"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gül: “Alternatif eğitim çalışmaları yaptık”

  • 17 Nisan 2023
Başkan Erdem Gül, Adalar Belediyesi’nin eğitime yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Ülkemizde birçok alanda olduğu gibi, eğitimde de ilerleme kaydedilemedi. Merkezî yönetimin politikaları nedeniyle eğitime erişimde sorunlar yaşandı, yaşanıyor. Bir yanda, özel okullarda, kolejlerde, Avrupa’da eğitim alanlar, diğer yanda ise, kitaba ve internete ulaşamayan milyonlar var. Eğitim hakkından eşit şekilde faydalanamayan çocuklar ve gençler, eşit olmayan koşullarda yarıştırılıyor. Belediyelerin bu tabloyu değiştirme yetkisi olmayabilir, ama yerelde alternatif eğitimlerle çocukların ve gençlerin gelişimine katkıda bulunabiliriz. Sosyal politikalarımızı ve hizmetlerimizi geliştirme, yenileme ihtiyacı duyuyoruz. Merkezî yönetimin politikalarıyla, kısıtlı bütçelerle zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyoruz. 2019 yılından bu yana imkânlarımız dahilinde eğitime yönelik projeleri hayata geçirmeye çalıştık. Klasik eğitim anlayışını bir tarafa bıraktık, Adalar’a özgü, alternatif çalışmalar yaptık. Özellikle kadınları ve çocukları çeşitli eğitim atölyelerine dahil ettik.  Kültür-sanat alanında ilerledik, doğayı, tarihî mimariyi daha yakından tanıdık. Orman Anaokulları’nın giriş eğitimine katılan çocuklarla doğayı tanıdık, şarkılar söyledik, oyunlar oynadık. Sonbaharın ormandaki etkilerini gözlemleyen çocuklar, doğadan ilham alarak sanatsal çalışmalar yaptı. Çocukların neşesi, merakı, keyifle, özgürce kendilerini ifade etmeleri görülmeye değerdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte sinema atölyeleri düzenledik. Bu atölyelere katılan çocuklar, sinemaya dair temel bilgileri öğrendi, birlikte film hazırladı. Zaman zaman çeşitli üniversitelerle de bir araya geliyoruz. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, doğa ve kültür arasındaki ilişkileri inceledi, Adalar’a özgü sürdürülebilir tasarım projeleri hazırladı.

Sporun eğitici yanını göz ardı etmemek gerekiyor. Gençleri her yıl satranç eğitimlerinde ve yarışmalarında bir araya getiriyoruz, futbol turnuvaları düzenliyoruz. Kadınlar için farklı branşlarda kurslar açtık. Çocukların, Adalar’da iz bırakan şairleri ve yazarları yakından tanıması için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Her yıl düzenlediğimiz “Sait Faik Öykü Ödülü”, bu etkinliklerden biri. Önümüzdeki dönemde de eğitime ilişkin çalışmalarımıza devam edeceğiz. Eğitimdeki sorunları hep birlikte çözeceğiz.


Önerilen Haberler