"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin sosyal destek politikalarına ilişkin örnekleri -3

  • 3 Nisan 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin sosyal destek politikalarına ilişkin örnekleri derledik.

FİNLANDİYA

https://stm.fi/en/social-services

Sosyal Hizmetler

Finlandiya’nın sosyal politikasından Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı sorumlu. Bakanlık, sosyal yardıma ilişkin yasaları hazırlıyor. Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı, sosyal yardımın, güvenliğin ve refahın teşvik edilmesini, genel ve özel yasalar uyarınca sosyal yardım hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlıyor. Sosyal hizmetlere ilişkin hükümler, Sosyal Yardım Kanunu’nda ve sosyal yardıma ilişkin özel kanunlarda yer alıyor. Sosyal hizmetler, belediyeler tarafından veriliyor.

Belediyeler, aşağıdaki amaçlar doğrultusunda sosyal hizmetleri düzenliyor:

•    Günlük yaşam desteği sunmak,
•    Barınma desteği sağlamak,
•    Finansal destek vermek,
•    Sosyal dışlanmayı önlemek ve kapsayıcılığı teşvik etmek,
•    Şiddeti, istismarı ve kötü muameleyi önleyici destek hizmetleri üretmek,
•    Acil durumlarda destek ihtiyacına yanıt vermek ve çocukları korumak,
•    Alkol ve uyuşturucu kullanımı, diğer bağımlılıklar ve hastalıklar, ruh sağlığı sorunları, engellilik veya yaşlanma nedeniyle ortaya çıkan destek ihtiyacını karşılamak,
•    Fiziksel, psikolojik, sosyal veya bilişsel kapasiteyle ilgili destek ihtiyaçlarına yanıt vermek,
•    Desteğe ihtiyacı olanların ailelerine ve arkadaşlarına yardımcı olmak.

Sosyal Yardım Yasası Kapsamındaki Genel Sosyal Hizmetler

•    Sosyal hizmet ve sosyal rehberlik,
•    Sosyal rehabilitasyon,
•    Vatandaşların maddi durumunu geliştirmeye yönelik hizmet,
•    Aile çalışması,
•    Çocuklu aileler için ev hizmetleri,
•    Evde bakım,
•    Destek hizmetleri,
•    Barınma hizmetleri (geçici barınma, destekli barınma, ortak barınma ve 24 saat destekli hizmet barınması),
•    Kurumsal hizmetler,
•    Mobiliteyi destekleyen hizmetler,
•    Madde kullanımının ve bağımlılığın önlenmesi,
•    Madde kullanımı ve bağımlılık sorunları olan kişiler için özel hizmetler,
•    Ruh sağlığı çalışmaları ve hizmetleri,
•    Çocuk rehberliği ve aile danışmanlığı,
•    Ebeveynler ve çocuklar arasındaki iletişimin kontrolü,
•    Yardıma ihtiyacı olan yakınlarına bakan kişilerle ilgili izinler,
•    Öğrenciler için sosyal hizmetler.

Belediyelerin sunduğu sosyal hizmetler arasında engelliler için destek hizmetleri, zihinsel engelliler için özel bakım hizmetleri, tamamlayıcı ve önleyici sosyal yardım, çocuk koruma, rehabilite edici çalışma faaliyetleri, çocukların velayeti ve erişim haklarıyla ilgili çalışmalar, aile çalışmaları ve kayıtdışı bakım desteği yer alıyor. Sosyal hizmetler, çocuklu ailelere, yetişkinlere ve yaşlılara yönelik hizmetler olarak gruplandırılıyor.

AVUSTRALYA

https://www.dss.gov.au/housing-support-programs-services-housing/national-housing-and-homelessness-plan

Ulusal Konut ve Evsizlik Planı

Avustralya hükümeti, vatandaşların güvenli ve uygun fiyatlı konutlara erişmesine yardımcı olmak amacıyla “Ulusal Konut ve Evsizlik Planı” geliştirdi. Plan, on yılı kapsayacak, ortak bir vizyon oluşturacak. “Ulusal Konut ve Evsizlik Planı”, mevcut konut sistemini kısıtlayan sorunları değerlendirmek için bir fırsat olarak görülüyor, konutları iyileştirmek için kısa, orta ve uzun vadeli reformları ortaya koyuyor, dezavantajlı grupların karşılaştığı sorunları da ele alıyor. Sosyal Hizmetler Bakanlığı, plan üzerinde çalışmaya başladı. 2023 yılının ikinci çeyreğinde plan kapsamında paydaş faaliyetleri başlayacak. Avustralya hükümeti, güvenli ve uygun fiyatlı konutlara erişimin ne kadar önemli olduğunun farkında. Paydaşlar, vatandaşların güvenli ve uygun fiyatlı konutlara erişmesine yardımcı olacak ulusal plana destek veriyor. Ulusal plan, konut reformunun da önemli bir parçası. Plan, şunları içeriyor:
 
•    Avustralya hükümetine konut politikası hakkında tavsiyelerde bulunacak “Ulusal Konut Arzı ve Satın Alınabilirlik Konseyi”,
•    Ulusal konut ve evsizlik planı,
•    İlk beş yılda 30.000 yeni ve uygun fiyatlı konut inşa etmek için yatırım getirilerini kullanacak “Konut Avustralya Gelecek Fonu”,
•    Avustralya Yerel Yönetimler Birliği’ni, kurumsal yatırımcıları, emeklilik ve inşaat sektörü temsilcilerini bir araya getirecek, orta vadede kaliteli ve uygun fiyatlı konutların önünü açacak konut anlaşması,
•    Uygun fiyatlı konut arzını hızlandırmak için fonları daha esnek bir şekilde dağıtmak üzere Ulusal Konut Altyapı Birimi’nin görev alanının genişletilmesi,
•    İlk evlerini alacaklara devlet garantisi.

Ulusal plan, paydaşlarla işbirliği içinde geliştirilecek. Paydaşlar arasında eyalet ve bölge yönetimleri, yerel yönetimler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, endüstri kuruluşları, emeklilik fonları, konut, finans ve kentsel gelişim alanındaki uzmanlar bulunuyor. Bu süreçte deneyimli kişilerin de görüşleri alınacak. Ulusal Konut Arzı ve Karşılanabilirlik Konseyi, ulusal planın geliştirilmesine rehberlik edecek. Konsey, konut arzını ve satın alınabilirliği artırma hakkında hükümete tavsiyelerde bulunacak.

İSPANYA

https://www.lamoncloa.gob.es/lang/en/espana/stpv/spaintoday2015/socialpolicy/Paginas/index.aspx#elderly

Yaşlılar İçin Sosyal Hizmet

Sağlık, Sosyal Hizmetler ve Eşitlik Bakanlığı’na bağlı olarak yönetilen Yaşlılar ve Sosyal Hizmetler Enstitüsü (IMSERSO), İspanya hükümetinin yaşlılara yönelik politikalarını uyguladığı sosyal güvenlik sisteminin yönetim birimidir. Birimin önceliği vatandaşlardır. Yaşlılara yönelik politikalar, teşvik ve hizmet sağlama bileşenlerini içermektedir. İspanya hükümetinin çalışmaları, yaşlılara ilişkin politikaların sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Bu politikaların en önemlisi, emekli maaşlarıdır. Vatandaşların aldığı primsiz emekli maaşları her yıl artırılmaktadır. Kirada oturanların tamamlayıcı yardım aylığı alma hakkı vardır. Yaşlılar ve Sosyal Hizmetler Enstitüsü, toplam 453.547 vatandaşa yıllık 2.371 milyar avro primsiz emeklilik ve malullük aylığı ödemiştir. Bu koruma politikası sayesinde 65 yaş üstü vatandaşlar arasında yoksulluk riski altında bulunanların oranı, AB ortalamasının altına inmiştir. İspanya bu konuda İsveç ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin gerisindedir, fakat ülkedeki yoksulluk riski oranı son üç yılda azalmıştır. Yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşamı teşvik etmek amacıyla aktif yaşlanma programları yürütülmektedir. Yaşlı derneklerini teşvik etmek için de çalışmalar yapılmaktadır. Yaşlılar ve Sosyal Hizmetler Enstitüsü’nün yıllık bütçesinin yaklaşık 2.4 milyon avroluk kısmı, 30’dan fazla kuruluşa tahsis edilmektedir. İspanya hükümeti, sivil toplum kuruluşlarına yönelik kişisel gelir vergisi sübvansiyonu aracılığıyla son üç yılda yaklaşık 193 milyon avroyu yaşlıların bakımı için ayırmıştır. Enstitü, yaşlılar için bir turizm programı da yürütmektedir.

AMSTERDAM, HOLLANDA

https://www.iamexpat.nl/expat-info/family-kids/types-of-childcare-netherlands

Hollanda’da Çocuk Bakımı

Hollanda’da çocuk bakımı için sunulan hizmetler:

•    Çocuk Bakım Merkezleri: Gündüz bakım merkezleri, evde bakım hizmeti veren çocuk bakıcıları, okul öncesi ve okul sonrası bakım.
•    Çocuk Bakım Hizmetleri: Oyun grubu, bebek bakıcılığı, dadılar.

Hollanda’da çocuk bakım merkezlerine talep yoğundur. Amsterdam Belediyesi’nin özel merkezleri ve üniversitelerin çocuk bakım tesisleri vardır. Tam zamanlı çalışan ya da göç etmiş ebeveynler için Amsterdam Belediyesi’nin çocuk bakımına ilişkin hizmetleri:

1.    Günlük Bakım Merkezleri: Dört yaşına basmamış çocuklara günde 10 saat gündüz bakım merkezinde bakılabilir. Gündüz bakım merkezleri, profesyonel olarak işletilir. Merkezlerde, tam zamanlı ve nitelikli çocuk bakım personeli istihdam edilir. Çocuk bakım merkezleri, Hollanda yasalarına göre kalite standardına uymak zorundadır.

2.    Çocuk Bakıcıları: Bebekler, küçük çocuklar ve ilkokul çocukları için bakıcı hizmeti sunulur. Çocuk bakıcıları, kendi evlerinde ya da bir bakım merkezinde belli saatler arasında toplam altı çocuğa bakar. Bakıcılar, akşam veya hafta sonu da hizmet verir. Belediye bünyesindeki çocuk bakıcılarının Ulusal Çocuk Bakım Sicili’ne kayıtlı olması gerekir. Çocuk Bakım Yasası’na göre, düzenli olarak çocuk bakan büyükanneler ve büyükbabalar da çocuk bakımı sağlayıcıları kabul edilir. Bu, çocuk bakımı için ödenek alabilecekleri anlamına gelir.

3.    Okul Sonrası Bakım ve Anaokulları: Okul sonrası bakım ve okul dışı bakım kuruluşları, 4-12 yaş arasındaki çocuklara hizmet sunmaktadır. Genellikle bir veya birkaç ilkokulla birlikte çalışırlar. Bu nedenle hem Amsterdam Belediyesi hem de uluslararası kuruluşlar ebeveynlerin bölgede kendilerine uygun bir okul bulmasına yardımcı olur. Çocuklar genellikle bir bakıcı tarafından okullarından alınır. Anaokulları, 2-4 yaş arasındaki çocuklara hizmet verir, ilkokulun bir parçasıdır ve çocukları ilkokula hazırlar.

Hollanda’da Çocuk Bakım Hizmetleri

Tam zamanlı çocuk bakımına ihtiyaç duymayan ebeveynler için Amsterdam Belediyesi’nin sunduğu hizmetler:

1.    Oyun Grubu: Oyun grubundan 0-3 yaş arasındaki çocuklar yararlanabilir. Çocuklar, yaşıtlarıyla oyun oynar. Ebeveynler, birkaç kez oyun grubuna katılabilir, çocuklar ortama alıştıkça ebeveynlerin oyun grubunda kalma süresi kısalır.

2.    Bebek Bakıcıları ve Dadılar: Bebek bakıcıları, çoğunlukla öğleden sonra veya akşam birkaç saat çalışan gençlerden oluşur. Dadılar ise, bakım hizmeti verdikleri çocuğun evinde yaşar, aylık maaş alır, deneyimli ve nitelikli çocuk bakıcılarıdır.


Önerilen Haberler