Selvitopu: “İlçemizdeki yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçladık”

• 27 Mart 2023
Başkan Muhittin Selvitopu, Karabağlar Belediyesi’nin sosyal destek hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaki hasta ve/veya engelli vatandaşlara, eğitimini devam ettirmekte zorlanan öğrencilere, sağlıklı ortamda barınma imkânı olmayan vatandaşlara destek oluyoruz (nakdi/ayni yardım, çamaşırhane hizmeti, sosyal butik ve eğitim kart desteği) 2021-2022 arasında 6.983 haneyi sosyal inceleme amacıyla ziyaret ettik. Sosyal inceleme ziyaretlerinin 6.050’si sosyal destek kartına ve diğer yardımlara, 155’i engelli vatandaşlara, 778’si asker ailelerine yöneliktir. 2021-2022 arasında 12.350 öğrenci kırtasiye desteğinden, 22.000 vatandaş gıda yardımından, 2.969 vatandaş da sosyal destek kartından faydalandı. Sosyal Butik’i 2022 yılında hizmete sunduk. İhtiyaç sahibi vatandaşlar, Sosyal Butik’ten gıda, hijyen ürünleri ve kıyafet temin edebiliyor. 2022 yılında Sosyal Butik’ten 360 vatandaş giyim, 324 vatandaş hem gıda hem de giyim yardımı aldı. Sel, deprem, yangın gibi doğal afetlerde ve pandemi sürecinde 19.886 vatandaşa gıda ve hijyen paketi desteği verdik. İzmir depremi nedeniyle ilçemizdeki evleri orta hasarlı olan ailelere deprem çantası dağıttık.
4109 sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanun kapsamında asker ailelerine destek oluyoruz. 2021-2022 arasında 624 asker ailesine nakdi yardım yaptık. Dezavantajlı gruplara sosyal, psikolojik, hukuki danışmanlık hizmeti sunuyoruz. 2019-2022 yılları arasında belediyemizin Danışmanlık Birimi’nde 1.956 vatandaşla 2.395 görüşme yapıldı. Engelli vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerin verildiği Engelli Danışma Birimi’nde 2019-2022 yılları arasında 2.352 vatandaşa danışmanlık hizmeti, 466 vatandaşa nakil hizmeti sunduk. İhtiyaç sahibi engelli vatandaşlara medikal araç (pediatrik, manuel, akülü sandalye, hasta yatağı vb.) desteği sağladık. 2019-2022 yılları arasında 54 vatandaş medikal araç desteğinden faydalandı.
Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla uygun gördüğümüz mahallelerde semt merkezleri açıyoruz. Eğitim programlarının yanı sıra mesleki beceri kursları, hobi kursları ve çocuklar için yaz okulu kursları düzenliyoruz. 2019-2022 yılları arasında semt merkezlerinden 6.956 kursiyer yararlandı. Semt merkezlerinin düzenlediği etkinliklere (tiyatro, panel, sinema, seminer) ve gezilere 10.251 vatandaş katıldı. Semt merkezlerinin çalışmalarından 570 çocuk faydalandı. Yakınlarını kaybeden vatandaşlara taziye hizmeti sunuyoruz. 2.206 haneye taziye paketi dağıttık. “Hoş Geldin Bebek” uygulamasıyla 2019-2022 yılları arasında 4.343 aileye yeni doğan bebek seti ulaştırdık. Dezavantajlı gruplar için eğitim, panel, seminer, gezi, tiyatro, piknik gibi etkinlikler düzenliyoruz.
Önümüzdeki dönemde 4109 sayılı kanun gereği sosyal yardım ve destek hizmetlerine devam edeceğiz. Ayrıca danışmanlık hizmetlerini, engelli vatandaşlara yönelik eğitimleri, medikal araç-gereç desteğini de sürdüreceğiz. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilçemize gelen çocuklar için “Özgür Çocuk Evi” açmayı planlıyoruz. Depremden etkilenen ve ilçemize gelen vatandaşlara her konuda destek oluyoruz (gıda, giyim, hijyen paketi ve psiko-sosyal destek). Ayrıca doğal afetlere karşı acil eylem planı yaparak hizmetlerimize devam edeceğiz.