"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yavaş: “Sosyal belediyeciliği tercih ettik”

  • 27 Mart 2023
Başkan Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal destek hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Bugüne kadar yerelden kırsala, kültürden sanata, yerli üretimden kalkınmaya, eğitimden sağlığa kadar birçok alanda vatandaşların refahını ön planda tutan çalışmalar yaptık. İhtiyaç sahibi vatandaşların temel ihtiyaçlarını (gıda, temizlik malzemesi, yakacak, eğitim vb.) belli bir süre karşılamak, toplumsal barışı sağlamak, yoksulluktan kaynaklanan suçların ortadan kalkmasına destek olmak, vatandaşlara destek olmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Daha ucuz ve emniyetli ulaşım için 30 gün geçerli, 225 binişlik indirimli “öğrenci abonman” hizmetini başlattık. Kentimizin farklı noktalarında ücretsiz WiFi hizmeti veriyoruz. Her sabah belli yerlerde çorba dağıtıyoruz, üniversite öğrencilerinin bütçesine katkıda bulunmak amacıyla haftanın yedi günü ücretsiz giysi yıkama ve ütü hizmeti veriyoruz. Kentimizde yaşayan farklı kültürlerin etkinliklerle kaynaşması, birbirini daha iyi tanıması ve hoşgörünün artması için ücretsiz konserler düzenliyoruz. Ankara’nın tarihî, kültürel ve turistik değerlerini en iyi şekilde tanıtmak amacıyla ücretsiz kent gezileri yapıyoruz. “Kırsal Kalkınmada Başkent Modeli” kapsamında örnek çalışmalara imza atıyoruz, mazot ve sıvı gübre desteğine başlıyoruz. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara mazot, yem ve sebze fidesi desteğinde bulunmuştuk. Hiç kimse yatağa aç girmemesi, çocukların sağlıklı beslenmesi için sosyal yardım alan ailelere et desteği veriyoruz. Sosyal yardım alan ailelerin ilkokula giden çocukları sağlıklı ve yeterli beslenebilsin diye Başkent Kartlar’a kantin desteği yatırıyoruz.

2021 yılında “İyilik Bulaşıcıdır” sloganıyla başlattığımız “6 Milyon Tek Yürek” kampanyası, “ankaratekyurek.com” adresi üzerinden hayırseverlerle ihtiyaç sahiplerini buluşturdu. “Su Ver”, “Bilet Ver”, “El Ver” ve “Afiyet Ver” uygulamalarından seçen vatandaşlar, ihtiyaç sahiplerine destek oldu. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından vatandaşların yaralarını sarmak için gayret ediyoruz. Depremden etkilenen Ankara’daki vatandaşlar için “Bir Yemek de Benden” sloganıyla “Yemek Ver” dayanışma kampanyasını başlattık. Depremden etkilenen vatandaşlar ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayabilsin diye ANFA Altınpark Fuar ve Kongre Merkezi’ni giyim mağazasına dönüştürdük.

Eskiden bu kentte “sosyal yardım belediyeciliği” uygulanıyordu. Sosyal yardım belediyeciliği, bir tüccarı zengin ederek aldığınız ve günü geçmiş ürünlerinden oluşan gıda kolilerini herkesin içinde halka dağıtmaktır. Halkın asıl ihtiyaçlarından uzak kalmak, halkı sadece dağıttığın koliye hapsetmektir. Plansızdır, umarsızdır, amaçsızdır. Oysa biz, sosyal belediyeciliği tercih ettik. Ankara, üreten, çalışan, yaşayan, gençlerin keyif aldığı, vatandaşların yaşamaktan mutlu olduğu bir kent olsun istiyoruz. Ankara, fitnenin, fesadın, kavganın ve ayrışmanın olmadığı, huzurun, sevginin, barışın ve mutluluğun kenti olsun. Birlik, beraberlik ve dayanışma duygusuyla çalışmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler