"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Köse: “Kadınlara mesleki eğitimler verdik”

  • 13 Mart 2023
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Belediyenizin kadınlara yönelik hizmetleri nelerdir? Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı projeler, kadınların güçlendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?

ELİF KÖSE:
Göreve geldiğimiz günden bu yana kadınlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kadınların sosyal hayatına katkıda bulunmak amacıyla Hanım Evi’ni hizmete sunduk. Hanım Evi’nin üst katında “Kadın Danışma Merkezi” var. Merkezde, psikolog, spor eğitmeni ve avukatlar hizmet veriyor. Perşembe günleri oldukça büyük bir alanda kurulan Perşembe Pazarı’nı cumartesi günleri “Kadın Üretici Pazarı” olarak hizmete sunduk. Kadın Üretici Pazarı’nın esnaf kadınları özel günlerde ilçemizin meydanında da ürünlerini satabiliyor. Geçtiğimiz yıl hizmete sunduğumuz Erdoğan Caymaz Yeni Nesil Spor Salonu’nda da çok sayıda kadın sportif eğitimler alıyor.

“Kadın dostu kent” yaklaşımı dahilinde çalışmalarınız var mı? Varsa, bu çalışmaların içeriğinden, ilçenize ve kadınlara katkılarından bahseder misiniz?

ELİF KÖSE:
Çalışan kadınlar için Oyun Evi’ni hizmete sunduk. Çalışan kadınlar, uzman eğitmenlere çocuklarını güvenle emanet edebiliyor. Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi, çalışmak isteyen kadınlara birçok alanda kurslar veriyor. Merkezde, kadınlar mesleki eğitim alıyor, bu sayede ekonomik özgürlüklerini kazanıyor.

Yerel siyasette kadınların temsil oranının yükselmesi, kadın haklarının korunması, eşit, adil ve kapsayıcı sosyal politikaların yaygınlaştırılması amacıyla neler yapılmalı? Kadınları toplumsal yaşamın her alanına dahil edecek hizmet modelleri nasıl planlanmalı?

ELİF KÖSE:
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplumdaki temel eşitsizliklerden biridir. Kadınların yüzyıllardır verdiği eşitlik mücadelesi 20. yüzyılın başında önemli kazanımlarla sonuçlandıysa da, yasal düzenlemelerin uygulamaya geçirilmesinde sorunlar yaşanmıştır. Kadının toplumsal yaşamdaki konumu, siyasetteki yerini açıklamak için de önemlidir. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanamadığı alanların başında siyaset gelmektedir. Dünyada ve Türkiye’de kadınlar, siyasal karar alma mekanizmalarında eşit temsil edilememektedir. Dünya genelinde ulusal/yerel meclislerde katılım ve temsil oranlarına bakıldığında, durumun ülkemiz açısından daha önemli bir boyuttadır. Siyaset, tek bir insanı değil, insanları ilgilendiren, insanlar arasındaki ilişkileri şekillendiren bir alandır. Ülkemizde siyaset, erkeklerin hâkimiyet alanı olarak görülmektedir. Bu yaygın görüş, kadınların siyasette ikinci planda kalmasının en temel gerekçelerinden biridir. Kadınların daha ziyade ev işleri ve çocuklarının bakımıyla ilgilenmesi gerektiği bilinci yerleştirilmeye çalışılmıştır. Erkek egemen siyaset ortamında kadınlar kendilerine yer bulamamış, cesaretlerini toplayamamış ve siyasete uzak kalmışlardır. Hatta bu yaygın anlayış nedeniyle siyasete ilgi göstermemişlerdir. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarına katılımı önem taşımaktadır. Kadınların karar alma mekanizmalarına etkin katılımı sağlanmadan, toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı yaygınlaştırılmadan kalkınma ve çağdaşlık hedeflerine ulaşılamayacağı açıktır. Bu gereklilik hem ulusal hem de yerel siyaset için geçerlidir.

Yerel eşitlik eylem planı hazırladınız mı? Toplumsal cinsiyet eşitliği dahilindeki çalışmalarınızda kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?

ELİF KÖSE:
Her platformda yerel eşitlik eylem planıyla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Kadın haklarıyla ilgili her çalışmanın takipçisiyim.


Önerilen Haberler