"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Aras: “Afet bilincini yükseltecek çalışmalara odaklandık”

  • 6 Mart 2023
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras “dirençli kentler” politikalarına ilişkin soruları Belediye Gazetesi için yanıtladı.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

AHMET ARAS: Dünyada hemen hemen her gün bir doğal afet meydana geliyor. Bu afetler insan yaşamını tehdit ediyor. Deprem, sel, tsunami gibi doğa olayları insanlığı her açıdan etkiliyor. Tehlikeyi yaratan, süreç ya da olaylar değildir, toprağın ve arazilerin kullanım şeklidir, kentinizin her noktasına ne kadar hâkim olduğunuzdur. İlçemize 7/24 hizmet etmek, ilçemizde güvenli alanlar oluşturmak, veri toplamak, doğal afetlere ilişkin anlık verileri Afet Koordinasyon Merkezi’ne aktarmak amacıyla 2021 yılında çalışmalarımıza başladık. Özellikle doğal afetler karşısında çaresiz kalan toplum, bu afetlerin sonuçlarıyla baş edemiyor ve dış yardıma gereksinim duyuyor. Yaşanan felaketler, toplumla devlet arasındaki ilişkiyi de etkiliyor. Dünya nüfusunun yarısından fazlası kentsel alanlarda yaşıyor. Hızlı kentleşme, çevresel bozulma ve nüfus yoğunluğu, afete yönelik önlemlerin alınması gerekliliğini doğuruyor. Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük deprem, istediğimiz her yere bina yapamayacağımızı, keyfi kararlarla arazileri özelleştirip imara açamayacağımızı gösterdi. Kaçak yapılar çoğaldığında, toprak verimsiz kullanıldığında, aklın ve bilimin dışına çıkıldığında nelerle baş etmemiz gerektiğini acı bir şekilde deneyimledik. Bodrum’daki orman yangınlarından sonra “Bodrum Afet ve Koordinasyon Birimi” kurduk. Birim bünyesinde ekipler oluşturduk, mahalle afet gönüllüleri belirledik, telsiz haberleşmesi, hizmet temini çerçevesinde iletişim hizmetlerinin tesis edilmesi, belediyemizle AFAD akreditasyonundaki mahalle afet gönüllüleriyle Acil Müdahale Derneği arasında işbirliğinin sağlanması amacıyla çalışmalarımızı sürdürdük. 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından hiç vakit kaybetmeden ekipler oluşturduk ve deprem bölgesine hareket ettik. Orman yangınlarında kullandığımız telsiz haberleşme sistemi bu süreçte işe yaradı. Afet durumlarında iletişimin kesintiye uğramaması oldukça önemli.

Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?

AHMET ARAS: Yaşadığımız bu acı afet sonrasında sivil toplum kuruluşlarıyla, gönüllülerle birlikte yeni eylem planı üzerinde çalışmaya başladık, yeni önlemler almaya karar verdik. İlçemizdeki dezavantajlı grupları ve bölgeleri tespit edeceğiz. Afet bilincini yükseltmek için eğitim, konferans ve çalıştay düzenlemek zorundayız. Vatandaşlar için uygulama ve bilgilendirme notları hazırlayıp paylaşacağız. Kaçış rotalarını, güvenli ortamları ve sığınaklar belirlemek amacıyla çalışmalarımızı hızlandırdık. Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası işbirliğiyle toplantılara başladık. Önemli kararlar neticesinde çalışmalarımızı hayata geçireceğiz. Yapı envanteri çıkarıyoruz. Laboratuvar analizlerine başlıyoruz. Belediyemizin binasıyla işe başladık. İlçemizi etkileyecek aktif fayların haritalandırılması, bu fayların özelliklerinin bilinmesi için çalışmalar başlattık. Depreme dirençli kentlere ihtiyacımız var.

Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?

AHMET ARAS: Bodrum’un kronikleşen altyapı sorununu çözdük. Nesnelerin interneti dediğimiz sistemleri hayata geçiriyoruz. Uydu haberleşme sistemleriyle iletişimin, kapsama alanının, trafik kontrol merkezinin ve bilgi güvenliği hizmetlerinin önem arz ettiği düşüncesinden yola çıkarak projelerimizi olgunlaştırmaya başladık. Teknik kapasitenin ve lojistik yönetim sisteminin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz.

Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

AHMET ARAS: Yaşadığımız, yaşayacağımızı düşündüğümüz afetlerin yönetimine her aşamada destek olabilmek için yerel yönetimlerin mali kapasitesi yükseltilmeli. Yaşanan bir afette yerel yönetimlerin acil müdahalesi ve sorumluluk alması gerekiyor. Ancak merkezî karar mekanizmalarının beklenmesi nedeniyle telafisi mümkün olmayan durumlar yaşanıyor. Afet yönetimi, kısa vadeli bir planlama olarak görülmemeli, sürdürülebilir olmalı.


Önerilen Haberler