"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ercengiz: “Sismik hareketlilik istasyonlarının kurulmasını sağladık”

  • 6 Mart 2023
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz Belediye Gazetesi’ne “dirençli kentler” politikalarını aktardı.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. Kentinizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

ALİ ORKUN ERCENGİZ:
Yapı stokunu inceleyeceğiz, kentsel dönüşüm yapılması gereken alanlar için planlama yapacağız, dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Kaçak yapılara ilişkin denetimleri sıkılaştıracağız, kaçak yapıların yıkım sürecini hızlandıracağız. AFAD’la birlikte belirlediğimiz çadır ve konteyner alanlarının altyapısını hazırlayacağız.

Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?

ALİ ORKUN ERCENGİZ:
Belediyemizin İtfaiye Müdürlüğü ve Sivil Savunma Uzmanlığı, belediyemizin diğer birimleriyle koordineli çalışarak acil durum eylem planı hazırladı, ekipler (yangın ve kurtarma grubu, KBRN, sosyal yardım, ilkyardım ve teknik onarım ekibi) oluşturdu.
Bu ekipler, her yıl eğitimler (ilkyardım, yangın söndürme, arama-kurtarma) alıyor. AFAD ve diğer kurumlar işbirliğiyle, afet müdahale planı kapsamında belediyemizin ekipleri göreve hazır. Belediyemizin personeline afetlere müdahale eğitimi vereceğiz. Belediyemizin 100 personelini ve gönüllü 50 vatandaşı bir araya getirerek arama-kurtarma ekibi oluşturacağız. Bu ekip hem bölgemizdeki afetlerde ilk müdahaleyi yapacak hem de ulusal/uluslararası afetlerde görev alabilecek.

Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?

ALİ ORKUN ERCENGİZ:
Doğa Hareketlerini Araştırma Derneği’yle işbirliği yapıyoruz. DOHAD, teknolojik tasarım üreten ve kullanan, depremlerle ilgili araştırmalar yapan, bölge bazında vatandaşlara, belediyelere, yerel yönetimlere bilgi ulaştırmayı amaçlayan bir dernek. Dernekteki bilim insanlarıyla fikir alışverişinde bulunuyoruz, derneğe destek veriyoruz. Burdur’da sismik hareketlilik araştırma istasyonlarının kurulmasına katkıda bulunduk. DOHAD, İzmir depreminden 15 gün önce bölgenin sismik hareketlilik sinyalleri verdiğini bize iletmişti. Bu verileri değerlendiren bilim insanları o bölge 5.5’ten büyük bir deprem beklendiğini belirtmişti. Neticede o bölgede bu depremi gördük. Depremin hangi saatte, nerede olacağını henüz dünyadaki hiçbir teknoloji bilemiyor. Depreme yönelik çalışmalara Burdur genelinde deprem dayanıklılığı çalışmasıyla başlayacağız. AFAD İl Müdürlüğü’yle bir görüşme yaptık. Yapıların depreme dayanıklılığını tespit edebilmek için sadece AFAD’la işbirliği yapmıyoruz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’yle ilgili kurum ve kuruluşların da katkısıyla bir ekip oluşturuyoruz. En büyük avantajımız, Burdur’da yüksek katlı binaların olmaması. 7’nin üzerinde olmayan depremlerin Burdur için yıkıcı olmayacağını düşünüyor, bunu umuyor ve diliyorum.

Kentimizdeki üç mahalleye ilişkin bakanlığa yazı yazdık. Karasenir, Sinan ve Tepe Mahalleleri, aktif bir fay üzerinde yer alıyor. Bu mahalleler, 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararnamesiyle afet riskli alan ilan edildi. Planlama yetkisi bakanlıkta. Bu alanın boşaltılarak yeniden düzenlenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz, planlama sürecinin takipçisiyiz. Toplanma alanlarını işaretledik. Vatandaşların görebileceği şekilde bu alanları yeşil tabelalarla belirttik. Vatandaşlar, e-devlet üzerinden kendisine en yakın toplanma alanını görebiliyor. Afet bilincini yükseltmek amacıyla, İtfaiye Müdürlüğü, AFAD Müdürlüğü ve Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle etkinlikler düzenliyoruz, çalışmalar yapıyoruz. İlkyardım metotları, arama-kurtarma veya haberleşme yöntemleriyle ilgili çalışmalar da yapılabilir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarımız da var. Güneş enerjisi santrali kurduk. Belediyemizin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak üzere Sultandere Hizmet Kampüsü’nün çatısına kurulan güneş enerjisi santralinde enerji üretimi başladı. KDV muafiyetinden faydalanacak proje kapsamında yıllık yaklaşık 991.732 kWh enerji üretiliyor. Burdur Belediyeler Birliği, katı atık bertaraf tesisini hizmete sundu. Tesiste, çöpten elektrik enerjisi üretiliyor. Hayvansal atıklardan biyogaz elde ediliyor, bu sayede çöpten enerji üretiliyor. Burdur Belediyeler Birliği, %29 oranında kâr ediyor. Yapımı yeni tamamlanan ileri biyolojik arıtma tesisinde, atık su arıtma proseslerinden çıkan arıtma çamuru bertaraf ediliyor. Çöp sahalarında çamur depolama veya tarımsal alanda çamuru gübre olarak kullanma gibi uygulamalar çevreye ve insana zarar verme riski taşıyor. Arıtma çamur aynı zamanda alternatif bir enerji kaynağıdır. Evsel arıtma ve tehlikesiz endüstriyel arıtma çamuru, ülkemizdeki mevzuata göre “biokütle” olarak tanımlanır ve çamurdan üretilen elektrik enerjisi, yenilenebilir enerji tarifelerinden işlem görür. Tesiste kurulan kojenerasyon enerji santralinde arıtma çamurundan elde edilen metan gazının yakılmasıyla üretilecek elektrik enerjisi (432 kWh) sayesinde tesisin günlük elektrik ihtiyacı %35-%40 oranında karşılanacak, ayrıca tesisin ihtiyacı olan termal ısı (540 kWh) çamur kurutma işleminde, tesisin idari binasının ısıtma sistemi için gerekli enerji de işletme binalarında sıcak suyun karşılanmasında kullanılacak. Bu projeler sayesinde olası bir afet durumunda kentimizde enerji sıkıntısı yaşanmayacak.

Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

ALİ ORKUN ERCENGİZ:
Riskli alanlarla ilgili kentsel dönüşüm çalışmalarında, finansman sorunları nedeniyle belediyelerin bütçeleri yetersiz kalıyor.


Önerilen Haberler