"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yetişkin: “Seferihisar’a yerel tohum merkezi kazandırdık”

  • 6 Şubat 2023
Başkan İsmail Yetişkin, Seferihisar Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Seferihisar’da toprağa ve tohuma sahip çıkarak bu ülkenin geleceğine sahip çıktığımızı biliyoruz. Hayata geçirdiğimiz projeler sayesinde köyden kente göçün aksine, tarımsal üretim yapmak için kentten Seferihisar’ın köylerine yerleşenler oldu. Herkesin temiz ve adil gıdaya erişebildiği bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz. 2019 yılında göreve geldiğimizde devam eden tarım projeleri için çalıştık, yeni projelere de başladık.

Yerel tohumların yok olup gitmemesi, üreticilerle tekrar buluşturulması, vatandaşların sağlıklı gıda ürünlerine erişmesi amacıyla merkez kurduk. Merkezde her yıl 45-50 çeşit tohum üretiliyor. Ayrıca her yıl tohum takas şenliği düzenliyoruz. Seferihisar’ın yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak vatandaşların, ürettiği sebze-meyveleri yerel pazarlarda aracısız satması için üretici pazarları kurduk. Kırsal kalkınmayı sağlamak, küçük üreticileri desteklemek, üreticilerin yaşamına katkıda bulunmak, kır-kent arasındaki gelir eşitsizliğini ortadan kaldırmak için kooperatiflerin kurulmasını sağladık. Tarımsal bilgi kuşaktan kuşağa aktarılır, gençlerin üretime dahil olmaması, Türkiye tarımının geleceği açısından risk teşkil ediyor. Gençleri tarımsal üretime teşvik edecek, onları destekleyecek, gençlerin ve Türkiye’nin kazanacağı bir model oluşturuyoruz.

İlçemizdeki üreticilerin iyi tarım uygulamaları dahilindeki çalışmalarının belgelenmesi için sertifikasyon desteği veriyoruz, ücretlerini karşılıyoruz. “Alım Garantili Hindi Projesi” kapsamında sürdürülebilir hayvancılığa destek olmayı hedefledik. Kriterlere uyan 67 üreticiye 20’şer adet olmak üzere toplamda 1.340 hindi dağıttık. Üretimde adil su kullanımına önem verdik. Ultrasonik sayaç sulama sistemi sayesinde daha fazla alan kontrollü sulanıyor. Vahşi sulamayla mücadele ettik, topraktaki bulunan değerli elementlerin yok olmasını ve çoraklaşmayı engelledik.

Önümüzdeki dönemde de tarıma yönelik projelerimize devam edeceğiz. Belediyemiz adına tahsisli devlet ormanı statüsündeki alanlarda çalışmalar yapacağız. Gölcük, Gödence ve Turgut ormanlık alanlarında amenajman (kesilmesi gereken ağaçların doğal denge göz önüne alınarak düzenlenmesi) çalışmaları gerçekleştireceğiz. İlçemizdeki erkence zeytin ağacıyla sakız ağacının popülasyonunu artırmayı, vatandaşlara daha yeşil bir alan sunmayı amaçlıyoruz. Belediyemizin arazilerinde salep yetiştirmeyi, katma değeri yüksek ürünler üretmeyi planlıyoruz. Üreticileri, köy yumurtası üretimi için teşvik edeceğiz. Doğal tıp alanında kullanılan amarant (horoz ibiği) bitkisi üretimine başlayacağız. Bu sayede Seferihisar’da yetiştirilen ve farklı alanlarda değerlendirilen tarımsal ürünlere bir yenisi daha eklenecek.


Önerilen Haberler