"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kurt: “Örnek olacak bir sosyal yardım modeli geliştirdik”

  • 10 Nisan 2023
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Belediye Gazetesi'ne projelerini değerlendirdi.

Halk Market Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

KAZIM KURT:
Yanlış politikalar nedeniyle ülkemizde yoksulluk giderek derinleşiyor. Ekonomik açıdan zorluk yaşayan vatandaşlara destek olmak amacıyla Halk Market’i hayata geçirdik. Halk Market, Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’nde, 17 Ekim 2015’te açıldı. İhtiyaç sahibi vatandaşlara erzak kolisi göndermek yerine vatandaşların ihtiyaç duydukları ürünleri Halk Market’te seçmesini sağlıyoruz. Halk Market’i “paranın ve kredi kartının geçmediği market” olarak tanımlayabiliriz. Halk Market’teki ürünlerin %60’ı belediyemizin öz kaynağıyla, %40’ı bağışçılar aracılığıyla temin ediliyor. Halk Market, Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği (SODEM) tarafından 2018 yılında düzenlenen yarışmada “En İyi Sosyal Proje” seçildi. İhtiyaç sahibi bir insana yaptığınız yardımı yakınlarınız dahi bilmemelidir. Bu nedenle Halk Market çok kıymetli bir proje.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Odunpazarı’na katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

KAZIM KURT:
Vatandaşların reyonlar arasında dolaşarak, ürünleri rahatça inceleyerek alışveriş yapabileceği bir mekâna ihtiyaç vardı. Halk Market için en uygun yeri belirledik ve kiraladık. 2021 yılında Halk Market’i belediyemize ait bir binaya taşıdık.
        
Her ay yaklaşık 1.200 Halk Kart’la Halk Market’ten alışveriş yapıyor. Halk Market’ten sadece ihtiyaç sahibi vatandaşlar değil, dönemsel olarak dara düşen vatandaşlar da faydalanıyor. Pandemi döneminde “Esnaf Kart” uygulamasına başladık, aylarca kepenk açamayan esnafın da Halk Market’ten yararlanmasını sağladık. Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen vatandaşlar da Halk Market’ten faydalandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve Odunpazarı’na gelen vatandaşlara da Halk Market aracılığıyla destek oluyoruz.

Halk Market’ten yararlanmak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşların Gökmeydan Mahallesi, Şehit Öğretmen Mustafa Coşkun Sokak, No: 1, Gelişim Sitesi’ndeki Halk Market’e giderek bizzat başvuru yapması gerekiyor. Vatandaşların başvuru formuyla birlikte kendilerinin ve eşlerinin SGK geçmişiyle mal varlığını kanıtlayan belgeyi ilgili kurumlara onaylatarak Halk Market’e getirmesi gerekiyor. Bu formla sisteme kaydedilen vatandaşların 30 gün içinde evlerine tespit ekibi gönderiliyor. Belediyemizin sosyoloğu, başvuru sahibinin sosyo-ekonomik gelir düzeyini tam ve eksiksiz tespit ediyor, konuyla ilgili raporunu düzenliyor. Dijital ortamda düzenlenen rapor, her ayın sonunda Sosyal Yardım İşleri Sorumlu Başkan Yardımcısı, Sosyal Yardım İşleri Müdürü ve Zabıta Müdürü’nden oluşan değerlendirme kurulu tarafından değerlendiriliyor. Söz konusu rapor, kurulda görüşülüyor, kişinin ihtiyaç durumuna göre üç aydan başlayarak yardım süresi belirleniyor. Belirlenen süre çerçevesinde Halk Market ekibi tarafından “Halk Kart” hazırlanıyor ve yardım süreci başlatılıyor. Kasa/kredi sistemiyle çalışan Halk Market’ten “Halk Kart” kredisi tutarında her ay alışveriş yapılabiliyor.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

KAZIM KURT:
Halk Market’teki ürünlerin %60’ı belediyemizin bütçesiyle, %40’ı da yapılan bağışlarla karşılanıyor. Projeyi hayata geçirirken bağış yapacak vatandaşların vergi avantajından yararlanmasını istedik. Bunun için kamu yararına çalışan dernek statüsünde yer alan ve tüzüğüne göre gıda bankacılığı yapma imkânı olan Türk Kızılayı Eskişehir Şubesi’yle protokol imzaladık. Bağışçılar, Kızılay üzerinden Halk Market’e bağış yapıyor ve vergi avantajından yararlanıyordu. Çünkü bağışların tamamı, yılsonunda ödenen kurumlar ve gelir vergisinden düşülüyor. Üç yıl süreç böyleydi. Üç yıl sonunda Kızılay, belediyemizle yaptığı protokolü iptal etti. Bu, siyasi bir karardı. Kızılay Şube Başkanı, AKP’lilerin baskısına dayanamadı ve protokolü iptal etti. Hatta Kızılay Şube Başkanı, son zamanlarda “Bizim adımız fazla geçmesin, sıkıntı oluyor,” diyordu. Son yıl, bu baskıları daha fazla göğüsleyemedi. Kızılay, işbirliğinden çekildi. Daha sonra kamu yararına çalışan dernek statüsünde yer alan ve tüzüğüne göre gıda bankacılığı yapma imkânı olan Eskişehir Verem Savaş Derneği’yle protokol imzaladık. Aynı sistemle projeye devam ediyoruz.


Önerilen Haberler