"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özyiğit: “Dünyaya örnek olacak eğitim projesi başlattık”

  • 24 Nisan 2023
Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesi’nin eğitime yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Çocuklar, geleceğimiz. Çocukları kaderine terk edemeyiz, onların sayesinde geleceğe umutla bakıyoruz. Tüm imkânlarımızla çocukların yanındayız. Eğitim, yönetim anlayışımızın altı temel ilkesinden biri. 2019 yılında Türkiye’de bir ilke imza attık, Marmara Üniversitesi işbirliğiyle Erken Çocukluk Eğitimi Projesi; Yenişehir Modeli’ni hayata geçirdik. Projeyi, partimizin Mersin’de düzenlediği bir çalıştaydan sonra gündemimize aldık. Çalıştayda, erken çocukluk eğitiminde son sıralarda yer aldığımızı gördük, bu eğitimin ne kadar önemli olduğunu anladık.

Göreve başlar başlamaz, projeyi uyguladık, yüzlerce çocuğa ve aileye dokunduk. Proje kapsamında “Yenişehir Belediyesi Akademisi”, “Bebek Kütüphanesi” ve “Beceri Temelli Eğitim Merkezi” kurduk. Çocukları erken yaşlardan itibaren desteklemek amacıyla tasarladığımız proje, “Aile ve Evlilik Hayatı Eğitimi”, “0-3 Yaş MABEP”, “0-3 Yaş Bebek Kütüphanesi”, “0-6 Yaş Gelişim Değerlendirme”, “0-6 Yaş Özel Eğitim”, “3-6 Yaş BETEM” ve “6-8 Yaş Atölye Temelli Eğitim” bölümlerinden oluşuyor. Bilimin ışığında, bilim insanlarıyla birlikte çalışarak sistematik yürüttüğümüz projeyle kısa sürede yol katettik. Proje, aile olmanın önemini anlatıyor, 0-3 yaş arasında çocukları olan ebeveynlere erken çocukluk eğitimi veriyor, bebek kütüphanesi aracılığıyla çocukların dil ve bilişsel gelişimine katkıda bulunuyor, çocuklardaki gelişim bozukluklarını tespit ediyor. Çocukların potansiyelini ortaya çıkarıyoruz, çocuklara farklı alanlarda uygulamalı eğitimler veriyoruz. Proje paydaşımız Marmara Üniversitesi’yle birlikte 0-3 yaş erken çocukluk eğitimine yönelik literatür hazırladık. Projemiz, İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı’na katılan New York Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin tarafından örnek proje olarak gösterildi. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (EÇG-P) ortaklığıyla düzenlenen uluslararası bir kongreye davet alan tek yerel yönetim olduk, kongrede proje deneyimimizi anlattık. UNICEF yetkilileri, projemizi yerinde incelemek üzere Mersin’e geleceklerini ifade etti. Öte yandan, Marmara Belediyeler Birliği ve İstanbul Planlama Ajansı işbirliğiyle düzenlenen Kentte Erken Çocukluk Eğitim Programı’na davet edildik, bu programda da projemizi paylaştık. İnanıyorum ki, bu proje yaygınlaşacak. Bunun için elimizden geleni yapacağız. İçişleri Bakanlığı tarafından belediyemize gönderilen mülkiye başmüfettişi, Erken Çocukluk Eğitimi Projesi’yle diğer birçok projemizi örnek proje gösterdi ve hazırladığı raporu İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na sundu.
 
İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine de destek veriyoruz. Her alanda (kırtasiye malzemesi, öğrenci yurtları, nakdi eğitim yardımı, kültür, sanat ve spor kursları) öğrencilerin yanındayız. Eğitim, önemli olduğu kadar çok yönlü bir alan. Yaşa göre planlanma yapılması ve okul dışı eğitimlerin sistematik verilmesi gerekiyor. Ülkemizdeki eğitim sisteminin ne kadar kötü olduğunu biliyoruz, sonuçlarının da farkındayız. Çocukları ve gençleri asla yalnız bırakmayacağız. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de işaret ettiği gibi, bilimin ışığında çalışmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler