"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çetin:“Binalara kat sınırlaması getirdik”

  • 6 Mart 2023
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin Belediye Gazetesi’nin “dirençli kentler” politikalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

SONER ÇETİN:
Göreve geldiğimiz günden bu yana kaçak ve projeye uygun olmayan yapılarla ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu konuda taviz vermiyoruz. Kaçak ve hormonlu binalarla ilgili yasal sorumluklarımızı yerine getiriyoruz, yıkım dahil her türlü çalışmayı yapıyoruz. Ayrıca toplanma alanı olarak kullanılabilecek park ve benzeri kamu alanlarının başka amaçlar için kullanılmaması konusunda son derece titiz davranıyoruz. Depremin ardından daha sıkı önlemler almaya başladık. İmara açtığımız bölgelerdeki binalara beş kat sınırlaması getirdik. Asma ve çekme kat uygulamasını yasakladık. Binaları daha güçlü kıldığı bilimsel açıdan kanıtlanan bodrum otoparkı uygulamasını tüm binalara zorunlu kıldık. Bu konuda belediyemizin meclisinde karar aldık. Zemin etüdü çalışmalarını ciddiye alacağız, zemin durumuna göre fore kazık zorunluluğu getireceğiz.

Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?

SONER ÇETİN:
Depremin ardından sahaya çıktık, zaman kaybetmeden belediyemiz bünyesinde, bir başkan yardımcımızın yönetiminde “Koordinasyon Birimi” kurduk. Belediyemizin personeliyle birlikte gönüllüleri koordine ettik, diğer kamu kurumlarıyla birlikte uyumlu çalışmaya özen gösterdik. Eylem planı için hazırlıklara başladık.

Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?

SONER ÇETİN:
Sözü edilen bu konuların büyük bölümü büyükşehir belediyelerinin yetkisinde ve sorumluluğundadır. Yeşil altyapı, arazi kullanımı ve toplanma alanlarının korunması için çaba ve hassasiyet gösterdik.

Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

SONER ÇETİN:
Belediyelerin mali durumu ortada. Her konuda kaynak sıkıntısı çekildiğini söylemeye gerek yok. Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Mevzuat belediyeleri zorlasa da, bu zorlukları ikili ilişkiler ve diyalog yoluyla çözme yoluna gidiyoruz.


Önerilen Haberler