SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ TÜRKİYE’YE YAYIYORUZ

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

CHP’li belediyeler, sosyal belediyecilik anlayışından taviz vermeden vatandaşlara hizmet etmeye devam ediyor. Belediye Gazetesi’nde bu hafta yeni bir dosyaya başlıyoruz. Bu dosyada, belediyelerimizin sosyal destek hizmetlerini ayrıntılarıyla okuma fırsatı bulacaksınız ve hizmet anlayışımızı bizzat belediye başkanlarımızdan dinleyeceksiniz.

Siyasi rakiplerimiz, yerel seçimlerden önce belediye başkan adaylarımıza karşı kara propaganda süreci yürüttü. Bu süreçte, “CHP gelirse, yardımları keser,” dediler. Ancak belediye başkanlarımız, yaklaşık dört yıllık hizmet süresinde bu kara propagandayı da boşa çıkardı. Şunu herkesin bilmesini isterim. 2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’ndan devraldığımız belediyelerde sosyal yardımları 4-5 kat artırdık. Belediyelerimiz, yerel seçimlerden bu yana 4 milyon 800 bin haneye çeşitli alanlarda sosyal yardımda bulundu. Bu yardımların toplam tutarı 35 milyar TL’ye ulaştı.
Siyasi iktidarın kötü ekonomi yönetimi, vatandaşları derin yoksulluğa mahkûm ettikçe, sosyal yardıma muhtaç hâle gelen vatandaşların sayısı da maalesef arttı. Belediyelerimiz, diğer hizmetlerinin yanı sıra sosyal destek hizmetlerine ağırlık verdi, iktidarın açtığı yaraları kapatmak için vatandaşların yanında durdu. Sosyal destekler, her toplumsal kesimin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çeşitlendirildi. Hatırlayalım: Pandemi döneminde siyasi iktidarın vatandaşlara maske dahi dağıtamadığı günler yaşadık. O zor koşullarda bile vatandaşlar, belediyelerimizin desteğini yanında buldu.
Anayasamızın ikinci maddesinde Türkiye’nin sosyal bir devlet olduğuna vurgu yapılır. Sosyal devlet, vatandaşlar arasında ayrım yapmadan, toplumun ekonomik ve sosyal refahını yükseltmeyi amaçlayan, bu doğrultuda vatandaşlara yeni olanaklar sunmayı hedefleyen yönetim anlayışını ifade eder. Sosyal devlet anlayışında, fırsat eşitliği, adil gelir dağılımı ve vatandaşlara asgari bir yaşam standardı sunulması ön plandadır. Sosyal belediyecilik de sosyal devlet anlayışıyla doğrudan ilişkilidir. Sosyal belediyecilik, sosyal devletin vatandaşlara sunduğu hizmetlere yerel yönetimlerin de katılmasını ve bu alanlarda politika geliştirmesini ifade eder.
Belirtmek isterim ki, Türkiye’de sosyal demokrat yerel yönetim anlayışını kalıcı hâle getirmek, ancak sosyal devleti savunan bir iktidarla mümkün olacaktır. Sadece toplumun bir kesiminin değil, toplumun genelinin çıkarlarını düşünen, buna göre hizmet üreten sosyal devlet ve yerel yönetim anlayışını ülkemizde hâkim kılmak için çalışmaya devam edeceğiz.