"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akay: “Toplanma alanlarının sayısını artırdık”

  • 6 Mart 2023
Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akaya “dirençli kentler” hakkındaki politikalarını Belediye Gazetesi’ne aktardı.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

AKİF KEMAL AKAY:
Seyhan, ülkemizin en kalabalık nüfusuna sahip olan merkez ilçelerden biridir. Yerleşim yeri, binlerce yıllık tarihe dayanan kadim bir coğrafyanın merkezi niteliğindedir. Seyhan, Seyhan Nehri’nin kıyısında, alüvyon toprak üzerine kurulmuş bir ilçe olması nedeniyle sel, deprem, yangın gibi afetlerden etkilenmiştir. Aktif fay kırığı bulunmamasına karşın ilçemiz depremlerden de etkilenmiştir. Seyhan, ikinci deprem kuşağında yer almaktadır. İlçemizdeki yapılar güncel deprem yönetmeliğine uygun olarak incelenerek ruhsatlandırılmaktadır, projelere uygunluğa göre iskân düzenlenmektedir. Yapı ruhsatı düzenlenmemiş binaların tespiti için Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca inşaat öncesi zemin etüt çalışmaları yerinde denetlenmektedir. Raporlar, yönetmeliklere uygun olarak titizlikle kontrol edilmektedir. Seyhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adana’nın en büyük merkez ilçesi olması nedeniyle depremler sonrasında aktif müdahale aşamasına dahil olmuştur. İlçemizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek amacıyla gönüllülük esasıyla belediyemizin personeli arasından belirlenen bir ekibe acil müdahale eğitimi verilmiştir, olası bir afet durumunda ekibin hızla organize olabilmesi için planlama yapılmıştır. Belediyemiz bünyesindeki acil müdahale konteynerleri tam donanımlıdır. Bu konteynerler, deprem toplanma alanlarının kenarına yerleştirilmiştir. Belediyemizin Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, doğal afetler sonrasında vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde gerekli malzemeleri (gıda, yemek, acil ihtiyaç vb.) belirlemiştir, bu malzemelerin temin edilmesi ve vatandaşlara zamanında ulaştırılabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmıştır. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 1.405 personel ve 43 arama-kurtarma personeliyle çalışmalarımıza başladık. Yalnızca Adana’da değil, diğer illerde de destek personeli görevlendirdik, deprem bölgelerindeki vatandaşlara destek olduk. Adana’da ve diğer illerde sahaya ilk çıkan ekiplerden biri de bizim ekibimizdi. 59 tesisimizi vatandaşlara açtık. Belediyemizin üç mutfağında 288.000 porsiyon yemek hazırladık ve vatandaşlara sunduk. Vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılamak için deprem bölgelerine gerekli malzemeleri ve ekipmanı gönderdik. Belediyemizin psikologları, deprem bölgesindeki vatandaşlara psikolojik destek verdi. Bu süreçte sivil toplum kuruluşlarıyla temasta bulunduk. “Sivil Toplum Kampüsü” oluşturmak amacıyla çalışmalara başladık. Seyhan Kadın Dayanışma Merkezi’nde battaniye ürettik, dayanışma çantasıyla birlikte deprem bölgesine ulaştırdık. Deprem sonrasında risk devam ettiği için bölgedeki evlerin kontrol edilmesi için ekipler görevlendirdik.

Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?

AKİF KEMAL AKAY:
Belediyemiz bünyesinde “Afet Acil Durum Hizmet Birimi” kurduk. Belediyemizin arama-kurtarma ve sivil savunma ekibi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde arama-kurtarma çalışmalarına katkıda bulundu. Deprem bilincini geliştirmek amacıyla vatandaşlara, okullara, belediyemizin personeline eğitimler veriyoruz. Toplanma alanlarının sayısını artırdık. Afet yönetimi konusunda belediyemizin ilgili müdürlüklerinin ortak yürütücülüğünde çalışmalar yaptık. Afet öncesi senaryolara göre personel görevlendirdik, hazırlık çalışmalarına başladık. İlçemizdeki yapı stokunun envanterini çıkarmak, riskli yapıları belirlemek ve ilçemizin depreme karşı direncini artırmak amacıyla çalışma başlattık. Diğer kentlerdeki yapı envanteri ve yapı stoku sağlıklaştırma çalışmalarını araştırdık. İlçemizde teknik organizasyon altyapısı oluşturduk, bir teknik ekip görevlendirdik ve saha çalışmasına başladık. “Afet ve Koordinasyon Müdürlüğü” kuracağız, bu müdürlüğü en kısa sürede faaliyete geçireceğiz.

Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?

AKİF KEMAL AKAY
: Risk yönetimi kapsamında öngörülerimizi belediyemizin stratejik planına işliyoruz. Doğal afet risklerini en aza indirmek amacıyla belediyemiz bünyesinde teknik komisyon oluşturduk. Alanında uzman kişilerin yer aldığı bu komisyon çalışmalarına başladı. Komisyonda, mevcut imar planları gözden geçiriliyor, doğa olaylarının afete dönüşmemesi için öneriler sunuluyor, üzerinde uzlaşılan önerilerin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Belediye atıkları toplanıyor. Bu sayede çevre ve halk sağlığının korunması, atıkların tekrar ekonomiye kazandırılması, hammadde temininde kullanılması sağlanıyor. Belediyemizin mülkiyetindeki taşınmazların çatılarında kullanılan güneş enerjisi panellerinden elektrik üretilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Ruhsat düzenlenecek yapılarda, geri dönüştürülebilecek atıklar için toplama alanlarının oluşturulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Deprem bölgelerinde orta vadede karşılaşılacak sorunlara çözüm bulmak amacıyla belediyemizin seralarında fide ve fidan çoğaltma işlemleri başlatıldı. Ayrıca seralarımızda yetiştirilen ürünler hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Mobil mutfakla ilgili çalışmalara başladık. Bu sayede sadece Adana’da değil, depremden etkilenen diğer illerde de vatandaşlara sıcak yemek sunabileceğiz.

Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

AKİF KEMAL AKAY: Ülkemizin ekonomik koşulları belediyeleri de etkiliyor. Bir yıl önce hazırlanan bütçe, bir yıl sonra enflasyon nedeniyle yetersiz kalıyor. Afet yönetimine yönelik çalışmalarımızda bütçe ve kaynak açısından herhangi bir zorlukla karşılaşmadık. Afet yönetimine ilişkin gerekli çalışmalar belediyemizin müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor. Ulusal/uluslararası fon kuruluşlarıyla ortak çalışmalarımız devam ediyor. Bu kurumlar tarafından sağlanan desteklerle depremden etkilenen vatandaşlara ulaştırdığımız yardımları artırıyoruz.


Önerilen Haberler