"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Taşdelen: “Ekonomik kriz ortamında öğrencileri yalnız bırakmadık”

  • 6 Şubat 2023
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen Belediye Gazetesi’ne projelerini anlattı.

Öğrencilere Beslenme Desteği Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

ALPER TAŞDELEN:
Pandemi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok derin izler bıraktı. Pandemi sürecinden ve ekonomik krizden üniversite öğrencileri de fazlasıyla etkilendi. Mustafa Kemal Atatürk, “Yerinde duran, geri gidiyor. İleri, daima ileri,” diyor. Biz de daima ileri yürüyecek projeleri hayata geçiriyoruz. Ayrım gözetmeden, kimseyi ayırt etmeden çalışıyoruz. Gücü yetmeyene el uzatıyoruz. Belediyemizin kapılarını herkese ardına kadar açıyoruz. Öğrencilere Beslenme Desteği Projesi’ne de pandemi sürecinde karar verdik. Ekonomik kriz koşullarında eğitimlerine devam etmeye çalışan üniversite öğrencilerine yalnız olmadıklarını, onlara her zaman destek olduğumuzu göstermek istedik.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Çankaya’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

ALPER TAŞDELEN:
Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kara Kış Fonu’na ilişkin yaptığı açıklama doğrultusunda projemizin hazırlıklarına başladık. Türkiye’de yoksulluk giderek derinleşiyor. Derin yoksulluk, derin yoksunluğa dönüştü. Hayat pahalılığı ve enflasyon herkesi zorluyor. Ekonomik krizden en fazla etkilenenlerin başında üniversitede okuyan gençler geliyordu. Üniversite öğrencilerine ücretsiz akşam yemeği vermek için çalışmalarımıza başladık. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Pandemiden bu yana hafta içi her akşam belediyemizin hizmet binasında ve ODTÜ’ye yakın 100. Yıl Çankaya Evi’nde 4.000 üniversite öğrencisine ücretsiz akşam yemeği veriyoruz. 2022 yılının Ocak ayından bu yana 456.250 üniversite öğrencisi bu hizmetimizden yararlandı. Projemiz kapsamında yaklaşık bir milyon adet yemek çıkardığımızı söyleyebilirim. Üniversiteli gençler için ücretsiz akşam yemeği hizmetimize bu yıl da aynı şekilde devam ediyoruz.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

ALPER TAŞDELEN:
Herhangi bir zorluk yaşamadık. Pandemiden itibaren sosyal belediyecilik çalışmalarına ağırlık verdik. Ekonomik krizi öngördüğümüz için sosyal yardımlarımızı artırdık. Belediyemizin sosyal yardım bütçesini artırdık. Planlı, programlı ve öngörülü çalışıyoruz. Öğrencilere Beslenme Desteği Projesi’yle, eğitimde önemli bir yeri olan beslenmeye katkıda bulunduğumuzu düşünüyorum. Öte yandan, ilkokul öğrencilerini de unutmadık. Üzülerek belirtmeliyim ki, bazı aileler, ekonomik nedenlerden ötürü çocuklarının çantalarına beslenme bile koyamıyor. İlköğretim öğrencilerini beslenme saatinden mahrum edemezdik. İlkokul öğrencilerine öğle yemeği hizmeti sunmak için çalışmalara başladık. Geliri en düşük olan 18 mahalledeki ilkokulları belirledik. Çocukların sağlıklı beslenmesi için beslenme uzmanlarıyla birlikte menüler oluşturduk. 2022 yılının bahar döneminden itibaren 3.000 ilkokul öğrencisine öğle yemeği ulaştırıyoruz.


Önerilen Haberler