YÜKLENİYOR
Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
ÇETİN AKIN: Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen ve Türkiye’yi yasa boğan depremlerle ilgili yol haritamızı belirledik. Bu yıl yapmayı planladığımız etkinlikleri iptal ettik. 2023 yılındaki etkinlikler için ayrılan bütçeyi deprem bölgesine ve deprem konusunda Turgutlu’da yapılacak araştırmalara ve yatırımlara aktaracağız. İlçemiz deprem bölgesinde olduğu için beş kişiden oluşan “Deprem Komisyonu” kurduk. Komisyon aracılığıyla afet yönetimi konusunda hızlı adımlar atmayı planlıyoruz. Turgutlu Kaymakamlığı işbirliğiyle toplanma alanlarıyla geçici konaklama alanları için yer tespit ettik.
Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?
ÇETİN AKIN: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından “Deprem Komisyonu” kurduk. Belediyemizin meclis üyelerinden oluşan komisyon yol haritasını belirledi, eylem planı için hazırlıklara başladı. Afet risklerini azaltmak ve toplumu bilinçlendirmek için konferanslar düzenledik. Konferansa, AKUT Onursal Başkanı Nasuh Mahruki ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir katıldı. Mart ayında da Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ilçe halkını bilgilendirecek.
Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?
ÇETİN AKIN: Doğa Hareketleri Araştırma Derneği’yle protokol imzaladık. Protokol kapsamında elekrostatik kayaç gerginlik izleme ve çoklu parametre izleme yöntemiyle izleme istasyonu kuruldu. İzleme istasyonu sayesinde Manisa sınırları dahilinde fay hareketleriyle ilgili veriler kaydediliyor. Bu sayede olası bir deprem önceden tahmin edilebilecek.
Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?
ÇETİN AKIN: Ülkemizdeki ekonomik kriz çalışmalarımızın önüne geçiyor. İlçe belediyesi olduğumuz için Büyükşehir Yasası sebebiyle gelir kaynağımızın bir kısmından yoksunuz. Bu olumsuzluklara rağmen 2023 yılında etkinlikleri ve organizasyonları iptal ederek belediyemizin bütçesini deprem çalışmalarına aktaracağız.