YÜKLENİYOR
Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin kadınlara yönelik hizmetleri nelerdir? Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı projeler, kadınların güçlendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu?
ZEHRA ÖZYOL: İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, CEDAW gibi uluslararası mevzuata ve sözleşmelere, 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre toplumsal eşitliğin sağlanması için yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Türkiye’de kadınların ve kız çocuklarının korunması amacıyla başlatılan bu uygulamalara istinaden “Toplumsal Eşitlik Birimi” kurma çalışmalarımız devam ediyor. Eşitlik birim kuran belediyelerle fikir alışverişinde bulunuyoruz, sivil toplum kuruluşlarıyla, belediyeler işbirliğini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz, kadınların ihtiyaçlarına öncelik veriyoruz. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla “Acil Yardım Hattı” işbirliği protokolü imzaladık. Protokolün amacı, belediyemizin çalışanlarına, ilçemizde yaşayan kadınlara ihtiyaç duydukları anda hukuki, psikolojik ve sosyal destek verilmesini kolaylaştırmaktır.
Amasya Barosu işbirliğiyle devam eden “Gelincik” projesine katkıda bulunuyoruz. Proje, fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalan kadınlara, çocuklara ve LGBTİ+ bireylere destek vermek amacıyla özel eğitim almış, konusunda uzman 45 avukat ve 221 gönüllü avukattan oluşan ekiple sürdürülüyor. Her bireyin eşit haklara sahip olması, bu konuda farkındalık yaratılması, değişimin ve gelişimin sağlanması için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.
“Kadın dostu kent” yaklaşımı dahilinde çalışmalarınız var mı? Varsa, bu çalışmaların içeriğinden, ilçenize ve kadınlara katkılarından bahseder misiniz?
ZEHRA ÖZYOL: İlçemizde yaşayan kadınların, kırsal kesimden gelen kadın üreticilerin ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için dinlenme evi kurduk. Dinlenme evinde, kütüphane, televizyon, internet bulunuyor, ayrıca emziren kadınlar için bebek emzirme odası yer alıyor. Dinlenme evi hizmetimiz ücretsiz. Kadınlara kuaför hizmeti veriyoruz, ihtiyaç sahibi kadınların evlerini temizliyoruz. İlçemizdeki kadınları alanında uzman kişilerle buluşturuyoruz, bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Kadın üreticilere ve girişimci kadınlara her konuda destek oluyoruz. Belediyemize ait tarım alanlarında kadınları istihdam ediyoruz. İlçemizde “Karınca Kadınlar Kooperatifi” kuruldu. Kooperatifin amacı, kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, yeteneklerini ve becerilerini geliştirmek, kadınları üretime dahil etmek.
Yerel siyasette kadınların temsil oranının yükselmesi, kadın haklarının korunması, eşit, adil ve kapsayıcı sosyal politikaların yaygınlaştırılması amacıyla neler yapılmalı? Kadınları toplumsal yaşamın her alanına dahil edecek hizmet modelleri nasıl planlanmalı?
ZEHRA ÖZYOL: Kadınların siyasette güçlenmesi, rekabetten ve mücadeleden korkmadan ilerlemesi için siyasi otoritelerin desteği gerekli. Kadınları siyasette de güçlü görmeyi arzu ediyorum. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma mücadelesi uzun yıllardır devam ediyor. Yerel yönetimlerin sorumlulukları arasında eşitlikçi yasal düzenlemelerin yapılması, cinsiyet eşitliğini sağlayacak mekanizmaların oluşturulması, kadına yönelik şiddetle mücadele edilmesi, istihdam, eğitim, siyaset gibi alanlarda eşitsizliklere ilişkin çalışma yapılması, kamuoyunda farkındalık yaratılması ve kadın örgütlerinin kurulması yer alıyor.
Yerel eşitlik eylem planı hazırladınız mı? Toplumsal cinsiyet eşitliği dahilindeki çalışmalarınızda kadın dernekleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
ZEHRA ÖZYOL: Yerel yönetimler, eşitliği destekleyici kurumsal mekanizmaların oluşturulması, eşitlik temelinde hedef ve önceliklerin hazırlanacak stratejik planlara uyarlanması, eşitlikçi yaklaşımın yaygınlaştırılması, yerel eşitlik eylem planlarının oluşturulması, örnek uygulama ve metotların geliştirilmesi, yerelde sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin güçlendirilmesi için çalışmalar yapmalı. Belediyemizin yönetici kadrosunda kadın-erkek yönetici sayısı eşit. Sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla işbirliği yapıyoruz.