"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Türkmen: “Lale ve lavanta üretimini ön planda tuttuk”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Tunay Türkmen, İhsaniye Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:


Tarım, ilçemizin başlıca geçim kaynaklarından biridir. İlçemiz geniş ürün (buğday, arpa, patates, haşhaş, ayçiçeği, mısır, pancar) potansiyeline sahiptir. Ülkemizde nadir yerlerde yetişen ters lale (turşail) ilçemizde yetişmektedir. Ürün çeşitliliğini artırmak için tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğini geliştirmek için çalışmalar yaptık, yatırım şirketleriyle görüştük. Lale ve lavanta üretiminde ilçemizin adını duyurmak için önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Ters laleyi (turşail) korumaya aldık, vatandaşlardan ters lale soğanı temin ettik, 80 kökten 160 köke ulaştırdık. Mülkiyeti belediyemize ait olan yaklaşık 6.000 metrekarelik tarlada ziraat mühendisleri eşliğinde çalışmalar yapılıyor.

Susuzosmaniye Mahallesi’nde, belediyemizin mülkiyetindeki 15.000 metrekarelik alana Mor Vadi şirketinin desteğiyle angustifoila cinsinde lavanta ekildi, çalışmalar devam ediyor. Lavanta, tıbbi aromatik bitkilerin başında gelmektedir. Lavanta, çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Lavanta üretimi için vatandaşlara ve özel yatırım şirketlerine gerekli desteği sağlayacağız, ilçemize ekonomik açıdan katkıda bulunacağız.

İlçemizde yaşayan vatandaşlara ek gelir sağlamak için 2.400 metrekarelik alanda yediveren çilek yetiştirilmesi ve pazarlanması için özel yatırım şirketleriyle görüştük. Tarlaların sulu tarıma geçmesi için sulama kooperatifi işbirliğiyle dört adet sıhhi kuyu tahsisi yapıldı. Elektrik, trafo, hat ve toprak analizi çalışmaları sürüyor.
Akören Mahallesi’ndeki değirmenle vatandaşlara hizmet ediyoruz. Hayvan besleyen vatandaşlara arpa ezme ve kırma, mısır ezme, kuru yem desteği veriyoruz. Ev kadınları, değirmende tarhana, bulgur da yapabiliyor.
Bitkilerin hayatımızda ne kadar önemli bir yer tuttuğunu kullanım alanlarını gördükçe daha iyi anlıyoruz. Doğaya olan tutkumuzu, ona saygı duyarak ve onu koruyarak sürdürmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde ilçemizde bitki çeşitliliğini artıracağız. İlçemizi tarımsal üretimde kalkındırmayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler