YÜKLENİYOR
Başkan Neşet Tarhan, Mezitli Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Tarıma yönelik birçok çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalarımızla 2021 yılının Ekim ayında İstanbul’da düzenlenen CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nin de ilgi odağı olmayı başardık. Belediyemizin tarıma ilişkin çalışma alanlarını şöyle sıralayabilirim: Kent içi tarım, kadın üretici pazarları, kadın üretici kooperatifi, hobi bahçeleri, halk bahçeleri ve jakaranda korulukları.
İlçe merkezindeki imarlı alanların paylara bölünmesiyle oluşturulan tarım alanlarında kent içi tarım uygulamaları yapıyoruz. Alanda, mısır, enginar, salep, mevsimlik sebze gibi onlarca farklı ürün yetiştiriliyor. Amacımız, Akdeniz bölgesinin iklim olanaklarından ve verimli topraklarından sonuna kadar faydalanmak, vatandaşları üretime teşvik etmek ve üretimin kazanca dönüştürülmesini sağlamak. Özellikle kadınları üretime dahil edecek projeler hazırlıyoruz. Dokuz tane kadın üretici pazarı kurduk, 700 kadının tezgâh açmasını sağladık.
Kırsalda yaşayanlarla kentlerde yaşayanları bir araya getirmek, onları üretime teşvik etmek ve üreticilerin gelir elde etmesini sağlamak amacıyla Mezitli Solinova Üretici Kadın Kooperatifi’nin kurulmasını destekledik. Kooperatif bünyesinde 750 üretici kadın var. Kooperatifleşme sayesinde dayanışmayı büyüttük, katılımcılığa katkıda bulunduk. Amacımız, kadın üreticilerin örgütlenmesiydi. Bu sayede kadınlar gelir elde etti, sosyalleşti, güçlendi. Kooperatifin ürettiği ürünler satış noktalarında ve kadın üretici pazarlarında satışa sunuluyor. Başka kentlerde pazar bulamayan kadın üreticilerin, diğer belediyelerin ve kooperatiflerin ürünleri de vatandaşlarla buluşturulacak. İlçemizin farklı bölgelerinde hobi bahçeleri oluşturduk. Emekli vatandaşlar hem tarımsal üretme yapma hem de toprakla, doğayla zaman geçirme fırsatı buluyor.
Son günlerde gıda fiyatlarının artması nedeniyle ihtiyaç sahibi vatandaşlar için Halk Bahçesi’ni hizmete sunduk. Belediyemizin görevlileri Halk Bahçesi’nde domates, biber, yeşillik yetiştiriyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar bu ürünleri ücretsiz alabiliyor. İmar planında yeşil alan olarak görünen tüm alanları jakaranda koruluklarıyla donattık. 71 jakaranda, bir ıhlamur, bir kayısı ve bir zeytin koruluğunun yer aldığı yeşil alanlar, vatandaşlara nefes alma fırsatı sunuyor.
Önümüzdeki günlerde hizmete sunmayı planladığımız Gençlik İnovasyon Merkezi’nin öncelikli çalışma alanının tarım teknolojileri olmasını istiyoruz. Tarım teknolojileri ve inovasyon konusunda gençlerin farkındalığını kapasitesini artırmak, iş fikirlerini girişime dönüştürmek, katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin üretimini teşvik etmek istiyoruz.
Önümüzdeki dönemde de tarıma yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gıda fiyatlarındaki artışın karşısında durabilmemiz için hepimizin, özellikle gençlerin tarımla ilgilenmesi gerekiyor. Tarım konusunda gençlerin önyargılarını kırmayı, onlara gelişmiş ülkelerdeki teknolojik tarım uygulamalarını göstermeyi, onları tarıma yönlendirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede hem istihdama katkıda bulunabiliriz hem de tarımsal üretimde kalkınabiliriz.