"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Uysal: “Beslenme desteği programını uyguladık”

  • 10 Nisan 2023
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin eğitime yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Öncelikle eğitimde fırsat eşitsizliğinin altını çizmek gerekiyor. Eskiden köyden çıkıp Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde eğitim alınabiliyordu. Şimdi bırakın köyleri, kentlerin kenar mahallelerinde bile bunu gerçekleştirmek imkânsız. Biz, eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz.

Belediyemiz, kreşleri, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik etüt merkezleri, gençleri üniversite sınavlarına hazırlayan kurs merkezi, eğitim yardımları ve barınma imkânlarıyla Antalya’nın en büyük eğitim kurumlarından biri hâline geldi. Belediyemizin dördü sosyal kreş olarak hizmet veren beş kreşi bulunuyor. Belediyemizin kreşlerine 36-72 ay arasındaki çocukları kabul ediyoruz. Kreşlerin öğrenci kapasitesi 540. Sosyal kreşlerimize öncelikli olarak ilçemizde ikamet eden, ihtiyaç sahibi, tek ebeveynli, şehit veya gazi ailelerinin çocuklarını kabul ediyoruz. İlkokul ve ortaokul öğrencileri için ilçemizin üç farklı mahallesinde etüt merkezleri açtık. Etüt merkezleri aynı zamanda çocuklar için yaşam alanı. Merkezlerde, çocukları çok yönlü bireyler olarak yetiştirmek için çalışmalar yaptık, robotik kodlama sınıfları açtık. 2016-2017 eğitim yılında başladığımız bu çalışmayı daha sonra Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri’ne taşıdık. Robotik kodlama eğitimi kapsamında çocuklar, yazılımlar, kodlar, devreler, sensörler, üç boyutlu yazıcılarla çalışıp hayallerini önce tasarıma sonra ürüne dönüştürdükleri on haftalık eğitim alıyor. Paylaşmayı, yeteneği, deneyimi temel alan bu yeni nesil eğitim sisteminde sınıflar 20 kişiden oluşuyor. Bunu yaparken tek amacımız var, o da çocukların özgüveni yüksek, eleştirel düşünen, yaratıcı ve yenilikçi bireyler olmalarını sağlamak. Ayrıca ASSİM Teknoloji Merkezi’nde açılan oyun yazılımı sınıfları sayesinde teknolojiye ilgisi olan gençler bir araya gelerek eğitim alıyor, farklı alanlarda tasarladıkları oyunları telefon ve tablet aplikasyonları aracılığıyla sanal dünyaya uyarlıyorlar.  

Gençleri üniversite sınavına hazırlarken, onların sosyo-kültürel gelişimini de desteklemek için ücretsiz eğitim çalışmaları yürüten belediyemizin gençlik eğitim merkezi MURGEM, 2015 yılında hizmete açıldı. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için dezavantajlı grupların yanında olmaya çalışıyoruz. Okul öncesi eğitim, etüt merkezleri ve MURGEM, bu bakış açısına yönelik çalışmalar. MURGEM’de gençlerin elde ettiği başarı, eğitimde fırsat eşitliğinin başarısıdır. MURGEM sayesinde bugüne kadar binlerce gencin üniversite hayalini gerçeğe dönüştürdük. Pandemi nedeniyle okulların kapalı olduğu dönemde online eğitime geçen merkez, YKS’de %87.5 başarı oranı yakaladı. MURGEM, Türkiye 516.’sını çıkaran, yıllar içinde Türkiye’nin en iyi üniversitelerinin öğrenci aldığı ilk 10.000’de onlarca öğrencisi yer alan bir kurum hâline geldi.

Eğitimde fırsat eşitliği konusunda bu yıl başka bir sorunla daha karşılaştık: Çocukların sağlıklı besine ulaşması. Bu amaçla ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar için “okul beslenme menüsü” programına başladık. Programa 303 öğrenciyle başladık, şu an 909 çocuğun bir öğün yemeğini karşılıyoruz. Yemekler, belediyemizin aşevinde hazırlanıyor, günün yemeği bir gün önceden evlere dağıtılıyor. Gönül isterdi ki, böyle bir çalışmaya hiç ihtiyaç olmasın. Ancak ekonomik şartlar aileleri zorluyor. Çocukların sağlıklı ve yeterli beslenmesi çok önemli. Beslenme desteği programını belediyemizin imkânları doğrultusunda geliştireceğiz ve sürdüreceğiz.


Önerilen Haberler