"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kılıç: “Üreticilerin hayvan yemi maliyetini azalttık”

  • 27 Mart 2023
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç Belediye Gazetesi’ne projeleri hakkında değerlendirmede bulundu.

Hasıl Tesisi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?
 
ERHAN KILIÇ:
Tarım arazilerinde verimliliği artırmak önem taşıyor. Belediyemizin kompost ve solucan gübre tesisinin kapasitesini artırarak tarımda atağa geçtik. Tahıl üretimini canlandırmak amacıyla hasıl üretim projesine başladık. Solucan gübre tesisindeki 24 metrekarelik alanda hasılmatik kurduk. İyi tarım teknolojileri kullanarak, iklim koşullarına bağlı kalmadan, topraksız tarımla yeşil yem elde ettik. Elde ettiğimiz hasılı vatandaşlara ücretsiz dağıtmaya başladık. Proje, üreticilerden yoğun ilgi gördü. Geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçilere bir buçuk yılda 84.000 kilogram taze yeşil yem ulaştırdık. Ancak talepler artmaya başladı. Bu nedenle hasıl yem üretimi kapasitesini günlük beş tona yükseltme kararı aldık. Kırklar Mahallesi’nde belediyemize ait bir alana daha hasılmatik kurduk.

Bu üretim yöntemi sayesinde 80 dönümlük alandan alacağımız verimi 24 metrekarelik alandan alabiliyoruz. Yani çok büyük alanlarda yapılacak üretimi çok küçük alanlara sığdırdık. Üretim alanlarına mevsimine uygun sebze ekiyoruz, hasat ettiğimiz ürünleri vatandaşlarla paylaşıyoruz. Hasılmatik uygulamasıyla su tasarrufu sağlıyoruz. Kuraklıkla mücadele için önemli bir projeyi hayata geçirdik. Umarım, örnek bir proje olur.

Hasıl yem desteği, hayvan yemi giderlerinde %60 oranında tasarruf sağlıyor. Amacımız, çiftçilere ve üreticilere destek olmak, doğal yöntemlerden uzaklaşmadan çiftçilerin ve üreticilerin üretim yapmasını sağlamak. Proje kapsamında Bucalı çiftçilerin ve üreticilerin yıllık yem ihtiyacını karşılamak istiyoruz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Buca’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

ERHAN KILIÇ:
Tarım ve hayvancılığı her zaman önemsedik. Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’ni hayata geçirdik. Üreticilerin arazilerini değerlendirmek amacıyla projeler ürettik. Belediyemize ait ekilebilir alanları tarıma kazandırdık, yöre halkını tarıma teşvik ettik. Üç buçuk yılda 4.300 üreticiye destek olduk. 500 üreticiye 11.500 adet meyve fidanı ulaştırdık. 289.000 adet yazlık sebze fidesi temin ettik, fideleri üreticilere dağıttık. Üreticilerin ürünlerinin direkt vatandaşlara ulaşmasını sağladık. Yöremize özgü Kırklar kavununun ve Doğancılar bamyasının üretimine gübre ve ilaç desteği veriyoruz. 5.000 adet bilye kekik fidesini 50 kadın üreticiye ulaştırdık. Salep, Doğancılar Mahallesi’nde yeniden hayat buldu. Katma değeri yüksek ürünler arasında yer alan salep için başlattığımız çalışmalar kapsamında üreticilere 20.000 salep yumrusu dağıttık. Salçalık domates üretimiyle kadınlara kazanç sağladık. Önde gelen bir salça firmasının domates tedarikçisi olan Karacaağaç Mahallesi’nde, firmanın belirlediği standartların dışında olduğu için dalında bırakılan domatesleri ihtiyaç sahibi kadınlar hasat ediyor. Belli günlerde ve haftalarda üretici pazarları kurduk. Vatandaşlar bu sayede organik ve Buca’ya özgü ürünlere uygun fiyata ulaşma fırsatı buluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla Doğancılar’da 32.000 lavanta fidesi dağıttık. Hasada başlayan köylüler, lavantaların yağını çıkarıyor, esans, sabun ve kolonya elde ediyor.  Kadınlar, nakışlı keselerde lavantaları satarak hane ekonomisine katkıda bulunuyor.

Hayvancılıkla uğraşan çiftçileri de dinledik. Sorunların çözümüne yönelik projeler geliştirmek üzere harekete geçtik. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta en önemli maliyet, yem. Bu proje sayesinde maliyetler büyük ölçüde azalıyor. Hayvan yetiştiriciliğindeki giderlerin %80’lik kısmını oluşturan yem giderlerinde %60’a varan oranda tasarruf sağlanıyor. Ayrıca hayvanlar bu yemi köküyle tükettiği için selülozu sindirme oranı %90 civarında oluyor.

Hasıl yemin hazmedilebilir protein oranı %22, kuru madde içeriği % 20, enerji değeri 2.900 Mcal. Danedeki oranı %200 ila %600’e varan artış, A ve E vitamini, Beta karoten, folik asit mineral ve aminoasit artışını içeriyor, nişasta değeri ise çok düşük. Böylelikle hayvanlarda süt artışı, beside de artış oluyor. Daha fazla, daha yağlı süt ürettiriyor. Süt veriminde %3, süt kalitesinde %7’ye yakın artış oluyor. Bu projenin hayvancılıkta önemli bir kazanım olacağını düşünüyorum. Hedef kitlemiz, köyler bölgesindeki çiftçiler ve üreticiler. Bu nedenle projeyi köyler bölgesinde çiftçiler ve üreticiler için uygulamaya başladık. İlçemizde hayvancılığın kaderini değiştirdik diyebilirim.
 
Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?
 
ERHAN KILIÇ:
Projeyi, belediyemize ait alanlarda hayata geçirdik. Hasılmatik, kendi içinde dönen, çevreye zararı vermeyen bir makine, yer de kaplamıyor. Projeyi planlarken ya da hayata geçirirken sıkıntı yaşamadık.  Yerel yönetimlerin sorumluluklarından biri, kaynakları doğru ve en verimli kullanmak. Mali disiplin açısından İzmir’in en iyi belediyelerinden biriyiz. Projeyi hayata geçirirken bütçe konusunda da sıkıntı yaşamadık.


Önerilen Haberler