BELEDİYELERDE BAŞARDIK, TÜRKİYE’DE DE BAŞARACAĞIZ

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

CHP Belediye Gazetesi’nde bu hafta, yerel yönetimlerin eğitime yönelik hizmetlerini okuyacağınız yeni bir dosyaya başlıyoruz. Belediyelerimiz, 2019 yerel seçimlerinden bu yana eğitime özel bir yer ayırdı. Eğitim çağındaki çocukların ve gençlerin yanında olan belediyelerimiz, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla çalışmalar yaptı. Yereldeki eğitim hizmetlerimiz, 14 Mayıs sonrasında ülke genelinde ortaya koyacağımız politikaların da tabanını oluşturuyor.

Yerel yönetimler, eğitim-öğretim hizmetlerinin asli sorumlusu değildir, destekleyici unsurudur. Buna rağmen belediyelerimiz, sorumluluk alanlarının sınırlarını zorlayarak eğitim alanında önemli hizmetlere imza attı. Bu kapsamda kreş ve yurt hizmetlerinden ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar pek çok alanda faaliyet yürütüldü.

Bazı hizmetlerimizi özetleyecek olursak;

2019 yerel seçimlerinden önce 22 olan öğrenci yurdu sayısını 83’e yükselttik, yani 61 yeni yurt yaptık. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 25 yıl boyunca yönettiği kentlerde bir öğrenci yurdu bile yapmadığını belirtmek gerekir. 2019 yerel seçimlerinden önce 162 olan kreş sayısını 414’e çıkardık. Çalışan annelerin, evlatlarını güvenle bırakabileceği nitelikli kreşler yaptık. Yurtlarda ve kreşlerde destekleyici eğitim hizmetlerini ihmal etmedik.

Siyasi iktidarın neden olduğu ekonomik buhranın, çocukların beslenme hakkına nasıl darbe vurduğunu ifade etmeden geçemeyiz. Ne yazık ki, ihtiyaç sahibi ailelerin eğitim gören çocukları, beslenme kriziyle karşı karşıya. Belediyelerimiz, bu konuda da iktidara örnek olacak hizmetleri toplumla buluşturdu. Beslenme çantası projeleriyle, günde bir öğün ücretsiz yemek uygulamalarıyla öğrencilere destek olduk. Şu anda 120.000 ihtiyaç sahibi öğrenciye beslenme çantası ve günde bir öğün ücretsiz yemek desteği veriyoruz. Pandemi döneminde başlattığımız ücretsiz kursları, okul kıyafeti ve kırtasiye malzemesi desteğini sürdürüyoruz.

Kısacası, belediyelerimiz, tüm imkânlarını zorlayarak vatandaşların yanında durmaya devam ediyor. Yereldeki bu hizmetlerimiz, iktidara geldiğimizde yapacaklarımızın temelini oluşturuyor. İnanıyoruz ki, 14 Mayıs seçimlerinde elde edeceğimiz başarı, öğrencilerin nitelikli eğitim almasını sağlayacak, aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması yönünde tarihî adımların atılmasının önünü açacaktır.