"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Soyer: “Dijital gençlik merkezini hizmete sunduk”

  • 24 Nisan 2023
Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalara öncelik verdik. Karabağlar Abdi İpekçi Mahallesi’nde 32 derslikli, yaklaşık 1.000 öğrenci kapasiteli Orhan Kemal İlkokulu ve Ortaokulu’nun inşaatını başlattık. Bölge halkının okula erişiminin zor olması, çocukların okula ulaşmak için uzun yol katetmesi nedeniyle belediyemizin acil çözüm ekibine iletilen talepler doğrultusunda bölgeye bir okul yapmaya karar vermiştik.

İzmir’de ikamet eden, maddi olanakları kısıtlı 13.712 önlisans ve lisans öğrencisine 30.762.000 TL’lik eğitim desteği sağladık. Proje kapsamında bugüne kadar üniversite öğrencilerine toplam 50.358.000 TL destekte bulunduk. 30 ilçede yaklaşık 600 okulda öğrenim gören ihtiyaç sahibi 104.164 ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bot ve mont desteği sağladık. İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin faydalandığı Eğitim Kart (kırtasiye malzemesi desteği) sayesinde 90.000 çocuğa 13.000.000 TL’lik kırtasiye malzemesi desteğinde bulunduk. Üniversite öğrencilerine çorba ikram etmek için “Çorba Durağı” adını verdiğimiz altı noktada hafta içi her gün 07:30-09:00 saatleri arasında hizmet sunuyoruz. 343.930 kişilik çorba, 571.200 kişilik akşam yemeği dağıttık. 2019 yılından bu yana özel öğrencilerin eğitim gördüğü kamuya ait 29 özel eğitim okuluna düzenli olarak öğle yemeği desteği sağlıyoruz. Fizyolojik ve bilişsel gelişimi için takviye gıdaya ihtiyacı olan ilkokul ve ortaokul öğrencilerine beslenme çantası desteği veriyoruz. Ailesinden uzakta eğitim gören 3.296 üniversite öğrencisine 1.153.600 TL’lik nakdi destek verdik, dönüş bileti almalarını sağladık.

İzmir’de yaşayan ve ev taşıyacak üniversite öğrencilerine “Taşıyıcı” adını verdiğimiz ücretsiz nakliye desteği veriyoruz. Üniversitede okuyan öğrenciler için çamaşır yıkama hizmetini başlattık. Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’nün 2019 yılı itibarıyla 13 olan kurs merkezi sayısı FikrimİZ Birimi’yle birlikte 19 ilçede 34 hizmet noktasına yükseltildi. 32 alanda, 194 farklı branşta 32.803 vatandaş eğitimlerden ücretsiz yararlandı. İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi sayesinde Masal Evleri’nde açılan kurslardan yararlanan anneler de dahil olmak üzere 2019 yılından bu yana 6.883 kişi işe yönlendirildi, 1.283 kişi istihdama kazandırıldı. Çocukların sosyal gelişimine katkıda bulunmak, annelere mesleki beceri kazandırmak, onların iş hayatına katılımını desteklemek amacıyla hayata geçirdiğimiz “Masal Evi” projesi kapsamında 16. merkezi Menemen’de açtık. Çocuk ve gençlik merkezleri, kentin olanaklarına erişemeyen 7-14 yaş arasındaki çocuklara ve ailelerine hizmet veriyor. İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Odası işbirliğiyle, YKS’ye hazırlanan öğrencilerin kaynak kitap almasını sağlayan “Kitap Kart” projemiz sürüyor. Üniversite tercih döneminde Bergama’dan Bayındır’a kadar kentimizin farklı ilçelerinde rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Gençlerin özgürce proje üretebileceği, gönüllü faaliyetlere katılabileceği yeni nesil buluşma mekânları olarak tasarlanan Genç İzmir’in kent genelindeki merkez sayısını artırıyoruz. Dijital gençlik merkezi olarak tasarlanan Gencizmir.com’a, dil kurslarına, kişisel gelişim seminerlerine, atölye, eğitim, öğretim ve farkındalık çalışmalarına katkıda bulunmak için başvuru yapılabiliyor. Gençlerin kitap okuyabileceği, güncel yayınları ve dergileri takip edebileceği, ücretsiz internet hizmetinden yararlanabileceği kitap kafeler açtık. Gençlerin donanımını ve kapasitesini geliştirmek için 2020 yılında Akdeniz Dilleri Merkezi’ni kurmuştuk.  TÜSİAD işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz Girişimcilik Merkezi İzmir’le genç girişimcilere destek oluyoruz. İzmir’i sinema sektörünün merkezlerinden biri hâline getirmek için kurulan İzmir Sinema Ofisi, sektördeki gençler ve öğrenciler için müfredatın ötesine geçen bir uygulama alanı olarak atölye ve eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Gönüllü faaliyetleriyle gençlerin katılımını artırmak için çalışmalar hızlandırıldı. Kent merkezinde ve kırsal alanda çalışan gençlerin bir araya gelmesi için “Köyde İz” projesini başlattık.


Önerilen Haberler