"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çalık: “Geri dönüşüm işçilerine umut ışığı olduk”

  • 10 Nisan 2023
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık Belediye Gazetesi'ne yürüttükleri projelerini aktardı.

Sıfır Atık Sokak Toplayıcıları ve Atık Yönetim Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Ekosisteme saygılı, estetik değerleri gözeten hizmet anlayışını ilke edindik. Bu anlayışla 2022 yılında attığımız en önemli adım, “Sıfır Atık Sokak Toplayıcıları ve Atık Yönetim Merkezi Projesi” oldu. Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiğimiz ve Beylikdüzü’ndeki geri dönüşüm işçilerinin kayıt altına alındığı bu proje, geri dönüşüm işçilerine umut ışığı oldu. Proje kapsamında geri dönüşüm işçilerinin çalışmalarını modern bir yapıya kavuşturmayı, geri dönüşüm kontrolünü sağlamayı, çevre ve insan sağlığını korumayı hedefledik. Projenin ilk etabında, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlediğimiz törenle geri dönüşüm işçilerine kimlik kartlarını ve tahsis belgelerini teslim ettik. 2022 yılının Mart ayından bu yana sisteme kayıtlı 150 kişi, toplam 1.086 ton atığı kaynağında dönüştürdü.  

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Beylikdüzü’ne katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Proje, yaklaşık iki yıllık izleme ve planlama yöntemiyle hazırlandı. Öncelikle atık merkezinin yerini ve projede çalışacak sokak toplayıcılarının kriterlerini belirledik. Projenin genel detayları için yönetmelik çalışması, araç ve kıyafet tasarımı, araçların ve kıyafetlerin temin edilmesi, dernek kurma, proje dışında çalışan kaçak toplayıcılarla ilgili denetim çalışması ve atık verilerinin takip edilmesi gibi uzun bir süreç izledik.

Kimlik kartları ve tahsis belgeleri teslim edilen işçilerin haklarını koruyoruz, toplanan atıkları kayıt altına alıyoruz ve belgelendiriyoruz. Atık ara depolama merkezi aracılığıyla atıkların mahallelerde biriktirilmesini önlüyoruz, düzenli depolanmasını sağlıyoruz. Proje kapsamında Beylikdüzü Sıfır Atık Sokak Toplayıcıları Derneği’ni de kurduk. Daha önce geri dönüşüm işçilerinin sorunlarının çözümüne dair somut bir adım atılmamıştı. Artık geri dönüşüm işçilerinin kıyafetleri ve kimlik kartları var. Üstelik, gelirleri de arttı. Projeyle hem onlar kazanıyor hem de atıklar geri dönüştürülüyor. Bu sayede çevre bilincinin oluşturulmasına ve geri dönüşümün öneminin anlaşılmasına katkıda bulunuyoruz.

Proje, Marmara Belediyeler Birliği, Çanakkale İl Özel İdaresi, İstanbul Planlama Ajansı gibi kurumların yanı sıra Büyükçekmece, Avcılar, Şişli, Başakşehir, Çorlu, Çanakkale, Sakarya, Bursa gibi birçok belediyeye tanıtıldı. Projemiz aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 2022 Altın Karınca Ödül Töreni’nde 360 proje arasından seçildi, İklim Değişikliği ve Çevre Yönetimi Ödülü’ne layık görüldü.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

MEHMET MURAT ÇALIK:
Projeyi belediyemizin bütçesiyle planladık, tesis ve dernek kurduk, süreci takip ettik. Bu nedenle bütçe, yatırım ve kaynak açısından bir zorluk yaşamadık. Projeyi büyütmek ve daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda projenin genel detaylarının belirlendiği yönetmelik çalışmasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilileriyle paylaştık, Türkiye’deki yerel yönetimlerin tamamında uygulanması için tebliğ hazırlanmasına destek verdik.


Önerilen Haberler