"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İKTİDARA AFAD SORULARI

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin 28. günündeyiz. Bir kez daha, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin 28. günündeyiz. Bir kez daha, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Yaşadığımız deprem, siyasi iktidar açısından bir turnusol kâğıdı olmuştur. Şehirlerimizin afete hazırlanamadığı, afet sırasında etkili müdahalenin yapılamadığı ve afet sonrasında iyileştirme çalışmalarının yetersiz kaldığı açıkça ortaya çıkmıştır. Depremin 28. gününde, deprem bölgelerinde hâlâ ağır sıkıntılar yaşanması bunun en net göstergesidir.

CHP’li belediyeler, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde depremin ilk anından itibaren seferberlik anlayışıyla çalışmaya başladı. Bu kapsamda, 5 Mart 2023 itibarıyla belediyelerimiz tarafından 6.695 tır insani yardım afet bölgelerine gönderildi. 146 mobil mutfak, 157 ikram aracı, 16 mobil fırın bölgede hizmet veriyor. Ayrıca 2.876.000 battaniye, 254.529 ısıtıcı/soba, 40.985 çadır, 1.028 konteyner, 1.781 mobil tuvalet/duş vatandaşlarımıza ulaştırıldı. Belediyelerimiz aynı anlayışla hizmetlerini sürdürüyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) depremin sonuçlarına ilişkin çalışmaları tartışılmaya devam ediyor. Tartışmaların başında barınma sorunu geliyor. AFAD’ın özellikle çadır konusunda bu depreme nasıl hazırlıksız yakalandığını daha önce kamuoyuna açıkladık. Şimdi bu konuyu TBMM gündemine taşıdık. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdik. Halkımız adına şu sorulara yanıt istiyoruz:

5 Şubat 2023 itibarıyla AFAD’ın stoklarında kaç adet çadır vardır?

5 Şubat 2023 itibarıyla AFAD bünyesindeki arama-kurtarma personeli sayısı kaçtır? Bu personel aynı anda kaç enkaza müdahale edebilme kabiliyetine sahiptir?

AFAD’ın 2020 Ağustos-2022 Aralık tarihleri arasında Kızılay’dan çadır alımı yapmamasının gerekçesi nedir?

AFAD bugüne kadar Kızılay’dan hangi tarihlerde, kaç adet çadır alımı yapmıştır? Bu çadırlara alım tarihlerine göre ne kadar ücret ödenmiştir?

Kızılay’dan başka hangi şirketler AFAD’dan çadır ihalesi almıştır? Bu ihalelerin her birinin bedeli nedir? İhaleler karşılığında kaç adet çadır teslim alınmıştır?

AFAD’ın 2022 yılında özel bir şirkete çadır ihalesi vermesinin ancak karşılığında tek bir çadır teslim alamamış olmasının somut gerekçeleri nelerdir?



Önerilen Haberler