"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ücretsiz izin uygulamaları

  • 27 Mart 2023
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Esin Bayramoğlu “Ücretsiz izin uygulamaları” üzerine yazdı.

Ücretsiz izin, işçi ve işverenin anlaşarak iş sözleşmesini bir süreliğine askıya alması anlamına gelmektedir. Ücretsiz izin, esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş akdi feshedilmez, çalışanın işyeriyle ilişiği kesilmez.

Ücretsiz izin, yasal düzenleme konusudur. Bu düzenlemeye İş Kanunu’nda yer verilmiştir. Söz konusu ücretsiz izin hakkının işçi tarafından kullanılabilmesi bazı şartlara bağlı kılınmıştır. Ayrıca bu hak, dürüstlük kuralı çerçevesinde yorumlanmalıdır.

Ücretsiz izin uygulamasında işçiyle işveren arasındaki iş akdi feshedilmez. Ücretsiz izin kullanım süresince işverenin işçiye ücret ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ücretsiz iznin kullanılabilmesi için belli bir süre çalışmış olma şartı aranmamaktadır.

İşçinin, ihtiyaç dahilinde ücretsiz izin talep etme hakkı olmalıdır. Ücretsiz izin, işçinin haklı sebeplere dayanan taleplerini karşılamayı amaçlar. Günümüzdeki uygulamalarda, işletmelerin farklı sebepler nedeniyle çalışanlarının bir kısmını veya tamamını belli bir süre için ücretsiz izne çıkardıkları görülmektedir. Bu gibi durumlarda işçinin rızasına bağlı ücretsiz izin uygulamasında belli bir süre sınırı yoktur.

Ücretsiz izin hakkının kullanımı, İş Kanunu’nun 22. maddesi gereğince yazılı şarta bağlanmıştır. İşverenin ya da işçinin ücretsiz izin teklifi ve teklifin kabulü yazılı olmalıdır. Bazı ücretsiz izinler ilgili yasada yer almıştır. Örneğin, İş Kanunu’nun 74. maddesinde, “İsteği hâlinde kadın işçiye analık izninin sona ermesinden itibaren (8 + 8 = 16 hafta sonra) işveren tarafından 6 aya kadar ücretsiz izin verilir,” ifadesi yer almaktadır. Ücretsiz izin işçi tarafından kabul edilmezse, iş akdinin feshi, işverenin ihbar ve kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü gündeme gelecektir. Değinilmesi gereken başka bir husus, ücretsiz izin hakkının kıdem hesabında yer almayacağıdır. Bu hususa ilişkin içtihat uygulamada sıkça gündeme gelmektedir.

Kaynak: kulacoglu.av.tr


Önerilen Haberler