YÜKLENİYOR
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Esin Bayramoğlu “Çocuk Hakları” üzerine yazdı.
Uzun zamandır çocuk ve çocuk hakları konusu üzerinde hassasiyetle duruluyor. Çocuğun korunması amacına hizmet eden kurumların ülkemizde 19. yüzyılda görülmeye başlandığını belirtmek gerekir. Bahsi geçen dönemde çocukların haklarına ilişkin uygulanacak esaslara yönelik yapılan düzenlemelerde temel amaç, çocuğun gerek maddi gerek manevi bütünlüğünün korunmasıdır. Günümüzde de esas olan budur.
Medeni Kanun’la birlikte çocuk haklarına yönelik düzenlemeler gündeme getirilmiştir. Daha sonra çıkarılan kanunlarla da eksik kalan hususlar tamamlanmaya çalışılmıştır. Söz konusu düzenlemelerde de temel amaç, çocuğun maddi ve manevi bütünlüğünün korunmasıdır. Çünkü çocuğun korunmaya muhtaç bir varlık olduğu aşikârdır.
Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu hakları (eğitim, sağlık, yaşam, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma hakkı) tanımlamak için kullanılan evrensel bir kavramdır. Çocuk hakları, insan haklarıyla birlikte değerlendirilmelidir. Fakat çocukların erişkinlerden farklı haklara sahip olduğu, bu hakların ayrıca tanınması gerektiği konusunda farklı fikirler öne sürülmüştür. Bu konu hakkında evrensel farkındalığa dair önemli uygulamalardan ilki, 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi’dir. Bildirinin ardından bu tip düzenlemelerin sayısı artmıştır ve içeriği zenginleştirilmiştir. 20 Kasım, “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir. Çocukların korunması için koruma sistemleri geliştirilmeye devam etmektedir. Ülkemizde ise, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlanmaya başlanmasıyla birlikte çocuk haklarının önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Kaynak: https://cocukkoruma.istanbul.edu.tr, https://tr.wikipedia.org.