YÜKLENİYOR
Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Belediyenizin kadınlara yönelik hizmetleri nelerdir? Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı projeler, kadınların güçlendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
MELEK MIZRAK SUBAŞI: Öncelikle bu konuda nasıl bir çalışma yöntemi izlediğimizden bahsetmek istiyorum. Çalışmalarımızda ve projelerimizde cinsiyet eşitliğine önem veriyoruz. Oluşturduğumuz çalışma grupları, hassasiyetle çalışmalarını yürütüyor. Kentimizde yaşayan kadınların ihtiyaçları, ilgi alanları, hizmet eksiklikleri veya kültürel kimlikleri gibi konular bu çalışma grupları tarafından belirleniyor. Kadınlara yönelik hizmetlerimizi bu doğrultuda hayata geçiriyoruz. Kentimizde yaşayan kadınlar üretime katılmakta, yeteneklerini ortaya koymakta zorlanıyordu. Bu nedenle kadın girişimcilerden ve üreticilerden oluşan, ortağı olduğumuz bir kooperatif açtık. Bu sayede kadınlar ekonomik açıdan kazanç sağlıyor ve üretime katkıda bulunuyor. Üretim ve el sanatları kursları sayesinde kadınların mesleki yeteneklerini ön plana çıkarıyoruz. Kadınları sosyal yaşama dahil ettiğimiz sosyal projelerimiz de var. Daha önce evinden bile çıkamayan kadınlar için geziler düzenledik. Belli aralıklarla farklı konularda eğitimler düzenliyoruz.
“Kadın dostu kent” yaklaşımı dahilinde çalışmalarınız var mı? Varsa, bu çalışmaların içeriğinden, kentinize ve kadınlara katkılarından bahseder misiniz?
MELEK MIZRAK SUBAŞI: “Kadın dostu kent” oluşturmak için izlenecek yol haritası oldukça önemli. Kentinizde yaşayan kadınları ve kız çocuklarını iyi tanımanız, sorunlarını, ihtiyaçlarını ve olanaklarını doğru analiz etmeniz gerekiyor. “Kadın dostu kent” çalışmalarımızın başında kadınlara yönelik spor ve yaşam merkezleri, kreş projelerimiz ve dezavantajlı bireylere yönelik açtığımız gündüz bakımevleri geliyor. Bu sayede kadınlar, ihtiyaçlarını giderebiliyor, kendilerini güvende hissediyor ve sosyalleşiyor. Ayrıca kent için aydınlatmaların sayısını artırıyoruz, kadın şoförlerin istihdam edilmesini sağlıyoruz, bebek arabaları için kaldırımları düzenliyoruz, bebek bakımına uygun sosyal tesisleri hizmete sunuyoruz. Şiddet mağduru kadınlara 7/24 psiko-sosyal destek hizmeti veriyoruz. Acil destek hattı ve kadınların olası bir olumsuzlukta sığınabileceği mekânlar da belediyemizin önemli hizmetleri arasında yer alıyor.
Yerel siyasette kadınların temsil oranının yükselmesi, kadın haklarının korunması, eşit, adil ve kapsayıcı sosyal politikaların yaygınlaştırılması amacıyla neler yapılmalı? Kadınları toplumsal yaşamın her alanına dahil edecek hizmet modelleri nasıl planlanmalı?
MELEK MIZRAK SUBAŞI: Siyasette kadınların önündeki en büyük engel, önyargı. Bu önyargıyı son dönemlerde kırdığımızı düşünüyorum. Partimizin kadınlara yönelik pozitif tutumu da önyargının kırılmasını sağladı. Kadın siyasetçiler ve yöneticiler başarılı işlere imza atıyor. Daha fazla insana ulaşarak bu önyargının kırılması için çalışmalarımızı sürdürmek ve kendimizi anlatmak zorundayız. İnsanlar, kadın siyasetçileri gördükçe, onları dinledikçe “kadından siyasetçi olmaz” anlayışından uzaklaşıyor. Bu konuda kampanya ve farkındalık çalışmalarını artırmalıyız. Ne kadar fazla sayıda kadına ulaşabilirsek, onlarla iletişim kurabilirsek, siyasete katılım için onları doğru yönlendirebilir, siyasette yer almalarını sağlayabiliriz. Çünkü siyaset, fikrini söylemek, kendini anlatabilmek ve karşındaki insanlarla iletişim kurabilmektir. İhtiyacımız tam da budur.
Kadınları toplumsal yaşamın her alanına dahil etmek için alanlar yaratmak gerekiyor. Kadınların siyasete katılımının önündeki en büyük engellerden biri de sosyo-ekonomik engellerdir. Kendi ayakları üzerinde durabilen, eğitimli, meslek sahibi kadınların sayısını artırmalıyız. Bunun yolu da eğitimden geçiyor.
Yerel eşitlik eylem planı hazırladınız mı? Toplumsal cinsiyet eşitliği dahilindeki çalışmalarınızda kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
MELEK MIZRAK SUBAŞI: Yerel eşitlik eylem planıyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda oldukça hassas ve özenli çalışıyoruz. Çünkü yerel eşitlik eylem planının kâğıt üzerinde kalmasını istemiyoruz. Gündemimiz kadınlar, çocuklar veya hayvanlar olduğu için yerel/ulusal sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle işbirliği yapıyoruz, koordineli ilerliyoruz. Belediyemizin ortak olduğu kadın kooperatifi başta olmak üzere kentimizdeki kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının yerel temsilcileri bize yardımcı oluyor. Biz de onlara yardımcı oluyoruz. Kadın, başlı başına bir dayanışmadır. Kadınlar, güçlü toplumların mimarlarıdır. Bu nedenle kadınlara yönelik çalışmalarda işbirliği bizim için oldukça önemli.