"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özyiğit: “Üreticileri kaderine terk etmedik”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İlçemizin dokuz mahallesi kırsalda yer alıyor, yaklaşık 50.000 dekarlık alanda tarımsal faaliyet yürütülüyor. Bu mahallelerdeki üreticilere, üretecekleri ürünlerin katma değerini yükselteceğimize dair söz vermiştik. 2019 yılında göreve gelir gelmez, Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk. Kooperatif aracılığıyla ilk projemizi hayata geçirdik, Karahacılı nar ekşisini markalaştırdık ve ürünün patentini aldık. Çavak Mahallesi’nde üretim alanı daralan, kaybolmaya yüz tutan yafa cinsi portakaldan yine markalaştırıp, patentini aldığımız Çavak portakal reçelini ürettik, satış noktaları aracılığıyla tüketicilere ulaştırdık. Geleneksel yöntemlerle üretilen bölgemize şeftali, çilek ve incir reçeli de yakın zamanda tüketicilerle buluşacak. Bu ürünler için üretim tesisleri yapıyoruz. Bu sayede hem üretime hem de istihdama katkıda bulunacağız. Değirmençay zeytinyağı da yine kooperatif aracılığıyla satışa sunulacak. Çok kaliteli ürünler elde ediyoruz. Üretici, ürünlerin getirisinden, tüketici de ürünlerin lezzetinden memnun. Bu da bizi mutlu ediyor.

Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Değirmençay Mahallesi’nde biri kadın, biri erkek olmak üzere iki üreticiye toplam 2 dekarlık alanda destek sağladık, alternatif bitki deseni oluşturulması için bölgemizdeki üreticilere katkıda bulunduk. Projeyi, katma değeri yüksek ürünler elde etmek amacıyla hayata geçirdik. Safran, kilogramı 80 bin TL’yi bulan, dünyanın en pahalı baharatı olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıl ilk kez ektiğimiz safran, bölgedeki üreticiler için dar alanda yüksek gelir getiren bir ürün oldu. Bu yıl, bir dönümden 800 gram safran elde edildi. Safran, çorak toprakta ve 400 rakımda yetişiyor, su istemiyor, yağmur suyu yetiyor, taşıma su bile yeterli oluyor. Yenişehir’de safran yetiştiğini gördük. Yetiştirilen safranın soğanları üçüncü yılda ekilen tohumun dört katı kadar soğan veriyor. Soğanlar da gelir getiriyor. Safran üretmek isteyen vatandaşlara destek oluyoruz.

Tarımsal üretimin her aşamasında çiftçilerin karşılaştığı problemleri çözmek, yeni teknolojilerin en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla tarımsal danışmanlık hizmeti veriyoruz. İlçemizde üretim yapan vatandaşlara ekim/dikim yöntemleri, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele, gübreleme, sulama, hasat ve teknik danışmanlık desteğini ücretsiz sunuyoruz. Üreticilerin yanında olacağız. İlçemizde üretimin doğru yapılması için iki ziraat mühendisi görevlendirdik. Ziraat mühendisleri, üreticileri ziyaret ediyor, köylerde hangi ürünlerin üretildiğini kontrol ediyor, üreticilere her konuda destek oluyor.

Değirmençay Mahallesi’nde, orman vasıflı 600 dekarlık arazide arı merası oluşturacağız. Bu prestijli projemiz sayesinde 500 kovanda farklı bir arı ırkıyla doğal bal üretilecek, bal satışı da kooperatif aracılığıyla yapılacak. Yılın on bir ayında çiçek verecek bitkileri ve ağaçları arı merasına dikeceğiz. “Kovanını Koy, Dünyanın En Güzel Balını Elde Et” sloganıyla projemizi hayata geçireceğiz. Bilimsel bir çalışma yapıyoruz. Bu bal, dünyanın en iyi balı olabilir. Üreticilerin zor günler geçirdiğini biliyoruz, Türkiye tarım cenneti. Yanlış tarım politikaları nedeniyle üreticiler kaderine terk edildi, üretim büyük ölçüde durdu. Sosyal demokrat belediyeler olarak üreticileri yalnız bırakmıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki vizyonu doğrultusunda hassasiyetle çalışıyoruz.


Önerilen Haberler