"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Genç: “Eğitime farklı bir bakış açısı kazandırdık”

  • 24 Nisan 2023
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Sarıyer Akademi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

ŞÜKRÜ GENÇ:
Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla kurduğumuz Sarıyer Akademi, her toplumsal kesimin, özellikle yerel yönetimlerin örnek aldığı önemli bir sosyal sorumluluk projesi hâline geldi. Sahada, sokakta aktif çalışan bir belediye başkanıyım. Sarıyer’de yaşayan her vatandaşla bir araya geliyorum, onların talep ve beklentilerini dinliyorum. Bir öğrenci, “Sarıyer Lisesi birincisiyim. Dershaneler kapandı ve açıkta kaldım. Dershaneler açık olsaydı, burs alıp ücretsiz eğitim görebilecektim. Yardımcı olabilir misiniz?” diye sordu. Nüfuzumu kullansam bir gencin derdini çözebilir, o gence destek olabilirdim, ama o genç gibi binlerce genç ve çocuk var. Binlerce genç ve çocuk için akademi kurmaya karar verdik. Yerinde bir karar almışız. Bu sayede sekiz yılda binlerce öğrenci sınavlara ücretsiz hazırlanma şansı buldu, en iyi okullara yerleşti. Dershaneler kapatılınca binlerce çocuk ve genç ortada kaldı. Millî Eğitim Bakanlığı’nın verdiği derslere ek olarak öğrencilere yardımcı olmak istedik.  Amacımız, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak. Çocukların ve gençlerin iyi eğitim almasını, eğlenerek öğrenmesini ve başarılı olmasını istiyorum. Öğrenciler, Sarıyer Akademi’ye katılmak için önce sınava giriyor, sınav sonucuna göre akademide eğitime başlıyor. Kolejlerden ve devlet okullarından gelen öğrenciler var. Öğretmen kadromuz ve rehberlik hizmetimiz çok iyi.  Sarıyer Akademi’nin kapısından girdikleri anda öğrencilerin nerede eğitim aldığının, maddi durumunun önemi olmuyor.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Sarıyer’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

ŞÜKRÜ GENÇ
: Sarıyer Akademi’nin bulunduğu alan daha önce pasaj dükkânları için ayrılmıştı. Uzman eğitimcilerin çabasıyla planlama yaptık ve sistemi kurduk. Bu alanı işyeri yapmaktan vazgeçtik, 45 günde ders yapılabilecek bir alana dönüştürdük. “Sarıyer Belediyesi Destek Eğitim Kursu”, sınavlara hazırlanan öğrencilerle mezun öğrencilere akademik destek vermek, sınıf düzeyinde eksiklikleri tamamlamak ve öğrencileri bir üst eğitim kurumuna hazırlamak amacıyla hizmet vermeye başladı. Uzman yönetici ve öğretmen kadrosu, eğitim ve teknoloji ortamıyla eğitim programını, öğretim yöntem ve tekniklerini destekliyor. Sarıyer Akademi’de ortaokul ve lise öğrencilerine kişisel, akademik ve mesleki danışmanlık hizmeti veriliyor. Eğitim yelpazesine “yapay zekâ” ve “matematik olimpiyatı” eğitimlerini de ekleyen Sarıyer Akademi, yenilikçi projeleriyle eğitim alanında adından söz ettiren bir kurum.

Sarıyer Akademi sadece Sarıyer’de değil, Türkiye ve İstanbul genelindeki başarı grafiğiyle gurur kaynağı oldu. LGS ve YKS’de büyük bir başarı yakaladı, Millî Eğitim Bakanlığı’nın da onayladığı bir eğitim kurum hâline geldi. Sarıyer Akademi, üniversitelerle, çeşitli eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyor, farklı alanlardaki çalışmalarıyla (yönetici ve öğretmen eğitimi, yabancı dil ve kişisel gelişim eğitimi, soru hazırlama vb.) Sarıyer’deki okullara destek oluyor.

Sarıyer Akademi, yerel yönetimler ölçeğinde eğitime çok farklı bir bakış açısı kazandırdı, pandemi sürecinde oluşturduğu “hibrit eğitim modeli” sayesinde misyonunu sınırların ötesine taşıdı. “Türkiye Akademi” adıyla ülke genelinde yaptığı deneme sınavlarının yanı sıra eğitim desteği de sunan Sarıyer Akademi, İzmit Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’yle işbirliği yaparak hizmet ağını genişletti. Hatay Büyükşehir Belediyesi’yle yapılan işbirliğiyle depremzede öğrencilere desteğini sürdürüyor.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

ŞÜKRÜ GENÇ:
2017 yılında dershaneler kapatılınca Sarıyer Akademi de kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşmeler yaptık. Sarıyer Akademi, sürecin sonunda MEB onaylı ilk belediye destek eğitim kursu oldu.


Önerilen Haberler