"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Kaplan Hürriyet: “Kadınları güçlendirecek projelere öncelik tanıdık”

  • 13 Mart 2023
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kadınlara yönelik hizmetleri nelerdir? Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı projeler, kadınların güçlendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Kadınların iş hayatına katılmasını önemsiyorum, kadın istihdamının toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak açısından önemli bir role sahip olduğuna inanıyorum. Projelerimizi ve hizmetlerimizi bu bakış açısıyla şekillendiriyoruz. Göreve gelir gelmez, atıl durumdaki Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü aktif hâle getirdik, kadınlarla ilgili tüm projelerimizi bu müdürlüğün çatısı altında topladık. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde İZMEK (meslek edindirme kursları), İZGİM (Kadın Girişimciler Merkezi), gebe eğitimleri, emzirme danışmanlığı, emzirme kabinleri, psikolog ve diyetisyen hizmeti, spor salonları, “Anne Taksi”, “Gülümse Bebek” paketleri, “İzmit Çarşısı”, “Dikimevi”, el emeği satış stantları, “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı”, “Kadın Tiyatrosu”, “Çınar Kadın Kooperatifi”, “AÇEV Anne Buluşmaları” gibi hizmetlerimizi ve projelerimizi sürdürüyoruz.

“Kadın dostu kent” yaklaşımı dahilinde çalışmalarınız var mı? Varsa, bu çalışmaların içeriğinden, ilçenize ve kadınlara katkılarından bahseder misiniz?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Göreve geldiğimizde “kadın dostu kent” yaklaşımıyla açtığımız Kadın Girişimciler Merkezi’nde kadınlara ve çocuklara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kadın Girişimciler Merkezi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, eşitlikçi toplumsal yapının inşa edilmesi, kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılması amacıyla hizmet veriyor. Merkezde, kadınların yeni iş fikirleri geliştirmesi ve ekonomik açıdan güçlenmesi için “Girişimcilik Ofisleri” yer alıyor. Kadınlara ofis, ekipman, mali kaynak desteği ve teknik destek veriyoruz. Düzenlediğimiz seminerler ve eğitimler aracılığıyla kadınları bilgilendiriyoruz.  

Kadınların sosyal ve ekonomik yaşamda daha fazla yer almasını sağlamak amacıyla Çınar Kadın Kooperatifi’ni hayata geçirdik. Kadınlara evde iş imkânı sunan İzmit Çınar Kadın Kooperatifi, bugüne kadar 50.000 ürünle 2.000 kadına destek oldu.

İZMEK bünyesinde sağlık taramaları yapıyoruz, kadın sağlığı ve gebe eğitimleri veriyoruz, psikolog ve diyetisyen hizmeti sunuyoruz. İstihdam alanında İZGİM Kadın Girişimciler Merkezi ve Dikimevi, kadınlara yönelik çalışmalarına devam ediyor. “Anne Taksi” uygulamasını hayata geçirdik. Yeni doğum yapan kadınlara “Gülümse Bebek” paketleri ulaştırıyoruz. Kadınlar için ilçemizde emzirme kabinleri oluşturduk.

Kadınların günlük yaşamını olumlu anlamda etkileyen, yaşam standartlarını yükselten, kentsel hizmetlere erişimi kolaylaştıran, kadınlara her alanda destek olan projelere öncelik tanıyoruz. Kadınlar, kentin ve toplumun biçimlenmesinde önemli rol oynuyor. Doğanın ve toplumun kadınlara yüklediği görevler, kadınları toplumun şekillendiricisi konumuna yerleştiriyor. Ne var ki, kadınlar, planlama süreçlerine ve karar alma mekanizmalarına daha az katılabiliyor. Ancak kadınlar yerel süreçlere dahil olduklarında ve lider konumundaki kadınlarla güç birliği yaptıklarında, yerel yönetimleri ileri taşıyabiliyor. Kadınların karar alma mekanizmalarına katılması, ilçemizi de ileri taşıyacak, bunu biliyoruz.

Yerel siyasette kadınların temsil oranının yükselmesi, kadın haklarının korunması, eşit, adil ve kapsayıcı sosyal politikaların yaygınlaştırılması amacıyla neler yapılmalı? Kadınları toplumsal yaşamın her alanına dahil edecek hizmet modelleri nasıl planlanmalı?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en derin yaşandığı alanlardan biri, siyaset. Kent bazında bunu aşmak için kadınlara bakım hizmetinde (çocuk, hasta, yaşlı) destek olmak, sosyal ve ekonomik yaşamda güçlenebilmeleri için eğitimler vermek, kadın girişimini desteklemek gerekiyor. Eşitsizliği ve kadın haklarının önündeki engelleri kaldırmak için kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının sayısının artması ya da işlevsel hâle getirilmesi önem arz ediyor.

Yerel eşitlik eylem planı hazırladınız mı? Toplumsal cinsiyet eşitliği dahilindeki çalışmalarınızda kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Yerel eşitlik eylem planı için hazırlıklara başladık. Kadınların güçlenmesi, sosyal ve ekonomik yaşamda görünür olması, gelir kazanmasını sağlamak amacıyla kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ortaklığıyla yürütülen “Anne Destek Programı” için başvurular başladı. 3-6 yaş arasında çocuğu olan ve sosyo-ekonomik durumu iyi olmayan anneleri desteklemek amacıyla uygulanan Anne Destek Programı’nda annelere çocuk gelişimi hakkında bilgi veriyoruz, annelerin çocuklarıyla etkili iletişim kurmasını ve aralarındaki iletişimin güçlenmesini sağlıyoruz.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı” protokolü imzaladık. “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı” düzenledik. Şiddete maruz kalan kadınlar için 0549 656 96 96 numaralı destek hattının kurulmasına öncülük ettik. Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladık. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu işbirliğiyle deprem bölgesindeki kadınlar ve çocuklar için kapsamlı bir yerleşkeyi hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Sabancı Vakfı’nın desteğiyle kuracağımız Mor Yerleşke’de kadınlar için emzirme odası, psikolojik destek verilecek muayene odası ve jinekolojik muayene odası gibi birçok farklı alan oluşturacağız.


Önerilen Haberler