"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çetin: “Kadınların meslek sahibi olmasını sağladık”

  • 17 Nisan 2023
Adana Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Atatürk Kadın Yaşam Köyü Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

SONER ÇETİN:
Atatürk Kadın Yaşam Köyü, Türkiye’ye örnek olan projelerimizden biri. Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nün yerleşkesinde birçok birim bulunuyor. Projede önceliğimiz kadınlar. Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nde 60’ın üzerinde meslek kursu (aşçılık, pastacılık, ahşap oymacılığı, ebru, tekstil, kâğıt işlemeciliği vb.) veriliyor. Kadınlar hem becerilerini, hobilerini geliştiriyor hem de meslek öğrenerek aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Proje kapsamında Çukurova Halk Eğitim Merkezi’yle işbirliği yapıyoruz. Çukurova Halk Eğitim Merkezi, kurslara usta öğretici desteği sağlıyor. Kurs bitiminde kursiyerlere sertifika veriliyor. Kursiyerlerin bazıları daha sonra eğitimlerini tamamlayarak usta öğretici de olabiliyor. Kadınların kurslarda ürettiği el emeği, göz nuru ürünler, kuruluşuna öncülük ettiğimiz Gülen Yüzler Kadın Kooperatifi tarafından pazarlanıyor, satılıyor ve kazanca dönüştürülüyor.

Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nün misyonu sadece kurslarla sınırlı değil. Belediyemizin Kadın ve Aile Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi de Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nün yerleşkesinde faaliyet gösteriyor. Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde psikolog, sosyolog ve hukukçu görev yapıyor. Merkezde, kadınlara ücretsiz psikolojik, sosyal ve hukuki destek veriliyor, özellikle şiddete maruz kalan kadınlar ve çocuklar yalnız bırakılmıyor. Atatürk Kadın Yaşam Köyü’nün yerleşkesinde iki ayrı ders kafe ve kütüphane yer alıyor. Bu alanlarda gençler ders çalışıyor, sınavlara hazırlanıyor. Ders kafelerde çay, kahve ikramı ve internet ücretsiz. Özellikle üniversite sınavına hazırlanan gençler ve KPSS’ye girecek vatandaşlar, ders kafelere yoğun ilgi gösteriyor.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Çukurova’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

SONER ÇETİN:
Kadınlara pozitif ayrımcılık yapmayı ilke edindik. Kadınların üretime katılması, kadın istihdamının artırılması ve eğitim olanaklarının geliştirilmesi için belediyemizin imkânlarını seferber ettik. Atatürk Kadın Yaşam Köyü, kadınları önceleyen bir proje, kadınlara verdiğimiz önemin de göstergesi. Projenin hazırlık sürecinde kadınların öncelikli sorunlarının ve ihtiyaçlarının neler olduğunu tespit ettik. Kadınları üretime teşvik etmeyi, kadınların ürettiklerini kazanca dönüştürmeyi hedefledik. Bunu yaparken onların becerilerini ve hobilerini geliştirmeyi de önemsedik. Projenin hedef kitlesi, kadınlar ve gençler. Önceliğimiz, kadınların ve gençlerin meslek sahibi olması, aile ekonomisine katkıda bulunması ve sosyalleşmesi. Bunun hem Çukurova’ya hem de Adana’ya katkısı olduğunu düşünüyoruz. Çukurova’nın dört ayrı bölgesinde “Kadın Ürünleri Pazarı” açtık. “Kadın Ürünleri Pazarı”, büyük ilgi gördü, kursiyerlerin ürettiği el emeği, göz nuru ürünler satışa sunuldu. Bu sayede kadınlar güçlendi, aile ekonomisine katkıda bulundu. Ayrıca Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde de kadınlara destek oluyoruz. Kadına yönelik şiddet, toplumun en önemli sorunları arasında yer alıyor. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yaptığımız çalışmalar, psikolojik, sosyal ve hukuksal destek hizmetleri de kadın kuruluşlarının takdirini kazanıyor, örnek gösteriliyor.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

SONER ÇETİN
: Vatandaşların ihtiyaçlarını ve görüşlerini göz önünde tutarak projelerimizi planlıyoruz. Atatürk Kadın Yaşam Köyü Projesi’ni bu anlayışla hayata geçirdik. İstihdam, kadınların en önemli sorunlarından biri. Kadınların meslek sahibi olmasını sağladığımız, meslek kursları açtığımız bu tesiste başarılı çalışmalar yapılıyor. Akılcı yönetim anlayışımız, uyguladığımız tasarruf tedbirleriyle belediyemizin mali yapısını düzenledik, borçlarımızı neredeyse sıfırladık. Bu sayede projeler geliştirebiliyor, hizmet üretebiliyoruz. Mevzuat açısından herhangi bir sıkıntı yaşamadık, çünkü neyi nasıl yapacağını bilen bir yönetim kadromuz ve deneyimli personelimiz var.


Önerilen Haberler