"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Büyükerşen: “Herkes için sosyal belediyecilik anlayışını benimsedik”

  • 20 Mart 2023
Başkan Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal destek hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Sosyal belediyecilik, günümüz modern toplumlarında öne çıkan en önemli uygulamalardan biridir. Genel tanımı itibarıyla rutin belediyecilik çalışmalarının ve hizmetlerinin dışında, yerelde yaşayan insanların yaşamlarına dokunmak, dezavantajlı kesimlerin de her imkândan yeterince yararlanmasını sağlamayı amaçlayan uygulamalardır. Bu nedenle tek bir uygulamadan oluşmaz. Çeşitli başlıklar altında toplanan genel bir yerel yönetim politikasıdır. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz politikalarda önceliğimiz, kapsayıcı olmak ve insan onuruna yaraşan belediyeciliği ortaya koymaktır. Sosyal destek hizmetlerimiz de bu nedenle kapsamlı ve çeşitlidir.

Belediyemiz bünyesindeki sanat, meslek eğitim kursları (ESMEK), vatandaşların gelişimine katkıda bulunmayı, meslek sahibi olmalarını sağlamayı, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı, aile ekonomilerine destek olmayı, vatandaşlara çeşitli alanlarda el becerisi kazandırmayı ve unutulmaya yüz tutan bulunan geleneksel el sanatlarını tekrar canlandırmayı hedefliyor, örgün eğitimi tamamlayıcı niteliğiyle öne çıkıyor.

“Herkes için sosyal belediyecilik” anlayışıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarla özel gereksinimli vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sosyal inceleme yapıyoruz. Sosyal inceleme neticesinde vatandaşlara gıda, yakacak, ev eşyası, giysi, eğitim, hasta bezi, bebek bezi, evsizlere süreli barınma, ulaşım desteğinde bulunuyoruz.  

 “Sevgi Eli Uzatıyoruz” projesi kapsamında yaş ve cinsiyet ayırmaksızın evden çıkamayacak durumda olan yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlara evde temizlik ve bakım hizmeti sunuyoruz. Bu hizmet, randevuyla veriliyor ve yıl boyunca devam ediyor. Hizmet tekrarı için hizmeti alanların durumu (hastalık, engellilik, yaş, ekonomik ve sosyal) göz önünde bulunduruluyor.

Belediyemizin mücavir alanındaki ilçelerde ve mahallelerde yeni bebek sahibi olan aileleri ziyaret ediyoruz, ailelere yeni doğan seti hediye ediyoruz. “Es Çocuk Evi”, dar gelirli, parçalanmış ailelerin çocuklarıyla ebeveynlerinden biri cezaevinde olan 36-72 ay arası çocukların okul öncesi eğitim olanaklarından faydalanmasını sağlamak amacıyla hizmet veriyor. 2011 yılında faaliyete geçen Es Çocuk Evi, AB Merkezi Finans ve İhale Birimi’nden hibe almaya hak kazanarak kuruldu. Es Çocuk Evi, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamayı ve okullaşma oranına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Belediyemiz bünyesinde “Çocuk Hakları Birimi” kurduk. Birimin amacı, çocukların karar verme becerilerini, yetişkinlerin de çocukların katılımını sağlamaya yönelik becerisini artırmaya yönelik çalışmaların yaygınlaştırılmasıdır. Yine belediyemiz bünyesindeki Engelli Hizmetleri Birimi, “erişim haktır” ilkesiyle engelli vatandaşların bir başkasına ihtiyaç duymadan kentte rahat dolaşmasını sağlayacak çalışmalar yürütüyor. Farklı alanlardaki (sosyal, kültürel, sağlık, spor ve eğitim) çalışmalarla desteklenen engelli vatandaşların yaşadığı sorunlara çözüm bulmak, kaynaştırma programları düzenlemek amaçlanıyor.

Zihinsel Engelli Gündüz Yaşam Merkezi’nde, 18 yaşını doldurmuş, zihinsel engelli, otizm spektrum bozukluğu ve Alzheimer tanısı almış bireylere öz bakım hizmetleri sunuluyor, atölyeler düzenleniyor, psiko-sosyal destek ve sağlık danışmanlığı hizmeti sunuluyor. Zihinsel engelli bireylerin günlük yaşam becerileri kazanması ve bedensel yeterliliklerini geliştirmesi hedefleniyor.

Belediyemizin Özel Gereksinimliler Şube Müdürlüğü bünyesinde “Eşitlik Birimi” kurduk. Birimim amacı, kadın-erkek eşitliğini sağlamak, toplumsal cinsiyet eşitliğini yerelde yaygınlaştırmak, kadınları karar alma süreçlerine dahil edecek program ve politika stratejileri belirlemek, bu stratejilerin uygulanmasını sağlayacak hizmet önerileri geliştirmek, bu konularda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaktır.

Ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan kadınlara destek olmak amacıyla Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’ni hayata geçirdik. Proje Geliştirme Şube Müdürlüğü, belediyemizin stratejileri, hedefleri ve politikaları doğrultusunda proje alanlarını ve önceliklerini belirlemek, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde açılan hibe programlarını ve fonları takip etmek, daire başkanlıklarına yazılı olarak bilgi vermek, açılan hibe programlarından ve fonlardan faydalanılmasını sağlamak üzere proje hazırlamak, kabul edilen projeleri yürütmek veya proje sürecinde ilgili daire başkanlıklarına destek olmak, ulusal/uluslararası ağ üyelikleri konusunda gündemi takip etmek ve gerekli raporları hazırlamak gibi faaliyetler yürütüyor.


Önerilen Haberler