"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin sosyal destek politikalarına ilişkin örnekleri

  • 20 Mart 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin sosyal destek politikalarına ilişkin örnekleri

SELANİK, YUNANİSTAN

https://www.themayor.eu/en/a/view/homeless-people-can-get-two-years-of-rent-covered-by-the-city-of-thessaloniki-11443

Evsizler İçin İki Yıllık Kira Desteği

Selanik Belediyesi, evsizlere yönelik konut ve iş programı açıkladı. Program kapsamında evsizlere kira desteği verilecek. Bu süre zarfında evsizlere sosyal destek de verilecek. Program, evsizliği deneyimleyen kişilerin koşullarını iyileştirmeyi, onları toplumsal yaşama entegre etmeyi amaçlıyor. Konut ve iş programı, Yunanistan Çalışma Bakanlığı’nın desteğiyle Selanik’te sosyal destek hizmetlerinden faydalanan kişilere açık olacak. Yetkililer, bir kişinin ya da ailenin iki yıllık kirasını ve faturalarını ödemeyi teklif ediyor. Üçüncü yıl, masrafların %75’i belediye tarafından karşılanıyor. Dördüncü yıl, başvuru sahipleri standart sosyal yardımlara başvurabiliyor. Sosyal yetkililer, başvuru sahiplerinin kendi kendilerine yetebildiklerinden ve bağımsız bir yaşama geçiş için çalışabileceklerinden emin olmak için süreci takip ediyor. Program kapsamında şu âna kadar 32 daire kiralandı. Yetkililer, diğer başvuru sahiplerini ve ailelerini ağırlamak için dokuz daire daha arıyor. Program sayesinde ev sahipleri de en az iki yıl garantili kira ödeneği alacak.

BERLİN, ALMANYA
https://www.themayor.eu/en/a/view/berlin-to-give-housing-to-homeless-couples-and-women-with-children-11091

Evsiz Çocuklu Kadınlara ve Çiftlere Konut Desteği

Berlin’deki yetkililer, Önce Barınma Projesi’ni genişletileceğini ve kentin resmî politikası olarak benimseneceğini belirtti. Projenin yenilenmiş versiyonu, evsiz çocuklu kadınları ve evsiz çiftleri kapsayacak. Önce Barınma Projesi, öncelikle barınma imkânı sunuyor. Projeden yararlananlar, eğitim programlarından ruh sağlığı danışmanlığına kadar birçok farklı alanda destek alabiliyor. Yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, 4 Ekim 2022 itibarıyla 95 daire projeye dahil edildi. Daha önce evsiz olan kişilerin yaşamı bu proje sayesinde önemli ölçüde iyileşti. Projeye katılanlar, sosyal hizmetler tarafından ev ziyaretlerine tabi tutuldu, dairelerinin döşenmesi ve ev idaresi konusunda yardım aldı. Önce Barınma Projesi’nin 2022 yılı bütçesi 2.8 milyon avroya, 2023 yılı bütçesi 3.3 milyon avroya yükseltildi. Her iki yıl için toplam 6.1 milyon avro ayıran belediye, Önce Barınma Projesi’ne katılabilecek grupları da genişletmeyi planlıyor. Senatör Kipping, bu yeni yaklaşımın kentin sosyal yönetiminde ana motif olduğunu belirtti.

LİLLE, FRANSA

https://www.themayor.eu/en/a/view/all-primary-students-in-lille-will-get-free-school-supplies-10913

İlköğretim Öğrencilerine Ücretsiz Okul Malzemeleri

Lille Belediyesi, ilkokul ve anaokulu öğrencilerinin okul ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayacağını duyurdu. Uygulamanın hedefi, sosyal adaleti ve ekolojik geçişi sağlamak. Her çocuğun en iyi koşullarda öğrenim görmesi de hedefler arasında. Genellikle pahalı olan ve okul içinde ayrımcılığa yol açan okul malzemeleri toplumsal eşitsizliği de artırıyor. Lille Belediyesi, bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için okul malzemelerini karşılıyor. Aileler sadece okul çantası, boş kalem kutusu ve ajanda alacak. Ayrıca çocukların kişisel olarak almak istedikleri her şey ailelerin sorumluluğunda kalacak. Öğrenci başına yıllık ödenek anaokulunda 35 avro, ilkokulda 51.50 avro olacak. Öncelikli eğitim ağı dışındaki okullardaki öğrenciler için öğrenci başına yıllık ödenek anaokulunda 30 avro, ilkokulda 46.50 avro olacak.

Lille Belediyesi, düşük çevresel etkiye sahip olan malzemelerin seçilmesini ve bunların sürdürülebilir kullanımının geliştirilmesini teşvik ediyor. Satın alınan malzemelerin %80’i tedarikçi tarafından eko-sorumlu olarak nitelendiriliyor. Eko-sorumluluk dinamiği, iyi uygulamaların belirlenmesi sayesinde zaman içinde güçlenmiştir. Pilot sınıfların takibi, öğrencilerin sürdürülebilir kalkınma konusunda bilinçlenmesini sağlıyor.

INNSBRUCK, AVUSTURYA
https://www.themayor.eu/en/a/view/innsbruck-introduces-a-2-3-million-euro-inflation-relief-package-10625

Enflasyonla Mücadele Paketi

Innsbruck, enflasyonun toplumun en kırılgan kesimleri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla yeni bir yardım paketi sundu. Yardım paketinin amacı, belediyenin vergilerden sağladığı geliri toplum yararına kullanmak. Yardım paketinin maliyeti, 2.3 milyon avro. Uygulama kapsamında ısınma yardımının 100 avroya, kira sübvansiyonunun 465.000 avroya yükseltilmesi hedefleniyor. Ayrıca yüzme okulu dersleri için vatandaşlara kupon veriliyor, sosyal hizmetler için 10.000 avroluk ek bütçe ayrılıyor. Yardım paketinin bir kısmı da fotovoltaik sistemler için kullanılıyor, sürdürülebilirliği teşvik etmek için ek 200.000 avroyla bu çalışma destekleniyor. Yetkililer, okul sonrası bakım için ebeveynlere toplam 460.000 avro destekte bulunuyor. Innsbruck Belediye Başkanı Georg Willi, zor koşullarla karşı karşıya kalan vatandaşların yerel meclisin kararları sayesinde biraz rahatlayacağını ifade etti. Innsbruck Belediyesi, belediyenin gelirlerinin artması nedeniyle yaklaşık 14 milyon avroyu sosyal programlara aktarmak istediklerini açıkladı.

İRLANDA

https://www.themayor.eu/en/a/view/ireland-to-replace-minimum-wage-with-a-living-wage-10591

Geçim Ücreti Uygulaması

İrlanda, asgari ücret yerine geçim ücreti uygulamasını başlattı, asgari ücretle geçim ücretinin birbirinden farklı olduğunu işaret etti. Geçim ücreti, makul bir yaşam sürdürmek için gereken gelir düzeyini ifade ediyor. Asgari ücret, çalışanların yoksulluğa itilmemesini sağlayan zorunlu ücret anlamına geliyor. İrlanda Başbakan Yardımcısı Leo Varadkar, asgari ücreti, geçim ücretiyle değiştirme planını açıkladı. Geçim ücreti, zorunlu ücretin taban tutarını yaşam standartları açısından tanımlayacak ve gelirde artış sağlayacak. Yeni paket, pandemi ve enerji krizi nedeniyle sıkıntı yaşayan işletmeleri korumayı amaçlıyor. Geçim ücreti taslağı, Düşük Ücret Komisyonu tarafından yapılan araştırmayla geliştirildi. Taslak, sendikalarla, işverenlerle, işçi temsilcileriyle, kamuoyuyla istişare edilecek. Geçim ücreti, ortalama gelirin %60’ı olarak belirlendi. Bu, saatte 12.17 avroya karşılık geliyor. Asgari ücret, yeni ücretin 2026 yılında aşamalı olarak yürürlüğe girmesine kadar yürürlükte kalacak, ancak kademeli artacak ve aradaki farkı kapatacak. 2026 yılında İrlanda’da asgari ücret olmayacak. Geçim ücreti, tüm işverenler için yeni ücret tabanı olacak. Düşük Ücret Komisyonu, ekonomik koşullara bağlı olarak yeni düzenlemeyi daha erken uygulamaya koyabilir ya da erteleyebilir.

LİZBON, PORTEKİZ
https://www.themayor.eu/en/a/view/lisbon-to-offer-free-public-transport-to-youth-and-elderly-10386

Gençler ve Yaşlılar İçin Ücretsiz Toplu Taşıma

Lizbon Belediyesi, 18-23 yaş arasındaki gençler ve 65 yaş üstü yaşlılar için toplu taşıma araçlarının ücretsiz olması teklifini onayladı. Çocuklar, 2017 yılından bu yana Metropolitano ve Carris ağlarında ücretsiz toplu taşımadan faydalanıyor. Yeni uygulama, iklim değişikliğiyle mücadelede bir araç olarak görülüyor. Uygulamanın yıllık toplam maliyeti yaklaşık 14.9 milyon avro olacak. Belediye, toplu taşıma operatörü TML’yle bir anlaşma imzalayarak, gençler ve yaşlılar için ücretsiz toplu taşımayı 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatacak. Lizbon Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadeleye önem veriyor ve önlemler alıyor. Lizbon, örnek bir kent olmak için sosyal adaleti ön planda tutuyor. İnsanların yaşamını iyileştirmeyi hedefliyor.


Önerilen Haberler