Tokat: “Çiftçi dostu çalışmalar gerçekleştirdik”

• 6 Şubat 2023
Başkan Muhammet Tokat, Milas Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir tarımın gereklerini yerine getirmek amacıyla çiftçi dostu bir çalışma programı yürütüyor.  Milas, Türkiye’de en fazla kırsal mahalleye sahip olan ilçelerden biri. İlçemizin nüfusunun yaklaşık %40’ı doğrudan veya dolaylı olarak tarımla ilgilense de, turizmin olanakları ve ekonomik kriz nedeniyle bu oran düşüyor. Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün Nisan 2021’den bugüne kadar yaptığı çalışmaları şöyle sıralayabilirim:

•    Arıcılıkla uğraşan üreticilere 48.550 kilogram şeker verildi.
•    Dokumacılık yapan 270 kişiye 3.976 kilogram halı ipi desteğinde bulunuldu.
•    Buğday, tritikale üretimi yapan kişilere %100 hibeli 63.600 kilogram tohum desteği verildi.
•    Bölgemizde yaşanan yangında zeytinlikleri zarar gören 125 aileye toplamda 2.000 adet zeytin fidanı teslim edildi.
•    12 mahallede 30 üreticiye %50 hibeli 130.000 adet kışlık sebze fidesi dağıtıldı.
•    Çiftçilikle uğraşan 110 kişiye %50 hibeli toplamda 21.400 kilogram ekmeklik buğday tohumu dağıtıldı.
•    Hayvancılıkla uğraşan 267 üreticiye hane başına 300 kilogram olmak üzere toplamda 80.300 kilogram hayvan yemi ve 2.000 balya saman teslim edildi.
•    Bölgemizde yaşanan yangında zarar gören ihtiyaç sahibi 254 kişiye hane başı 250 kilogram olarak toplamda 63.600 kilogram tohum desteği verildi.
•    Kışlık sebze üretimi yapan 34 çiftçiye 130.000 adet fide desteğinde bulunuldu.
•    Beş kooperatifle protokol imzalandı. Kooperatiflerden ikisinin üyeleri kadın girişimcilerden oluşuyor. Kooperatifler, üretim odaklı çalışmalarına devam ediyor.
•    Artan üretim maliyetleri, üreticilerin yaşadığı sıkıntılar ve ürünlerin değerinde satılamaması nedeniyle üreticilerin elinde kalan yaklaşık 39 ton portakal ve limon satın alındı, vatandaşlara dağıtıldı.
•    Büyükbaş hayvancılığı desteklemek için Savran Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi 30 kişiye %50 hibeli silajlık mısır tohumu desteği verildi.
•    Bursa Kozabirlik işbirliğiyle Milas’ın 21 mahallesinde 80 kişiye alım garantili 120 kutu ipekböceği yumurtası ve 250 adet dut fidanı ücretsiz dağıtıldı.

Önümüzdeki dönemde “Yerel Tohum Merkezi” kuracağız. Belediyemize ait arazilerde sebze-meyve bahçesi oluşturacağız, elde ettiğimiz ürünleri ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştıracağız. Belediyemize ait arazilere yem bitkisi ekeceğiz, elde ettiğimiz ürünlerle hayvancılığı destekleyeceğiz. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kaydı bulunan ve adına kayıtlı traktörü olan üreticilere mazot desteğinde bulunacağız. Artan girdi maliyetlerini azaltmak için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilere gübre desteği vereceğiz. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kaydı bulunan ve hayvancılıkla uğraşan üreticilere %50 hibeli mısır tohumu vereceğiz.