"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erdem: “Kadın kooperatifleriyle işbirliği yaptık”

  • 13 Mart 2023
Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kadınlara yönelik hizmetleri nelerdir? Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı projeler, kadınların güçlendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

HÜLYA ERDEM:
Belediyemizin bünyesinde oluşturduğumuz Kadın Eli Birimi, kadınların güçlendirilmesine yönelik önemli çalışmalar yapıyor, ilçemizin her bölgesinde vatandaşların sorunlarına çözüm buluyor, vatandaşlara destek oluyor. Ekiplerimiz, Ceyhan’da dayanışmayı büyütüyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı çalışmalara önem veriyoruz. Ceyhan, tarım ve sanayi bölgesi. Ceyhan’daki üretici kadınlara destek veriyoruz, kadınların üretime katılmasını sağlıyoruz. Kadın Eli Birimi, üretici kadınların her zaman yanında yer alıyor. İlçemizdeki genç kızlar da üretim sürecinde ailelerine yardımcı oluyor. Ceyhan’da sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sunmaya gayret ediyoruz. Kadın Eli Birimi, ilçemizin dört bir yanını dolaşıyor, ihtiyaç sahibi ailelere her türlü desteği sunuyor. Kadınlara meslek öğrenme imkânı da sunuyoruz, kadınların el emeğiyle birçok ürün elde ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, kadının elinin değdiği her şey çok farklı ve güzel.

“Kadın dostu kent” yaklaşımı dahilinde çalışmalarınız var mı? Varsa, bu çalışmaların içeriğinden, ilçenize ve kadınlara katkılarından bahseder misiniz?

HÜLYA ERDEM
: Funda Avcı Toplum Merkezi bünyesinde kadınlara yönelik projeleri hayata geçiriyoruz. Ceyhan’da kadınların yaşamına dokunmak ve hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar (seminerler, toplantılar, sergiler, şenlikler ve farkındalık projeleri vb.) yapıyoruz, biçki-dikiş ve spor kursları düzenliyoruz. Belediyemizin dikimevinde ihtiyaç sahibi ailelerin ve kadınların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu sayede hem belediyemizin hem de kadınların bütçesine katkıda bulunuyoruz.

Yerel siyasette kadınların temsil oranının yükselmesi, kadın haklarının korunması, eşit, adil ve kapsayıcı sosyal politikaların yaygınlaştırılması amacıyla neler yapılmalı? Kadınları toplumsal yaşamın her alanına dahil edecek hizmet modelleri nasıl planlanmalı?

HÜLYA ERDEM:
Toplumun tüm kesimleri, kurum ve kuruluşlar, siyasette kadın temsili oranının yükselmesi için girişimlerde bulunmalı. Demokrasinin yapı taşı muhtarlık müessesinden başlamak üzere yerel yönetim meclislerinde, belediye başkanlıklarında ve diğer siyasal alanlarda kadın temsil oranı az. Kadın belediye başkanı olarak Ceyhan’da kadınların gücüne ve kararlılığına inanıyorum, toplumun olumlu yönde değişmesi için kadınların katkısını göz önüne alarak hareket ediyorum. Çalışma gruplarımızda kadınların olmasına özen gösteriyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Kadın Eli Birimi, Ceyhan’ın her bölgesinde sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sergiliyor. Kadın temsil oranının yükselmesi için çalışma grupları oluşturulmalı, çalıştaylar düzenlenmeli, kadın haklarının çağdaş medeniyet ölçüsü olduğu gerçeğiyle hareket edilmeli. Ne yazık ki, Türkiye’de iş ve hizmet modelleri kadınların lehine değil. İlkemizdeki 13 milyondan fazla ev kadınının hiçbir şekilde ekonomik modellerin içinde yer almadığını biliyoruz. Kadınların işgücüne katılımı yetersiz. Kadınlar mutlaka karar alma mekanizmalarına dahil olmalı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplumun yara almasına neden oluyor. Sivil toplum kuruluşlarında da kadın temsil oranının yükselmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Kadınların her alandaki varlığı, sosyal ve kültürel etkileşimi de olumlu yönde etkileyecek. Genç kadınlar iş yaşamına başlarken zorluklar yaşıyor. 15-24 yaş arasındaki genç kadınların yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunların araştırılmalı, bu sorunlara çözüm üretilmeli. Kadınlar için yeni iş alanları açılmalı, kadın yaşam köyleri oluşturulmalı, dijital, inovatif ve teknolojik atılımların gerçekleştirilebileceği yeni ve alternatif iş olanakları sunulmalı. Kadınlar için yapılan çalışmalar, ülkemizin ekonomik ve sosyal yaşamına da katkıda bulunacaktır.

Kadın belediye başkanı olarak Ceyhan’a hizmet etmekten onur duyuyorum. Toplumun kadına bakış açısının değişmesi için uğraş veriyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedeflere ulaşmak, güçlü ve başarılı kadınların yönetim anlayışıyla mümkün olacaktır. Kadınların gücüne inanan, birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara haklarını teslim eden Atatürk’ün fikirlerinin yaşatılması ve bu yönde çalışmalar yapılması şarttır. Kadınlar, “elinin hamuruyla” diye başlayan cümlelere maruz kalmamalı. Değişen ve gelişen dünya düzeninde Türkiye’nin kadınları hak ettiği yere ulaşacak. Buna gönülden inanıyorum.

Yerel eşitlik eylem planı hazırladınız mı? Toplumsal cinsiyet eşitliği dahilindeki çalışmalarınızda kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?

HÜLYA ERDEM:
Ceyhan ve Adana’daki kadın dernekleriyle iletişim kuruyoruz. Adana Büyükşehir Belediyesi, yetkililer, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, aktivistler ve yerel paydaşlarla birlikte yerel eşitlik eylem planı çerçevesinde çalıştaylara katılıyoruz. Ceyhan’ı eşitlikçi bir ilçe yapmak için adımlar atıyoruz. Toplumun her kesiminin kadın-erkek eşitliğinin gücüne inanması gerektiğine inanıyoruz. Kadınlar için meslek edinme kursları açıyoruz. Adana Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte kreşler açıyoruz, kadınların ekonomik hayata katılmasının en önemli dayanaklarından biri olan kreşlere önem veriyoruz. Kadın kooperatiflerine destek oluyoruz. Kadın kooperatifleriyle birlikte hareket ediyoruz. Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Meryem Kadın Kooperatifi ve Niyet Akademi’yle beraber çalışıyoruz. Bu sayede kadınlar hem üretime katılıyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor.  Derneklerden ve sivil toplum kuruluşlarından gelen talepleri dikkate alıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında çalışmalar yapıyoruz, kadınların belediyemizle 7/24 iletişim kurmasını sağlıyoruz. Şiddete maruz kalan kadınlara destek oluyoruz. Kadınlarla birlikte projeler hazırlıyoruz. LÖSEV, KA.DER gibi vakıf ve derneklerle işbirliği yapıyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık’ın yıldönümlerinde etkinlikler düzenliyoruz. Kadınlar için yaptığımız çalışmalarla örnek olmayı amaçlıyoruz. Kadın cinayetlerine, kadına yönelik şiddete karşı kenetlenmeliyiz. İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden hayata geçirileceğine inanıyoruz. Kadınlarla birlikte daha güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum.


Önerilen Haberler