YÜKLENİYOR
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin kadınlara yönelik hizmetleri nelerdir? Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı projeler, kadınların güçlendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
ŞENİZ DOĞAN: Göreve geldiğimiz günden bu yana gerek belediyemizde çalışan gerek ilçemizde yaşayan kadınların hayatını kolaylaştırmak için birçok çalışma yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Üreten bir Merkezefendi ve her alanda güçlü kadın hedefimiz doğrultusunda kırsal kalkınma eylem planıyla üretici kadınlara küçükbaş hayvan, fide, yem ve gübre desteği verdik. “El Ele İyilik” projesi kapsamında esnaf kadınlara destek oluyoruz. Üç yıl önce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın kooperatifini hizmete sunduk, kadın istihdamına katkıda bulunduk. Aile Rehberlik Merkezi’nde, kadınlara psikolojik ve hukuki destek sağladık. Kadınlara diyetisyen hizmeti de sunuyoruz.
İhtiyaç sahibi kadınlara gıda kolisi ve nakit desteği veriyoruz. Kadınlar için festivaller düzenliyoruz. Bu festivallere 800 kadın katıldı. Kadınları sosyal hayata dahil etmek amacıyla farklı branşlarda kurslar açtık, bu kurslardan 2.500 kadın faydalandı.
Kadın sağlığına yönelik farkındalık çalışmaları yapıyoruz (meme kanseri, hamilelik ve doğum sonrası dönem vb.). 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel yürüyüşler, fotoğraf sergileri, söyleşiler ve tiyatro etkinlikleri düzenliyoruz. Üretici kadınlara destek olmak amacıyla internet satış platformu Merkez Çarşısı’nı hayata geçirdik. Belediyemiz bünyesinde kadın basketbol ve voleybol takımı kurduk. Kadınlara özel sportif aktiviteler (zumba, pilates, halk oyunları vb.) düzenliyoruz. “Kadının olduğu her yerde başarı ve mutluluk var” anlayışıyla belediyemizin 19 birimiyle birlikte toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, kadınları her alanda güçlendirmeyi hedefleyen projeler üretiyoruz.
“Kadın dostu kent” yaklaşımı dahilinde çalışmalarınız var mı? Varsa, bu çalışmaların içeriğinden, ilçenize ve kadınlara katkılarından bahseder misiniz?
ŞENİZ DOĞAN: “Kadın dostu kent”, yerel yönetimlerin planlama süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin esas alındığı, kadınların güçlenmesini ve kadınlar arasındaki dayanışmanın sağlanmasını amaçlayan bir anlayıştır. İlçemizde yaşayan kadınların sağlık ve eğitim hizmetlerine, sosyal hizmetlere ve istihdam olanaklarına ulaşması, güvende hissetmesi için çalışmalar yapıyoruz. Kadın-erkek eşitliğini destekleyen projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Kadınların beceri ve yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz, onları üretime dahil ediyoruz, ekonomik açıdan güçlenmelerini sağlıyoruz. Belediyemizin tesislerini kadınların ihtiyaçlarına göre şekillendiriyoruz, bu tesisleri kolay ulaşılabilecek lokasyonlarda inşa ediyoruz. Kadınların kamusal alana katılımını sağlayan parkları ve açık spor alanlarını ilçemize kazandırıyoruz, bu alanların güvenliğini sağlıyoruz. Bazı servislerimizin şoförlüğünü kadınlar yapıyor. Kreşler açıyoruz, kadınlara çalışma imkânları yaratıyoruz. İlçemize kazandırdığımız kadın-çocuk yaşam merkezlerinde, kadınları sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan güçlendirecek eğitimler veriyoruz, konferanslar düzenliyoruz. “Kadın dostu kent” oluşturmak için hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projelerde kadınlar aktif rol alıyor. Bu sayede kalıplaşmış yargılar değişiyor, kadınlar hak ettiği değeri görüyor. Böylelikle daha mutlu, daha huzurlu ve gelişen bir ilçe olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.
Yerel siyasette kadınların temsil oranının yükselmesi, kadın haklarının korunması, eşit, adil ve kapsayıcı sosyal politikaların yaygınlaştırılması amacıyla neler yapılmalı? Kadınları toplumsal yaşamın her alanına dahil edecek hizmet modelleri nasıl planlanmalı?
ŞENİZ DOĞAN: Kadınların siyasete katılım oranı ülkemizde de, dünyada da istenen seviyede değil. Türkiye’de siyaset erkek eli ve diliyle yapılıyor. Kadın bir belediye başkanı olarak bu noktaya büyük zorlukları aşarak ve çok çalışarak geldim. Siyasetteki ve diğer alanlardaki erkek hegemonyasını kırmak için mücadele etmek gerekiyor. Siyasette kadın temsilinin yükselmesi, kadınların bir arada olmasıyla, dayanışmasıyla, desteğiyle mümkün. Eşit ve adil bir yaşam için elimizi taşın altına koyuyor, gerekli çalışmaları yapıyoruz. İlçemizdeki kadınlar ve kız çocukları için birbirinden önemli hizmetleri hayata geçirdik. Bu sayede onların güvenini kazandık, özgüvenlerini yükselttik. Vazgeçmeden çalışmaları için onları teşvik ettik. Kapsayıcı bir bakış açısıyla her toplumsal kesimi önemsedik. Kadın istihdamına önem veriyoruz, kadınların eğitim seviyesini yükseltmek, özgür olmalarını ve ekonomik açıdan güçlenmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Girişimci kadınları destekliyoruz. Kadınların toplumsal yaşamın her alanına dahil ediyoruz. Kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak, onlara destek olacak hizmetleri ve projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz.
Yerel eşitlik eylem planı hazırladınız mı? Toplumsal cinsiyet eşitliği dahilindeki çalışmalarınızda kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
ŞENİZ DOĞAN: Yerel eşitlik eylem planlarının, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadının statüsünün güçlenmesi için yol haritaları olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bir eylem planı hazırlamanın gayreti içindeyiz. Yerel eşitlik eylem planı hazırlamak için analiz ve araştırmalar yapıyoruz, talep ve önerileri dikkate alıyoruz. 2019 yılından bu yana Denizli’deki kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz. Paydaşlarımızla birlikte eğitimden sanata, spordan kültüre birçok alanda çalışmalar yaptık. Eşit ve adil bir hayat için çalışmaya devam edeceğiz.