"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Kaplan Hürriyet: “Kadınların her açıdan güçlenmesini sağladık”

  • 24 Nisan 2023
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Belediye Gazetesi’ne projelerini aktardı.

Kadın Girişimciler Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
İzmitli kadınların gelişmesini, özgüvenli olmasını ve ekonomik açıdan güçlenmesini önemsiyorum. “Kadın Dostu Kent” vizyonuyla İzmitli kadınların yerel karar alma mekanizmalarında eşit temsil edildiği, eğitim ve sağlık hizmetlerine kolay eriştiği, çalışma yaşamında yer aldığı, ve fırsatlardan eşit ölçüde yararlandığı, şiddete maruz kalmadığı bir İzmit hayalimiz var. Kadın Girişimciler Merkezi’ni (İZGİM) bu anlayışla hayata geçirdik. Merkezde, kadınların yeni iş fikirleri geliştirmesini ve katma değer yaratmasını sağlıyoruz. Önem verdiğimiz bu proje kapsamında kadınlara ekonomik açıdan destek oluyoruz, onları üretime teşvik ediyoruz. Kadınların iş fikirlerini değerlendirmek, onları ekonomik olarak güçlendirmek için Kadın Girişimciler Merkezi’nde “Girişimcilik Ofisleri” açtık. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın mikro kredi şubesine merkezde ücretsiz yer verdik, kadınların mikro krediye ulaşmasını sağladık. Kendi işini kurmak isteyen kadınlara 1.000-15.000 TL arasında mikro kredi desteği veriliyor. Geçtiğimiz yıl, 185 kadın girişimciye 700.000 TL kredi verildi.
 
Kadın Girişimciler Merkezi’nde, mum, sabun, tokat baskı, mozaik, seramik, çini, hediyelik eşya, makrome, deri, takı tasarım ve keçe atölyeleri faaliyet gösteriyor, kurs verilmiyor, burası bir üretim merkezi olarak çalışıyor. Atölyelerin ihtiyaçlarını karşıladık, kadınların sermaye oluşturmasına katkıda bulunduk. Kadınlar, emeklerini gelire dönüştürmek için konunun uzmanlarından e-ticaret, e-ihracat, stratejik planlama ve bütçe yönetimi, geleneksel Türk kültürü el sanatları, dijital pazarlama ve tasarım odaklı düşünme, ürün fotoğraflama gibi eğitimler aldı. Kendi hesabına çalışan kadınlara ilçemizin farklı noktalarında sergi ve satış imkânı sunuyoruz, festivallere, fuarlara katılmaları için kadınlara destek oluyoruz. Evlere iş verilen çalışmalar kapsamında 500 kadına 25.000 ürün dağıttık, kadın istihdamını artırdık. Kadın Girişimciler Merkezi’nden geçtiğimiz yıl 2.000’den fazla kadın faydalandı. Özellikle keçe atölyesinde üretilen ürünlere yurtdışından da talep geliyor. Şapkadan şala, patikten süs eşyasına kadar keçeyle yapılan ürünlerde ev patiği ABD’ye, şapka ve şal Almanya’ya gönderildi. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar, merkezin Instagram hesabından sipariş veriyor.

Kadın Girişimciler Merkezi’nde, ücretsiz bireysel danışmanlık ve aile danışmanlığı hizmeti verdiğimiz “Aile Rehberlik Merkezi” de var. Kadınlara, çocuklara ve ailelere ücretsiz psikolog hizmeti sunuyoruz. Gebe eğitim sınıfında, anne ve çocuk sağlığı konusunda gebelik eğitimleri veriyoruz. Ayrıca uzmanlar tarafından kadınlara emzirme danışmanlığı hizmeti de veriliyor. Ücretsiz diyetisyen hizmetimiz de var. Merkezde çocuk kütüphanesi kurmayı da ihmal etmedik, çocuk oyun alanı oluşturduk. Kütüphaneden ve oyun alanından sadece merkezden yararlanan kadınların çocukları değil, tüm çocuklar faydalanabiliyor. İZGİM’de hizmete sunduğumuz etüt merkezinde de ortaokul ve lise öğrencileri ders çalışabiliyor. Etüt merkezi aynı zamanda akıl ve zekâ oyunları atölyesine ev sahipliği yapıyor.  İzmit’ten ve çevre ilçelerden gelen anaokulu ve ilkokul öğrencileriyle bu atölyede çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.

İZGİM’de kadınlara özel bir spor salonu da bulunuyor. Eğitmenler eşliğinde hafta içi her gün dört grup hâlinde reformer pilates, mat pilates, gebelere özel pilates, step aerobik, kardiyo, hit kardiyo, kondisyon aletleriyle egzersiz eğitimleri veriliyor. Kadın Girişimciler Merkezi, İkinci Yüzyıl Derneği’nin Ankara’da düzenlediği Yerel Yönetimler Proje Ödülleri’nde ödüle layık görüldü. Bu da bizim için gurur kaynağı oldu. Türkiye’de kadın olmanın zor olduğunun ama kadın olmanın da gerçek bir güç olduğunun farkındayız. Biz de kadınların bu gücün farkında olmasını sağlamaya çalışıyoruz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve İzmit’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
İzmit, vatandaşların oyuyla seçilen, Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan’ın ilçesi. 1971’de geçirdiği elim trafik kazası onu çok sevdiği İzmit’ten erken aldı. Ben de İzmit’in ikinci kadın belediye başkanı olarak bu sorumluluk bilinciyle çalışmaya gayret ettim.

Kadınların haklarını hayata geçirebilmesi için yaşadıkları yerlerde güçlenmeleri gerekiyor. Yani kadınlar yerelde güçlenmeye başlamalı diye düşünüyorum. Göreve başladığımda kadınların ve çocukların önceliğim olduğunu söylemiştim. Projelerimizi, hizmetlerimizi ve çalışmalarımızı bu doğrultuda gerçekleştireceğimizi belirtmiştik. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurduk. Kadınlara girişimcilik anlamında nasıl destek verebiliriz diye düşündük.
Kadın projelerinin yaygınlaşmadığı merkezî bir mahalleyi seçtik, bu mahallede güzel bir bina kiraladık. Hedefimiz bir kurs merkezi açmak değildi. Kadınların kendinden bir şeyler bulabileceği, üretime katılabileceği, bu üretimi gelire dönüştürmeyi öğrenebileceği bir merkez oluşturmak istedik. Daha önce istihdam edilmemiş, çalışmamış, ama çeşitli kurslarda el emeği ürünler üreten kadınları merkeze davet ettik. “Gelin, el emeğinizi nasıl gelire dönüştürebileceğinizi öğrenin, evinize katkıda bulunun,” dedik. Kadınlar bunu yaparken sosyalleşti, yeni iş fikirleri öğrendiler, tecrübe kazandı ve satış yaptı. En önemlisi, “Ben de buradayım,” dediler, kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğrenmeye başladılar.

Kadın Girişimciler Merkezi aracılığıyla İzmit Çınar Kadın Kooperatifi’nde eğitimler veriyoruz, danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Kadın istihdamına katkıda bulunuyoruz, İzmit için değer yaratıyoruz. Çoğunluğu kadın üreticilerden ve satıcılardan oluşan İzmit Çarşısı’yla yerel üreticilere ücretsiz dükkân açarak, e-ticaret yapmalarına imkân tanıyoruz. Kadın Girişimciler Merkezi’nin sürdürülebilir olmasına, her yıl daha fazla sayıda kadının hizmetten yararlanmasına önem veriyoruz. Kadınlar, atölyelerden bir yıl faydalanabiliyor.

Kadınların iş hayatında gelişmesini, hayata güvenle bakmalarını istiyoruz. Bu amaçla İzmit’i ekonomik açıdan kalkındıracak, kadın istihdamını artıracak projeler geliştirmeye devam ediyoruz. İnanıyorum ki, bu projemiz kadın istihdamına katkıda bulunmaya devam edecek, diğer belediyelere ve kurumlara örnek olacak, projemizin kadın istihdamında önemli bir yeri olduğu unutulmayacak.  

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Projemizi bir temel doğrultusunda planladık. Belediyemizin meclisinden Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurmak için onay aldık. Her detayı değerlendirdik. Kadın dernekleriyle, platformlarıyla bir araya geldik. Kadın kooperatifleriyle görüştük. E-ticaret alanında kimler kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayan bir politika belirlemiş onları tespit ettik, onlarla görüşmelere başladık. Projelendirdiğimiz merkeze uygun işlevsel bir bina bulduk. Binayı da kadınların yaşadığı sorunlara göre şekillendirdik. Projemize sadık kaldık. Bu nedenle herhangi bir sorun yaşamadık. Kadın Girişimciler Merkezi’ni hizmete açtık. Sorunsuz bir şekilde hizmet vermeye devam ediyoruz. Kadınlara ulaşabiliyoruz, kadınlardan da olumlu dönüşler alıyoruz. 


Önerilen Haberler