YÜKLENİYOR
Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin kadınlara yönelik hizmetleri nelerdir? Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı projeler, kadınların güçlendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
ÖZLEM BECAN: Trakya’nın tek kadın belediye başkanı olarak kadınlara yönelik hizmetlere özen gösteriyorum. İlçemizin geleceği için kadınları güçlendirecek çalışmaları ön planda tutuyoruz. Kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanmasına önem veriyoruz. Bu nedenle “Kadın Emek Pazarı” açtık, ilçemizin üreten kadınlarının hizmetine sunduk. Pazarda, kadınların ürettiği ürünler tüketiciyle buluşuyor. Uzunköprü Üreten Kadınlar Kooperatifi’ni hayata geçirdik. Kooperatif aracılığıyla el emeği ürünleri (gıda, tekstil vb.) tüketiciyle buluşturuyoruz.
Bu sayede hem ilçemizi tanıtıyoruz hem de kadınların gelir kazanmasını sağlıyoruz. Belediyemiz bünyesinde kurduğumuz Sosyal Hizmet Birimi, ağırlıklı olarak kadınlara hizmet sunuyor. Belediyemizin psikoloğu ve sosyoloğu aracılığıyla kadınlara profesyonel destek sunuyoruz. Her zaman kadınların yanındayız.
“Kadın dostu kent” yaklaşımı dahilinde çalışmalarınız var mı? Varsa, bu çalışmaların içeriğinden, ilçenize ve kadınlara katkılarından bahseder misiniz?
ÖZLEM BECAN: Uzunköprü, kültürü ve hayat görüşü açısından kadınların toplumsal hayatın her alanına katılımının yüksek olduğu bir ilçe. Kadınların hayatın her alanında olmasını destekliyoruz. Kadınların gelişimine katkıda bulunmak ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kurslar açıyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerde ve hizmetlerde kadınların özgürleşmesini ön planda tutuyoruz. Gelişmiş bir toplumun özgür kadınlarla mümkün olacağını biliyoruz, bu anlayışla geleceği şekillendiriyoruz. İlçemizde yaşayan kadınları ziyaret ediyoruz, onların sorunlarını dinliyoruz, bu sorunlara çözüm üretiyoruz.
Yerel siyasette kadınların temsil oranının yükselmesi, kadın haklarının korunması, eşit, adil ve kapsayıcı sosyal politikaların yaygınlaştırılması amacıyla neler yapılmalı? Kadınları toplumsal yaşamın her alanına dahil edecek hizmet modelleri nasıl planlanmalı?
ÖZLEM BECAN: Yerel ve ulusal siyasette kadınların temsil oranının yükselmesi, gelişmişlik seviyesinin bir göstergesidir. Kadınların siyasi ve idari görevler almasını destekliyoruz. Kadın haklarının korunması, kadın mücadelesi açısından da önem taşıyor. Düzenlediğimiz etkinlikler ve kadınlara özel sunduğumuz hizmetlerle her zaman kadınların yanındayız. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, uyum içinde çalışıyoruz. Düzenli olarak sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geliyoruz. Düzenlediğimiz toplantılarda ilçemizde yaşayan kadınların geleceği için yeni fikirler üretiyoruz, kadınları sosyal yaşamın her alanına dahil edecek çalışmalar yapıyoruz.
Yerel eşitlik eylem planı hazırladınız mı? Toplumsal cinsiyet eşitliği dahilindeki çalışmalarınızda kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
ÖZLEM BECAN: Göreve başlar başlamaz, sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yapmaya başladık. Toplantılarda kadın dernekleriyle de bir araya geliyoruz. Toplantılarda, ilçemizde yaşayan kadınların yaşam koşullarını, hizmetlerimizle ilgili kadınların görüşlerini değerlendiriyor, gelecek vizyonumuzu birlikte belirliyoruz. Kadınların siyasete katılması ve yönetim süreçlerinde etkili rol oynaması, aydınlık yarınların habercisi. Bu inançla hedeflerimizi belirliyoruz. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’yle ortak çalışmalar yapıyoruz, genç kadınların ve kız çocuklarımızın eğitimine destek oluyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlarla bir araya geliyoruz, çeşitli etkinlikler düzenliyoruz, 8 Mart coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz.